5, 6 porcijos
Salotoms reikės:
0,5 kg vištienos filė (arba vištų šlaunelių mėsos be odos)
1 išilgai plonomis juostelėmis supjaustytos jaunos cukinijos
300 g avinžirnių
1 stiklinės kuskuso
100 g moliūgų sėklų
100 g kedrinių pinijų (arba saulėgrąžų)
100 g migdolų riekelių
1 šaukštelio sugrūstų kuminų sėklų
2 ar 3 saujų gražgarsčių
pluoštelio petražolių, mėtų
druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
aliejus – ir kepti, ir salotoms (Extra Virgin)
2 citrinų sulčių
Marinatui reikės:
4 šaukštų alyvuogių aliejaus (Extra Virgin)
1 citrinos sulčių ir plonai nutarkuotos žievelės
2 šaukštų pomidorų pastos
3 susmulkintų česnako skiltelių
1/2 šaukštelio kalendros
1/2 šaukštelio maltų kuminų
1/4 šaukštelio imbiero
1 šaukštelio aštriųjų paprikų pastos „Harissa“ (arba 1/4 šaukštelio aitriosios paprikos)
Gaminame
* Marinatas. Visus marinato komponentus sumaišykite. Į jį sudėkite nuplautus, nusausintus ir juostelėmis supjaustytus mėsos gabaliukus. Indą uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą – tegu mėsa per naktį pasimarinuoja.
* Salotos. Sausoje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies paskrudinkite migdolų riekeles – iki ims keisti spalvą, tada suberkite į lėkštę.
* Pasūdytame vandenyje apie 40 min. virkite avinžirnius. Išvirtus nusunkite.
Keptuvėje ant smarkios ugnies įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, įmaišykite sugrūstus kuminus, suberkite avinžirnius. Karštį sumažinkite iki vidutinio ir pamaišydami kepkite apie 3 min. , paskui suberkite moliūgų sėklas ir kedrines pinijas, padruskinkite. Maišydami kepkite apie 5 min. Tada nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
* Cukinijos juosteles pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir kepkite 200 °C orkaitėje grotelių režimu, iki ims šiek tiek skrusti. Tada ištraukite, atvėsinkite ir supjaustykite šiaudeliais. Sudėkite į didelį salotų dubenį.
* Kuskusą suberkite į dubenį, pabarstykite druska, išmaišykite, užpilkite dviem stiklinėmis verdančio vandens, uždenkite ir palikite brinkti. Tada įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus (salotoms) ir išmaišykite šakute, kad būtų birus.
* Į kiaurasamtį sudėtas gražgarstes, petražoles ir mėtas perliekite šaltu vandeniu. Kai apdžius, pasmulkinkite peiliu.
* Į keptuvėje įkaitintą šaukštą aliejaus sudėkite marinuotą vištieną. Pavartydami kepkite ant smarkios ugnies apie 5 min., tada supilkite pusės citrinos sultis ir pavartydami kepkite dar 5 min. Į kepimo pabaigą supilkite kitą pusę sulčių.
* Visus salotų komponentus sudėkite į dubenį su cukinija. Įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
* Salotas skanu pagardinti ir jogurtiniu užpilu: 200 ml jogurto, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus (Extra Virgin) ir 2 šaukštai citrinos sulčių.