Žinau, žinau, atsiras tokių, kurie pakomentuos: 'koks čia meduolinis pyragas be medaus'. Tai minkštas meduolinės tešlos pyragas. Nors jame nėra nė lašelio medaus, bet skonis, kvapas labai panašus į meduolį.
Pyrago tešlai nenaudojami kiaušiniai, todėl puikiai tiks netoleruojantiems kiaušinių. Visa paslaptis - obuolienė. Jei obuolienės neturite, tiks ir kita uogienė.
Tiesą sakant, panašų meduolinį pyragą kepiau dar prieš 12 metų, studentavimo laikais. Receptas buvo kitas, nors gana panašus į šį. Tuomet į pyragą dėdavau bet kokią iš mamos parsivežtą uogienę, dažniausiai braškių. Gaudavosi pigus, paprastas ir skanus pyragas!
Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. Porą kartų jau kepiau.
Ingredientai
Stačiakampei formai 20 x 30 cm
250 g kefyro ar pasukų
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
150 g cukraus
200 g obuolienės
110 g sviesto, tirpinto
1 1/2 šaukštelio sodos + 1 šaukštelis acto, nugesinimui
350 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis prieskonių mišinio (tokių kaip cinamonas, imbieras, gvazdikėliai, muskatas ir pan.)
1/ 2 šaukštelio maltų gvazdikėlių
Gaminimo eiga
* Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
* Kefyrą sumaišykite su vanile, cukrumi ir obuoliene.
* Supilkite tirpintą, atvėsintą sviestą bei actu nugesintą sodą.
* Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, prieskoniais, gvazdikėliais. Viską persijokite.
* Į miltus įmaišykite šlapių produktų mišinį.
* Tešlą paskleiskite formoje.
* Kepkite apie 30-40 minučių arba kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis liks sausas ir švarus.