Trečiajame veganų festivalyje – gurmaniškas maistas, apie kurį mažai kas girdėję

Veganai bei visi besidomintys augaline mityba nekantrauja – jau kitą šeštadienį Vilniuje vyks jiems skirtas renginys – „Vegfest LT” vasaros festivalis. Tai jau trečiasis „Vegfest LT” ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore.

Kaip visuomet, renginio metu vyks veganiškų prekių mugė. Lankytojai galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų prekių, kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, virtuvinės įrangos, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Iš viso dalyvaus beveik šimtas dalyvių, iš kurių nemaža dalis – iš užsienio.

„Nors bus įvairių prekių, „vegfestas“ visų pirma yra maisto festivalis, – sakė „Vegfest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė. – Jo pasirinkimas bus tikrai didelis – nuo veganiško greito maisto iki gurmaniškų įmantrybių. Paragausite to, apie ką iki šiol net nesate girdėję.“ Mugėje bus seitano (iš kviečių pagaminto mėsos pakaitalo) bei tempės (fermantuotų sojos pupelių) gaminių, pelėsinio riešutų sūrio, tradicinių lietuviškų patiekalų, neįprastų saldumynų bei produktų, skirtų norintiems gyventi sveikiau – pavyzdžiui, kofeino neturinčios lubinų kavos, tik vaisiais ir uogomis saldintų tortų, limonadų ir šampano iš kombučios.

Organizatorių nuotr.

Taip pat vyks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros. Estijos gyvūnų teisių aktyvistė Kristina Mering pasakos apie tai su kokiomis problemomis susiduria kailių pramonėje dirbantys žmonės – ši pramonė žiauri ne tik gyvūnams, bet ir savo darbuotojams. Knygų autorė, lektorė Kotryna Cikanauskienė kalbės apie tai, kodėl veganizmas – ateities mityba, Rytų kultūros tyrinėtojas ir populiarintojas Tadas Snuviškis skaitys paskaitą apie veganizmo ištakas Senovės Indijos filosofijoje, o treneris Ignas Bakėjus patars kaip maitintis intensyviai sportuojant.

Veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje augančiu judėjimu, tokios tendencijos neaplenkia ir Lietuvos. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ jau jungia daugiau nei 18.000 narių – tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Organizatorių nuotr.

Nors veganiškų produktų pasirinkimas Lietuvoje dar nėra toks didelis, kaip Vakarų šalyse, padėtis taisosi. Prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Dar prieš porą metų grįžus į Lietuvą ir pasiteiravus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o šiandien tie patys restoranai ir kavinės jau siūlo veganiškus meniu“, – džiaugėsi Ventė.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl nevartoja mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, atsisako su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką, nejodinėja, nevažinėja kinkiniais.

Organizatorių nuotr.

„Daug kas mano, jog veganiškas maistas blankus, tačiau tai visiška netiesa. Ateikite į renginį, ir patys tuo įsitikinsite”, – žadėjo renginio sumanytoja.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks prekybos centro VCUP penkto aukšto terasoje nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas.

Parengė Agnė Triškytė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis