Apie šias spurgutės jau seniai svajojau. Vieną vakarą neiškenčiau ir iškepiau. Nustebau, kaip greitai viskas pavyko. Tešlą sumaišyti užtruksite penkias minutes, na o kepimui reikės daugiau laiko, bet palyginti viskas gana greitai.
Skoniu taip pat nenusivyliau. Labai skanu. Spurgutės minkštos, tokios išlieka ir kitą dieną. Cinamono prieskonis labai paryškina skonį, o obuoliai pagyvina. Šių spurgučių tekstūra nėra kaip įprastų spurgų, nes jos gaminamos ne iš mielinės tešlos. Šių tekstūra ir skonis labiau primena žagarėlius.
Patarimai
* Aliejų labai gerai įkaitinkite, kad spurgos jo daug neprisigertų. Kaip patikrinti ar aliejus reikiamos temperatūros? Paimkite medinį šaukštą ir jo kotą įmerkite į karštą aliejų, kai aplink šaukštą pamatysite mažus burbuliukus, reiškia aliejus pakankamai įkaitęs.
* Puodą aliejumi pripildykite iki pusės. Neperpildykite puodo spurgomis, kad nenukristų aliejaus temperatūra ir spurgos neprisigertų daug aliejaus. Aš kepiau nedideliame 20 cm skersmens puode po 4 spurgas. Naudojau litrą saulėgrąžų aliejaus.
* Recepte siūloma naudoti miltus kepiniams (aš juos ir naudojau), kad spurgų tekstūra būtų minkštesnė, lengvesnė, puresnė. Tačiau jei tokių miltų neturite, galite naudoti ir įprastus kvietinius.
* Obuolį imkite tikrai labai didelį arba kelis mažus, kad nepritrūktų.
* Spurgoms formuoti naudojau ledų šaukštą, labai patogu ir terliotis nereikia. Jei neturite, galite naudoti valgomą šaukštą, nes tešla labai lipni (pyrago tešlos konsistencijos).
* Iš šio kiekio man gavosi 16 vidutinio dydžio spurgučių.
Ingredientai
1 puodelis - 250 ml
1 1/2 puodelio (apie 240 g) miltų (geriau miltų kepiniams, bet tinka ir įprasti)
1/4 puodelio (60 ml) cukraus
2/3 puodelio (185 ml) pieno
2 šaukšteliai kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
1/2 šaukštelio cinamono
1 kiaušinio
2 šaukštai tirpinto sviesto
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 didelis obuolys, nuluptas ir supjaustytas kubeliais
Aliejaus kepimui
Cukraus pudros pabarstymui
Gaminimo eiga
1. Į puodą supilkite aliejų ir gerai įkaitinkite.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską, cinamoną. Padėkite į šalį.
3. Kitame dubenyje išplakite pieną, sviestą, kiaušinį ir vanilę. Supilkite į sausų produktų mišinį.
4. Obuolį nulupkite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į tešlą ir viską gerai sumaišykite.
5. Naudodami mažą ledų šaukštą (vieno valgomo šaukšto dydžio) imkite tešlos ir dėkite į įkaitintą aliejų kepti, kol spurgutės bus ryškios auksinės spalvos (apie 4-5 minutes).
6. Spurgas dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius. Sudėkite į serviravimo indą ir apibarstykite cukraus pudra.