Rezultatas pranoko visus lūkesčius. Nežinojau, kokio skonio tikėtis, nes niekada nevalgiau kažko panašaus. Likom maloniai nustebinti. Tortas drėgnas, labai labai skanus. Sunku jį su kažkuo palyginti, nebent su aguoniniu pyrago įdaru.
Tortukas tikrai labai tinka Kalėdoms, bet būtų puikus ir nebūtinai šiai progai.
Ingredientai
20 cm torto formai
Pagrindui
150 g minkšto sviesto
200 g cukraus
5 kiaušiniai
200 g aguonų
80 g lazdyno riešutų
80 g miltų
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
20 ml romo
šiek tiek cinamono
Aptepimui, glajui ir papuošimui
2-3 šaukštai aviečių, braškių ar kito džemo
200 g cukraus pudros
1 citrinos sultys
šiek tiek migdolo drožlių
Gaminimo eiga
1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu tiek, kad apsemtų ir palikite 15 minučių pastovėti. Vėliau aguonas nukoškite.
2. Aguonas ir riešutus susmulkinkite smulkintuvu arba sumalkite. Aš naudojau maisto smulkintuvą (food processor).
3. Dubenyje išsukite minkštą sviestą, su cukrumi, vanile ir kiaušinio tryniais.
4. Suberkite aguonas, riešutus, supilkite romą, išmaišykite.
5. Į tešlą įsijokite miltus, kepimo miltelius ir cinamoną.
6. Kiaušinio baltymus išplakite ir palengva įmaišykite į tešlą.
7. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
8. Supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite tortą apie 50 minučių.
9. Atvėsusį tortą aptepkite džemu. Jei džemas per tirštas, pašildykite mikrobangų krosnelėje ar puodelyje ant viryklės, kol suskystės. Palikite pusvalandžiui sustingti.
10. Cukraus pudrą išmaišykite su citrinų sultumis ir apliekite torto viršų. Glajus neturi būti per skystas, bet ir ne per tirštas.
11. Galima apibarstyti migdolų drožlėmis.