Kokosų stautas: ką iš jo gaminti ir prie ko derinti?

Žiema – puikus metas gurmaniškiems skonio atradimams ir įdomesnių skonių paieškoms. Vienu tokių šį sezoną gali tapti „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvių specialiai šaltajam metų laikui sukurtas kokosų stautas „Palmės horizonte“, kuris turėtų suintriguoti ne tik craft alaus, bet ir kulinarinių atradimų mėgėjus.

Būtent stauto stiliaus alus, alaus somelje Jono Lingio teigimu, yra labai parankus derinimui su įvairiu maistu, o mažiau įprastas, su kokoso drožlėmis brandintas variantas leidžia atrasti išties ypatingas skonio kombinacijas.

Su desertais draugaujantis alus

„Raudonų plytų“ alaus dirbtuvių aludaris A. Bagdzevičius sako, kad „Palmės horizonte“ yra kitoks žiemos alus. Jis mažiau klampus ir saldus nei įprastai karameliniais poskoniais pasižymintys žiemos sezonui kuriami alūs.

Organizatorių nuotr.

„Nors „Palmės horizonte“ išlaiko tradiciškai stautams būdingas kavos, šokolado užuominas, tačiau kokoso drožlės jam suteikia ir savitą subtiliai tropinį atspalvį. Palmės ir kokosai mums labiau asocijuojasi su atogrąžų karščiu ir jūros bangų purslais, o ne su lietuviška žiema. Tad eksperimentuodami su gana pažįstamu alaus stiliumi, bet mažiau įprastais ingredientais, sukūrėme žieminį alų su tropikų skoniais“, – sako A. Bagdzevičius.

Anot alaus somelje J. Lingio, tokia „Palmių horizonte“ skonių kombinacija atveria puikias galimybes šio stauto derinimui su desertais.

„Šokoladiniai musai, šokoladiniai pyragai ir keksiukai – tai pirmiausia ateina į galvą pagalvojus apie šio alaus derinimą su maistu. Be to, kokosų stautas puikiausiai galėtų tapti ir vieno šių desertų ingredientu. Pats turiu mintį pamėginti jį naudoti itališko tiramisu deserto gaminimui“, – sako J. Lingys.

Dar vienas desertas, kurio gaminimui gali būti panaudotas kokosų stautas yra trijų rūšių pieno pyragas, dar žinomas kaip tres leches desertas. Namuose turint ledų gaminimo aparatą taip pat galima pamėginti pasigaminti šokoladinius-kokosinius ledus, kuriuose kokosų stautas taip pat taptų išskirtinio skonio suteikiančiu ingredientu.

Organizatorių nuotr.

Idealus pasirinkimas prie neaštrių Azijos virtuvės patiekalų

J. Lingys pažymi, kad kokosų stauto derinimo su maistu galimybės vien desertais neapsiriboja. Anot jo, šis alus puikiai tinka su kario, kokosų pieno bei kalendrų užuominų turinčiais patiekalais, o tokių gausu Pietryčių Azijos virtuvėje.

„Negalėčiau sakyti, kad šis alus išskirtinai tinka prie vienos ar kitos virtuvės maisto. Vis tik Azijos virtuvėje yra nemažai patiekalų, kuriuose naudojamas kokosų pienas, kario prieskoniai ir kalendra. Būtent šiems skoniams yra artimas kokosinis stautas ir su jais gerai dera. Pavyzdžiui, tailandietiškai ruošta antiena su kariu, manau, būtų puikus pasirinkimas prie šio alaus“, – sako J. Lingys.

Alaus somelje teigimu, kokosinis stautas mažiau tiktų prie labai aštrių patiekalų, kuriais taip pat garsi Pietryčių Azijos virtuvė, todėl ieškant geriausių derinių reikėtų vertinti kiekvieną patiekalą atskirai, o ne kraštą, kuriame gimė vienas ar kitas receptas.

Galima panaudoti gaminant steiką

Tai, kad kokosų stautas virtuvėje gali supažindinti su tolimų kraštų skoniais, įrodo ir išskirtinis korėjietiško jautienos steiko kreceptas. Siūlome jį išmėginti.

Šiam patiekalui pagaminti prireiks maždaug 450 g jautienos išpjovos, ketvirčio stiklinės sojų padažo, 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus, 2 valgomųjų šaukštų mirino (saldaus japoniško maistinio vyno), 1 valgomojo šaukšto sezamų aliejaus, pusės stiklinės kokosų stauto, 3 sutarkuotų česnako skiltelių, 1 arbatinio šaukštelio juodojo pipiro, pusės valgomojo šaukšto druskos, sezamo sėklų ir pjaustytų žaliųjų svogūnų.

Dideliame inde sumaišykite sojų padažą, rudąjį cukrų, miriną, sezamų aliejų, alų, česnaką ir juodąjį pipirą. Į indą įdėkite jautienos išpjovą ir marinuokite šaldytuve nuo 8 iki 24 valandų. Tuomet išimkite mėsą iš marinato, apibarstykite druska ir palaikykite ją 15 minučių kambario temperatūroje.

Jei mėsą kepsite ant grotelių, įkaitinkite jas iki aukštos temperatūros. Kepkite mėsą iš abiejų pusių, kol abi gerai apskrus. Kiekvieną pusę ant grotelių reikėtų laikyti maždaug po 4 minutes. Nuėmę nuo grotelių leiskite mėsai atvėsti 5 minutes, tuomet supjaustykite, apibarstykite sezamo sėklomis ir žaliuoju svogūnu. Patiekite steiką ant stalo.

Kepant steiką ant keptuvės reikėtų ją pirmiausiai įkaitinti, tuomet kepti mėsą ant kepimo aliejaus – abi puses maždaug po 2 minutes. Tuomet mėsą papildomai reikėtų 4 minutes kepti orkaitėje. Tokiu būdu gausite vidutiniškai keptos mėsos (medium rare) steiką.

Tinka prie žvėrienos

Švelnesnius ir riešutinių poskonių turinčius stautus dažnai taip pat rekomenduojama derinti su žvėrienos patiekalais. Žvėriena paprastai patiekiama su saldžiais padažais, o šie išryškina lengvesnes natas stauto stiliaus aluje. Šilkine turtinga tekstūra pasižymi elniena, todėl kokosinis stautas gali būti puikiu pasirinkimu prie šios mėsos patiekalų. Lengvus stautus taip pat rekomenduojama ragauti su triušiena ar egzotiškesne paukštiena – kurapkų ar fazanų mėsa.

J. Lingys pabrėžia, kad tinkamo alaus pasirinkimas prie maisto gali turėti labai didelės įtakos bendrai patirčiai prie pietų ar vakarienės stalo.

„Net ir labai skanus alus su prie jo netinkančiu maistu gali sugadinti ir vieną, ir kitą. Ir atvirkščiai – geras alaus ir maisto derinys gali nustebinti.. Būna netgi taip, kad žmonės, nemėgstantys vieno ar kito stiliaus alaus, paragauja jo su tam tikru maistu ar užkandžiais ir pamato jį naujoje šviesoje, geriau perpranta patį gėrimą. Taigi alaus pasirinkimas prie maisto ar maisto prie alaus niekuomet neturėtų būti atsitiktinis“, – sako J. Lingys.

Organizatorių nuotr.

Kiaulienos šonkauliukams suteiks ypatingą poskonį

Alaus somelje teigimu, skaniai su kokosiniu stautu gali būti patiekta ir lietuviams gan artima kiauliena. Alaus somelje rinktųsi grill kiaulienos šonkauliukų ir šio alaus derinį, tačiau kokosinį stautą galima puikiausiai panaudoti ir kiaulienos šonkauliukus troškinant. Pateikiame jų receptą.

Patiekalui pagaminti prireiks maždaug 900 g kiaulienos šonkauliukų, druskos ir pipirų, 1 valgomojo šaukšto aliejaus, 1 smulkinto askaloninio česnako, 2 valgomųjų šaukštų čili pastos, 3 valgomųjų šaukštų sojų padažo, 2 arbatinių šaukštų cukraus, 1 valgomojo šaukšto Vorčesterio padažo ir 330 ml kokosų stauto.

Šonkauliukus iš visų pusių apibarstykite druska ir pipirais. Puode įkaitinkite aliejų ir ant jo iš visų pusių apskrudinkite šonkauliukus, kol jie paruduos. Tuomet išimkite juos iš puodo. Sumažinkite viryklės karštį ir sudėkite į puodą smulkintą askaloninį česnaką. Virkite jį, kol suminkštės. Tuomet į puodą sudėkite likusius ingredientus ir viską išmaišykite.

Atgal į puodą įdėkite šonkauliukus ir virkite juos ant lėtos ugnies. Virkite tol, kol šonkauliukai suminkštės. Priklausomai nuo šonkauliukų dydžio, tai gali trukti 2-3 valandas. Tuomet išimkite šonkauliukus iš puodo, o likusį jo turinį užkaitinkite iki virimo temperatūros ir maišykite, kol sutirštės. Šiuo padažu apipilkite šonkauliukus ir patiekite ant stalo.

Užsakymo nr.: PT_73180032

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis