Reikės:
žąsis;
1 pok. paukštienos prieskonių;
500 g avižinių dribsnių;
200 g razinų arba mėgiamų džiovintų vaisių;
200 g grietinės, majonezo arba medaus aptepimui;
druskos, pipirų, aliejaus marinavimui.
Gaminame:
* Žąsį įtrinti su prieskoniais paukštienai, druska, pipirais, aliejumi (kad nesausėtų). Neturint jų galima įtrinti kvepiančiųjų, karčiųjų pipirų, druskos ir kmynų mišiniu bei marinuoti mažiausiai 1-2 paras.
* Razinas (ar džiovintus vaisius) nuplikyti. Avižinius dribsnius sumaišyti su razinomis. Jei per sausa, pašlakstykite vandeniu. Dribsnius reikia lengvai sudrėkinti.
* Po to prikimšti žąsį (galima prieš užsiuvant įdėti subadytą apelsiną) bei užsiūti.
* Suvyniokite ją į foliją. Likus 1 val. iki kepimo pabaigos, foliją nuvyniokite, kad žąsis gražiai apskrustų. Kepdami būtinai laistykite žąsį riebalais, kuriuose ji kepa.
* Iškepti 5–6 kg paukštį užtrunka apie 3,30 val. Uždenkite sparnus folija papildomai (būtina, kad nesudegtų atidengus) . Po 30 minučių sumažinkite temperatūrą iki 180 ° C.
* Prieš baigiant kepti žąsį aptepti majonezu arba grietine (o jeigu norite, kad būtų saldu įmaišykite medaus) ir tada dar pakepti iki auksinio atspalvio.
* Prieš patiekiant, būtina leisti žąsiai „pailsėti“ apie 20 min.
4 kg žąsį reikėtų kepti ~2 val 20 min.
5 kg žąsį reikėtų kepti ~2 val 55 min.
6 kg žąsį reikėtų kepti ~3 val 30 min.
P.S. Labai skanu šalia razinų įmaišyti česnako skiltelių.