Plokštainis „Palangos varškėtis“

Senovinis plokštainis (pyragas) su trapiu pagrindu ir varškės-razinų įdaru.

Nuostabus, puikus, fantastiškas varškės pyragas-plokštainis! Senoviškas lietuviškas. Purus purus, minkštutis, pilnas skonių. Magiškai skanus! Rekomenduoju.


Patarimai, pastebėjimai. Jei tešla gausis, kiek minkšta kočioti, įdėkite ją į šaldytuvą 10 minučių.


Įdarui naudojau varškę iš pakelio. Reikės 6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių (be lukšto viso 300 g).


Naudojau 20x20 cm kepimo formą, bet tiks ir kiek didesnė 20x30 cm.


Asmeninio albumo nuotr.


Tešlą pagrindui iškočiojau kiek didesnę nei kepimo formos pagrindas ir kepiau ant atskiros didelės skardos. Iškepusią apipjausčiau pagal pagrindo dydį. Kočiojau iškart ant kepimo popieriaus.

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.


Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu.


Ingredientai


20x20 cm arba 20x30 cm kepimo formai


Asmeninio albumo nuotr.


Pyrago pagrindui


195 g miltų

1/4 šaukštelio kepimo miltelių

100 g minkšto sviesto

90 g cukraus

1 vidutinis kiaušinis


Pagrindui aptepti


2 šaukštai marmelado (apelsinų džemo)

Žiupsnelis cinamono


Pyrago įdarui


200 g varškės

100 g cukraus

80 g minkšto sviesto

6 vidutiniai arba 5 dideli kiaušiniai

20 g miltų

1 šaukštas apelsinų džemo

Saujelė (apie 40 g) razinų


Pabarstymui


Cukraus pudros


Asmeninio albumo nuotr.


Gaminimo eiga


* Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.


* Pagrindui minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Muškite kiaušinį, gerai išplakite iki purios masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Įsijokite į sviesto-cukraus masę, maišykite, kol sušoks į tešlą. Tešlą iškočiokite tokio dydžio, kokią kepimo formą naudosite. Dėkite tešlą į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite 12 minučių.


* Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.


* Įdarui varškę išsukite su 70 g cukraus ir minkštu sviestu. Po vieną suleiskite kiaušinių trynius, gerai po kiekvieno išplakite. Įmaišykite apelsinų džemą, razinas, įsijokite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu (30 g) cukrumi. Palengva įmaišykite į varškės masę.


* Beveik iškeptą pyrago pagrindą aptepkite marmelado ir cinamono mišiniu. Ant viršaus supilkite varškės įdarą, išlyginkite paviršių.


* Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 25-30 minučių arba kol varškės įdaras bus standus ir gražiai apskrudęs.


* Pyragą palikite atvėsti skardoje.


* Atvėsusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.


Asmeninio albumo nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis