Tai nebe pirma mano kepta airiška sodos duona. Labai seniai esu kepusi tradicinę, paprastą sodos duoną. Tik tada aš ja taip nesidžiaugiau, kaip šita. Labai skani, labai kvapni, šiek tiek saldi duonelė. Be viso to, greitai, lengvai paruošiama be kildinimo ir ilgo minkymo.
Patarimai, pastebėjimai. Duoną galima kepti ir be formos.
Aš dėjau ne tik razinų, bet ir truputį cukruotų žievelių. Labai kvapnu ir skanu!
Tešlos nepermaišykite ir ilgai neminkykite. Tiek, kad neliktų sausų miltų ir tešla gražiai susiformuotų į kamuoliuką/diską.
Tešlos diską suploninkite ir paspauskite rankomis, kad būtų plokščias. Tešlą įpjaukite giliai aštriu peiliu, bet ne iki pat galo. Pjūvis ne tik dėl grožio, bet ir kad duona tolygiai iškeptų.
Duona skaniausia šviežia.
Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 3.5/5. Skanu, kartosiu.
Ingredientai
18 cm apvaliai formai
1 puodelis - 250 ml
2 puodeliai miltų
1/8 puodelio (30 ml) cukraus
2/3 puodelio (160 ml) kefyro ar pasukų
1/2 puodelio razinų
1 kiaušinis
1/2 šaukštelio kepimo sodos
1 šaukštelis kepimo miltelių
1/4 šaukštelio druskos
1/8 puodelio (30 g) šalto sviesto
1/2 apelsino tarkuotos žievelės
Gaminimo eiga
* Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, kepimo popieriumi išklokite 18 cm skersmens kepimo formą.
* Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo sodą, kepimo miltelius ir druską.
* Į miltus dėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, patrinkite tarp pirštų, kad susiformuotų trupiniai.
* Mažame dubenėlyje sumaišykite kiaušinį, kefyrą, apelsino žievelę. Supilkite į tešlą ir maišykite, kol susiformuos tešla.
* Suberkite razinas, įminkykite į tešlą.
* Ant miltais pabarstyto paviršiaus išverskite tešlą, šiek tiek paminkykite, suformuokite apvalų diską. Paploninkite viršų pirštais.
* Dėkite tešlą į kepimo formą, aštriu peiliu giliai įpjaukite X.
* Kepkite apie 45-60 minučių, kol pakėlus duoną ir pabarbenus į jos apačią, girdėsis tuštuma.