Antrą dieną iš eilės valgėm nuostabius pietus. Nerealiai skanu! Nežinau, ar manim kas betikės, nes kasdien rėkiu, koks fatastiškas patiekalas. Bet jei iš tiesų taip ir yra? Na, kas pasitiki, tas patikės ir šį kartą, o kas ne, tam čia ne vieta.
Apie žuvies pyragą... Jo pažiba - puikus padažas - sodraus, ryškaus ir užbaigto skonio. Parmezano sūris viską užtvirtina, krapai - malonus, švelnus priedas.
Patiekalas tikrai vertas dėmesio ir pastangų. Vaikams taip pat tinkamas! Mano mažoji valgė ir čepsėjo: 'mmm...'. Kuri gi mama nesidžiaugs, kai vaikas taip noriai valgo žuvį (dar dviejų rūšių). Plojau rankomis ir šypsojausi pro lūpų kamputį! Žuvies pyragas bus dažniau įtraukiamas į mūsų meniu.
Patarimai, pastebėjimai. Pyragus galima kepti tiek mažuose keramikiniuose indeliuose, tiek vienam dideliam. Kaip Jums patogiau... Mažus indelius rekomenduoju, jei turite vaikų. Mano dukrai patiko turėti savo atskirą porciją ir valgyti tiesiai iš indelio.
Galima daryti morkų-bulvių košę. Tokiu atveju pusę bulvių pakeiskite morkomis.
Indelius/indą pastatykite ant skardos, jei netyčia padažas išbėgs pro kraštus, nesuteps orkaitės.
Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu.
Ingredientai
Bulvių košei
700 g bulvių, jau nuluptų
30 g sviesto
6 šaukštai pieno
Druskos, pipirų pagal skonį
Žuvies įdarui
300 g lašišos, pjaustytos 2 cm gabaliukais
300 g menkės, pjaustytos 2 cm gabaliukais
100 g šaldytų žirnelių
Druskos, pipirų pagal skonį
Padažui
45 g sviesto
1 didelio askaloninio svogūno ar įprasto, smulkiai pjaustyto
2 šaukštai baltojo vyno acto
45 g miltų
450 ml žuvies sultinio
40 g Parmezano sūrio, smulkiai tarkuoto
6 šaukštai grietinėlės (36 proc.)
1 šaukštas šviežių krapų, smulkintų
Aptepimui – plakto kiaušinio
Gaminimo eiga
* Bulves nulupkite, supjaustykite ir virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Tuomet nukoškite, sutrinkite, įpilkite pieno, įdėkite sviesto, druskos, pipirų. Viską gerai sumaišykite.
* Padažui į keptuvę dėkite sviestą ir svogūnus, kepkite apie 5-6 minutes, kol suminkštės. Supilkite vyno actą, pavirkite 2-3 minutes, kol skystis išgaruos. Sudėkite miltus, maišydami pakepkite minutę. Supilkite sultinį, užvirkite ir virkite, kol padažas sutirštės. Įtarkuokite Parmezano, nukelkite nuo ugnies, įmaišykite grietinėlę ir krapus.
* Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
* Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių žuvį, žirnelius. Paskaninkite trupučiu druskos, pipirais.
* Keramikiniuose indeliuose (arba viename dideliame inde) paskleiskite žuvį, dosniai užpilkite padažo, ant viršaus tolygiai paskirstykite bulvių košę. Viršų aptepkite plaktu kiaušiniu. Statykite indelius/indą ant didesnės skardos.
* Kepkite 20-25 minutes.