22-24 cm. apvaliai formai nuimamais kraštais
Pagrindu:
250 g miltų
100 g grietinės 20 % riebumo
150 g sviesto
1 a.š. kepimo miltelių
Įdarui:
200 g grietinės 20 % riebumo
220 g cukraus
1 didelis arba 2 mažesni kiaušiniai
2 v. š. miltų
4 dideli obuoliai
pusės citrinos sultys
* Pagrindas. Į dubenį persijojame miltus ir kepimo miltelius. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą. Rankom triname miltus su sviestu, kol gausime trupinius. Pilame grietinę ir užminkome minkštą, elastingą tešlą. Ilgai tešlos neminkome, nes perminkyta tešla iškepusi gali būti per kieta. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame 30 min. į šaldytuvą.
* Įdaras. Į dubenį pilame grietinę, cukrų, įmušame kiaušinius, beriame miltus, ir viską plakame mikseriu, kol ištirps cukrus. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome plonomis skiltelėmis, užpilame citrinos sultimis ir išmaišome (kad obuoliai neparuduotų).
* Pyrago formavimas. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi. Imame iš šaldytuvo tešlą ir rankomis paskirstome ją ant dugno ir sienelių. Ant tešlos dedame obuolius, užpilame grietinės mase, šiek tiek pamaišome, kad skysta masė tolygiai pasiskirstytų. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., kol pyrago viršus gražiai pagelsta. Iškepusį visiškai atvėsiname (geriausia palaikyti šaldytuve per naktį), priešingu atveju prapjovus įdaras bus skystas. Pabarstome cukraus pudra, išsiverdame puodelį kvapnios arbatos ir ragaujame Cvetajevų obuolių pyrago :) Skanaus!
P.S. Pyragas skaniausias bent dieną pastovėjęs. Darbo visai nedaug, o pyragas išties labai skanus, nepanašus į tradicinius obuolių pyragus.