Ši fotosesija - dalis fotografo nuo metų pradžios įgyvendinamo asmeninio projekto „52 kartai”, kuriame kiekvieną savaitę skelbiami geriausių šalies virtuvės meistrų receptai vakarienei, o fotografas juos kaskart vis kitaip iliustruoja.
„Motinos diena neatskiriama nuo gėlių, tad šį kartą, artėjant Motinos dienos savaitgaliui, išbandžiau dar kitokią maisto fotografiją - tarp gyvų pavasarinių žiedų. Įkomponuoti patiekalus tarp gėlių žiedų buvo dar vienas naujas ir įdomus iššūkis. Tikiuosi, kad šios švelnios ir žydinčios nuotraukos suteiks naujų idėjų, kaip galėtų atrodyti Motinos dienos vakarienė”, - pasakoja R.Daskevičius.
Fotosesijai fotografas panaudojo vėlyvą pavasarį tik ką pražydusius laukų ir pievų augalus, žydinčius kiškio kopūstus, prasiskleidusias alyvas ir švelnių tonų pavasarines gėles - vėdrynus.
Lengvus patiekalus ir gėrimus, kuriuose dominuoja daržovės, vaisiai ir uogos, specialiai šiam kartui sukūrė virtuvės šefė, daugkartinė tarptautinių kulinarijos konkursų nugalėtoja Liucija Makovska. Ji Motinos dienos vakarienei siūlo daržovių traškučius su gardžiais padažais, menkę su daržovių spagečiais, gaivų rabarbarų-obuolių pyragą ir braškių-bananų kokteilį su migdolų pienu.
DARŽOVIŲ TRAŠKUČIAI
Sveikas užkandis, kurį lengvai pagaminsite namuose. Naujų skonių jam suteiks graikiškų riešutų ir avokadų padažai.
Įvairių šakninių daržovių:
burokėlių, morkų, pastarnokų, saldžios bulvės, salierų
Kale lapinio kopūsto
Alyvuogių aliejaus
Druskos
GRAIKIŠKŲ RIEŠUTŲ PADAŽUI
120 g graikiškų riešutų
15 g svogūno
20 g saliero stiebo
20 g morkų
15 ml sojos padažo
Vandens (konsistencijai)
Druskos, pipirų
AVOKADŲ PADAŽUI
1 avokado
1mažos skiltelės
esnako
Žiupsnis kalendros
Žiupsnelis malto kumino
1 žaliosios citrinos sul
ių
Druskos, pipirų, galma aitrios paprikos(dėl aitrumo)
Kiek: 4 žmonėms Sudėtingumas: lengva
1. Daržoves labai plonai supjaustykite pjaustykle, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite jūros druska. Kale kopūsto lapus kruopščiai nuplaukite, išdžiovinkite, suplėšykite nedideliais gabalėliais ir taip pat šiek tiek apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite druska.
2. Kepkite iki 150-180 °C įkaitintoje orkaitėje 10-20 minučių, priklausomai nuo daržovių ir orkaitės galingumo. Kepdami vis patikrinkite, ar daržovės jau tapo norimo traškumo. Kepkite neįjungę ventiliatoriaus, nes kitaip plonai supjaustytos daržovės (ypač kale kopūstai) ims skraidyti orkaitėje.
3. Paruoškite graikiškų riešutų padažą. Riešutus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite valandai. Smulkiai supjaustykite svogūną, salierą ir morką. Mirkytus riešutus kartu su daržovėmis dėkite į smulkintuvą, pagardinkite druska, šviežiai maltasi pipirais, sojos padažu, įpilkite šlakelį vandens ir viską gerai susmulkinkite, kad padažas taptų norimo tirštumo.
4. Paruoškite avokadų padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į trintuvą ir smulkiai sutrinkite.
MENKĖ SU DARŽOVIŲ MAKARONAIS
Lengvas žuvies patiekalas su neįprastai atrodančiu garnyru papuoš vakarienės stalą.
Menkei
~500-600 g menkės filė
Alyvuogių aliejaus
80 g pistacijų
Druskos, pipirų
Garnyrui
1 žalia cukinija
1 geltona cukinija
1 geltona morka
Pesto padažo
ŽIRNELIŲ KREMUI
Šviežių arba šaldytų žirnelių
Druskos
Kiek: 4 žmonėms Sudėtingumas: lengva
1. Menkės file trumpai pamarinuokite su druska ir pipirais bei alyvuogių aliejumi. Žuvį kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. užbarstę smulkiai sumaltais pistacijų riešutais.
2. Daržoves supjaustykite ilgais plonais šiaudeliais ir minutei panardinkite į verdantį vandenį. Paskaninkite pesto padažu.
3. Paruoškite žirnelių kremą. Žirnelius kelias minutes pavirkite vandenyje ir sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
4. Patiekite žuvį - į lėkštę dėkite po gabalėlį keptos menkės, šalia - daržovių makaronų, pagardinkite žirnelių kremu.
Patarimas: patiekalą galite papuošti baltos morkos rutuliukais ir violetinių morkų griežinėliais. (apkepinus su sviestų)
BRAŠKIŲ IR BANANŲ KOKTEILIS
Vasariškų skonių kokteilis, kurį puikiai papildo migdolų pienas.
300 g braškių
2 vnt bananų
800 ml migdolų pieno
1. Visus ingredientus išplakite trintuve.
Kiek: 4 žmonėms Sudėtingumas: lengva
OBUOLIŲ-RABARBARŲ PYRAGAS
Gaivus su malonia rūgštele obuolių-rabarbaru pyragas puikiai tiks šventinei vakarienei arba pietums užbaigti
TRAPIAI TEŠLAI
100 g sviesto
300 g miltų
1 kiaušinio
50 g cukraus
10 g vanilinio cukraus
KREMUI
150 ml grietinėlės
20 g cukraus
10 g vanilinio cukraus
1 kiaušinio trynio
1 arbatinio šaukštelio kukurūzų krakmolo (ištirpinti vandenyje ~ 40ml)
ĮDARUI
500 g rabarbarų
200 g obuolių
100 g cukraus
Žiupsnis cinamono
20 g kukurūzų krakmolo
TRUPINIAMS
100 g miltų
80 g sviesto
80 g cukraus
1. Kambario temperatūros sviestą išminkykite su miltais, įmuškite kiaušinius, sudėkite cukrų, druską ir suminkykite viską iki vientisos masės. Gautą tešlą sudėkite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą.
2. Paruoškite kremą. Grietinėlę sumaišykite su tryniais ir cukrumi ir kaitinkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami, kol užvirs. Jei konsistencija per skysta, įdėkite kukurūzų krakmolo prieš tai jį sumaišę su trupučiu vandens. Pavirkite dar minutę ir atvėsinkite.
3. Paruoškite įdarą. Rabarbarus ir obuolius supjaustykite apie 1 cm kubeliais, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu bei kukurūzų krakmolu. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į indą ir apie 15 min. kepkite orkaitėje, kad išbėgtų dalis sulčių. Atvėsinkite.
4. Iš šaldytuvo išimkite paruoštą trapią tešlą, ją iškočiokite iki 0,5 cm storio, išklokite ja kepimo formą (kiekiai nurodyti 18 cm skersmens formai), uždėkite kepimo popieriumi ir suberkite pupelių ar žirnių, kad kepant liktų gražus pyrago pagrindas ir kepkite apie 15 min. iki 180-190 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyrago pagrindą atvėsinkite.
5. Ant pyrago pagrindo supikite kremą (1 cm storio), sudėkite įdarą ir ant viršaus užbarstykite paruoštus trupinius: miltus sumaišytus su cukrumi ir minkštu sviestu. Kepkite 170-180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol viršus gražiai apskrus.
Kiek: 4 žmonėms Sudėtingumas: lengva
***
Prie fotografo R.Daskevičiaus projekto „52 kartai” nuo metų pradžios jau prisijungė 18 šalies virtuvės meistrų. Iki metų galo fotografas į vieną surinks daugiau nei pusšimčio virtuvės šefų receptus, skirtus vakarienei su draugais ar šeima, kiekvieną metų savaitę pristatydamas po naują skirtingą maisto fotosesiją.
Projektą „52 kartai“ galima sekti R.Daskevičiaus asmeniniame tinklaraštyje www.52kartai.lt, taip pat rasti socialiniuose tinkluose „Facebook” (@52kartai) ir „Instagram” (@52times).