Jei norite aukštesnio pyrago, rinkitės 20 cm skersmens kepimo formą arba naudokite dvigubą kiekį produktų. Maniškė tortinė, kurią naudojau, buvo 24 cm skersmens, pyragas gavosi gana plonas.
Mano pupdelis = 236ML
Reikės:
3/4 puodelio miltų;
3/4 a. š. kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos;
4 didelių obuolių (aš naudojau alyvinius ir Jonagold);
2 didelių kiaušinių;
3/4 puodelio cukraus;
3 v. š. tamsaus romo;
1/2 a. š. natūralios vanilės ekstrakto;
8 v. š. sviesto + kepimo formai patepti.
Gaminame
* Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, o dugną ir kraštus gausiai ištepame sviestu.
* 8 šaukštus sviesto ištirpiname ir paliekame pravėsti.
* Miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais.
* Obuolius nulupame, supjaustome nestoromis riekelėmis ir perpjauname jas pusiau, kad gautume maždaug 2 cm skersmens gabalėlius.
* Vidutinio dydžio dubenyje plakame kiaušinius, kol suputoja. Suberiame cukrų ir dar plakame apie minutę. Įmaišome romą ir vanilę. Į gautą masę supilame pusę miltų mišinio, paplakame ir įmaišome pusę sviesto, tada vėl miltų ir vėl sviesto.
* Į tešlą įmaišome obuolius. Viską supilame į paruoštą kepimo formą.
* Kepame apie valandą.
* Prieš patiekiant leidžiame atvėsti iki kambario temperatūros.
Skanaus, Gabrielė