Veganiška pica – ją pasigaminti galite ir jūs

Duris atvėrusi vienintelė Baltijos šalyse veganiška picerija žada nustebinti klientus, ir ne tik veganus.

Po teisybei, sveikos mitybos šalininkai žino, kur yra ši picerija, - dar prieš kelis mėnesius ten veikė jų pamėgtas „Gyvas“ baras. Jam persikėlus patalpos liko tuščios.

Bandydami suvokti, ko reikia vartotojui, baro savininkai atliko apklausą socialiniame tinkle susibūrusioje Lietuvos veganų grupėje, vienijančioje kone 17 tūkst. narių. Buvo teirautasi, kokio pobūdžio maitinimo įstaigos norėtųsi.

Dauguma atsakiusiųjų pasiūlė įrengti piceriją, kuri kainomis, aplinka ir meniu būtų patraukli jaunam vartotojui.

Tokiu būdu Vilniaus centre gimusi picerija šiandien lankytojams siūlo bent 6 rūšių picas įvairiam skoniui, tarp kurių - ir aštri bei saldi. Kai kurių picų padams naudojami miltai be glitimo.

Picerijos atidarymo proga joje viešėję ir picas ragavę žurnalistai (veganų tarp jų – mažuma) buvo nustebinti įvairaus ir turtingo skonio – ne paslaptis, kad vis dar gajus mitas, jog veganiškas maistas yra prėskas.

Picerijos šefas Karolis Preikšaitis pasidalino veganiškos picos receptu ir su moteris.lt skaitytojomis. Taigi, bandom:

Veganiška pesto pica

1 picai (padui):

160 g miltų,
60 ml šilto vandens,
1/6 šaukštelio druskos,
1/3 šaukštelio cukraus,
10 g aktyvių mielių,
30 ml alyvuogių aliejaus.

Išmaišyti mieles, vandenį, cukrų ir druską, tada sumaišyti mišinį su miltais, įpilti aliejų. Išminkius tešlą, palikti šiltai apie 70-80 min, kol iškils. Po to tešlą galima laikyti šaldytuve ir naudoti kada prireiks. Tešlą kočioti rankomis, švelniai spaudžiant vidurį ir stumiant į kraštus, kad kraštai susiformuotų storesni už centrą.

Ant pado:

šviežių špinatų lapeliai 50 g
šviežių svogūnų laiškai su galvutėmis 30 g
vynuoginiai pomidorai 3 vnt.
šv. bazilikų lapeliai 6 vnt.
vegan parmezano padažas
vegan pesto padažas

Paruošimas:

* Veganiškas pesto padažas (2 picoms): 50 g šviežių bazilikų (galima su koteliais), 40 g kedro riešutų (jei norite pigiau, galima maišyti su graikiniais riešutais arba saulėgrąžomis), 60 g alyvuogių aliejaus, 1/4 šaukštelio druskos – viską sutrinti smulkintuvu.

* Veganiškas parmezano padažas (2 picoms): 60 g anakardžių riešutų, 10 g sausų maistinių mielių, 1 šaukštelis citrinos sulčių, 4 česnako galvutės, 1/4 šaukštelio druskos, 1/2 šaukštelio garstyčių miltelių, 1/4 šaukštelio juodųjų pipirų – viską sutrinti smulkintuvu.

* Picos pagrindą aptepame parmezano padažu. Ant padažu užtepto pagrindo dedame supjaustytus svogūnų laiškus ir galvutes bei špinatus, išdėliojame per pusę pjaustytus vynuoginius pomidorus.

* Dedame kepti į iki 250 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę 10 min. Iškeptą picą užbarstome bazilikų lapeliais ir apipilame pesto padažu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis