Reikės:
150 g grikių
2 kiaušiniai
1 svogūnas
300 g morkų
200 g grietinės
150 g fermentinio sūrio
2 v.š. džiūvėsėlių
50 g sviesto
druskos
pipirų
prieskoninių žolelių (nebūtina)
Gaminame
* Grikius išverdame. Svogūną smulkiai supjaustome, morką sutarkuojame burokine trintuve ir viską apkepiname pusėje sviesto, kol daržovės suminkštėja.
* Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius sumaišome su grietine ir 100 g sutarkuoto sūrio. Sumaišome grikius, keptas daržoves ir grietinės-trynių mišinį, įberiame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių (jei norite). Baltymus išplakame iki standumo ir įmaišome į grikių masę. Dedame viską į sviestu išteptą kepimo formą, ant viršaus užbarstome likusį sūrį ir džiūvėsėlius bei padėliojame gabaliukais supjaustytą likusį sviestą. Kepame 180°C orkaitėje apie 30 min. Skanaus!
P.S. Ką tik iškepęs apkepas byra, bet šiek tiek atvėsęs laiko savo formą. Jei jo lieka kitai dienai, grikiai būna visiškai sukibę ir apkepas labai gerai pjaustomas. Puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip atskiras patiekas su daržovėm ar salotom.