2–4 porcijos
Kepsniams reikės:
4 jautienos išpjovos gabalėlių (2 cm storio)
1 šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 šaukštelio rupios druskos
1 šaukšto aliejaus
Karamelizuotiems svogūnams reikės:
6 didelių žiedais supjaustytų svogūnų
50 g sviesto
2 šaukštų aliejaus
0,5 šaukštelio druskos
žiupsnelio sukapotų rozmarino lapelių
1 šaukšto medaus (pasirinktinai)
1 šaukšto baltojo vyno acto (pasirinktinai)
Gaminame
* Karamelizuoti svogūnai. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, sudėkite svogūnus ir kepkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami 30–40 min. – iki suminkštės ir ims rusvėti. Jeigu reikia, įdėkite dar truputį sviesto. Suberkite druską, rozmarinus. Paragaukite. Dabar svogūnai yra gana salsvo, švelnaus skonio. Jeigu norite pikantiškesnio, įmaišykite medų, baltojo vyno actą ir kepkite maišydami dar apie 5 min.
* Kepsniai. Į gerai įkaitintą plieninę (arba ketaus) keptuvę įpilkite aliejų. Kai jis įkais, sudėkite pipirais ir druska pabarstytą kambario temperatūros mėsą. Kepkite ant smarkios ugnies. Pamatę, kad kepsnių paviršiuje ima veržtis mėsos sultys, kepkite dar apie 0,5 min. Tada apverskite ir kepkite tiek pat. Perpjautos mėsos vidus bus šiek tiek rausvas, sultys beveik skaidrios.
* Sudėkite kepsnius į lėkštes (jas galima pašildyti) ir apie 10 min. luktelėkite – mėsa bus sultingesnė (jei prapjausite vos tik iškeptus kepsnius, iš jų išbėgs sultys).
Ragaukite su karamelizuotais svogūnais.