Rūsy džemas laikėsi puikiai, jis labiausiai derėjo su puskiečiais ir naminiais varškės sūriais, paukštienos kepsniais, kelis kartus džemo dėjau į mielines bandeles, tepiau sluoksniuotos tešlos obuolių pyragą. O vienam smaližiui pagardinau vanilinius ledus. Ir tik jam vieninteliam nepatiko, kad kai kurios nemaltos uogos burnoje perkandus sprogo į labai rūgštų skonį. Man šis fintas pats skaniausias.
10 l puodo porcijai pasiruošiu:
3 kg spanguolių
3 kg obuolių
3 kg cukraus
3 a.š. druskos
500 g šviežių bazilikų
100 g pektino
2 l vandens
* Spanguoles koštuve perlieju šaltu vandeniu, išrenku šapus ir lapus.
* Obuolius supjaustau skiltelėmis, prieš tai specialiu įrankiu pašalinusi sėklalizdžius.
* Ant viryklės statau puodą, suberiu obuolius, pilu vandenį ir kaičiu ugnį. Vandeniui užvirus, sumažinu ugnį ir suberiu spanguoles.
* Bazilikų pundą, kartu su visais kotais, perrišu medvilniniu siūlu ir merkiu į puodą. Dengiu dangtį ir palieku kunkuliuoti 20-25 minutes. Tuomet ištraukiu bazilikus, juos tiesiog išmetu į kompostinę.
* Iš spintelės traukiu blenderį. Puodą nukeliu nuo ugnies ant medinės lentelės ir smulkinu masę, kol ji tampa tiršta, bet dar matosi viena – kita uoga. Suberiu 2,5 kg cukraus, puodą grąžinu ant viryklės, kelias minutes mediniu šaukštu pamaišau masę.
* Likusį cukrų suberiu į gilesnę lėkštę, ten pat supilu pektino miltelius ir šaukštu sumaišau abu produktus.
* Kai puodo turinys vėl užkunkuliuoja, sudedu cukraus ir pektino mišinį, kruopščiai išmaišau. Tai turi trukti ne ilgiau nei 5 minutes, tai labai svarbu, nes pakaitinus ilgiau, pektinas praras savo tirštinamąsias savybes.
* Džemą skubiai pilstau į išplautus ir iškaitintus nedidelius stiklainius, užsuku nuplikytais dangteliais. Aukštyn kojom versti nereikia.