Temperamentingasis kulinarijos šefas pagamins ilgą istoriją turinčią populiariąją itališką duoną fokačiją su trijų rūšių pagardais. Gian Luca labai smulkiai papasakos šio patiekalo gaminimo subtilybes, atskleis, kokią fokačiją jis pats labiausiai mėgsta, ir ką Senovės Romos imperijos laikais naudodavo vietoj alyvuogių aliejaus kepdami šią duoną.
Ali Gadžijevas liks sužavėtas skoniu ir prasitars, kad jis jau puikiai žino, ką veiks šį savaitgalį su draugais.
Smagiai užkandę šeštadienio laidos „Gardu gardu“ vedėjai pereis prie konditerinės dalies ir šį kartą Gian Luca net aiktels. Jis tikrai nesitikėjo, kad kada nors gyvenime jam Ali pagamins „Snickers‘ą“. Profesionalus konditerijos šefas savaip pateiks populiarųjį šokoladinį batonėlį „Snickers“: iškeps sūrios karamelės pyragą su žemės riešutais ir šokoladiniu biskvitu.
Itališka duona fokačija (focaccia)
600 g miltų
400 ml vandens
15 g šviežių mielių
12 g druskos
Žiupsnelis cukraus
Alyvuogių aliejus
Vytintas Parmos kumpis
Tepamas kreminis sūris
Ančiuviai
Vyšniniai pomidoriukai
Švieži rozmarinai
Persilado prieskoniai
Gaminame
* Miltus sumaišyti su druska. Mieles susmulkinti ir apibarstyti cukrumi. Sudėti į šiltą vandenį ir maišyti, kol ištirps. Tuomet įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, išmaišyti. Po truputį pilti vandens ir mielių mišinį į miltus ir iš lėto maišyti. Kai tešla tampa tinkama minkymui, išversti ją ant miltais pabarstyto stalo ir gerai išminkyti.
* Tada sukamaisiais judesiais suformuoti apskritimą ir įdėti jį į miltais pabarstytą indą, užpilti gausiai alyvuogių aliejumi, uždengti maistine plėvele ir palikti šiltai porai valandų, kad iškiltų (turi maždaug padvigubėti).
* Skardą gausiai ištepti aliejumi ir joje tolygiai paskirstyti iškilusią tešlą. Dar kartą palikti, kad iškiltų.
* Tada pirštų galiukais gražiai paspaudyti visą paviršių ir vieną trečiąją dalį tešlos pabarstyti šviežiais rozmarinais, antrą dalį apdėlioti per pusę perpjautais pomidoriukais ir ančiuviais, o trečią dalį palikti tuščią, ant kurios jau iškepus užtepti mėgstamo tepamo sūrio ir uždėti vytinto Parmos kumpio.
* Kepti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Ką tik iškepusią apipilti vandens ir aliejaus mišiniu (50 ml vandens + 50 ml alyvuogių aliejaus) sumaišytu su persilado prieskoniais. Uždėti likusius ingredientus, apibarstyti šviežiu rozmarinu. Skanaus!
Sūrios karamelės pyragas „Snickers“
Pyragas:
100 g kiaušinių masės (2 kiaušiniai)
150 g farino cukraus
100 g juodo šokolado
60 g miltų
50 g sviesto
2 arb. š. kepimo miltelių
100 g cukraus
100 g grietinėlės
50 g juodo šokolado
2 arb. š. druskos
100 g kepintų žemės riešutų be odelių
Gaminame
* Pyragui sumaišyti birius produktus: miltus, farino cukrų ir kepimo miltelius. Ištirpinti sviestą, suberti į jį šokoladą ir maišyti, kol šokoladas ištirps. Nuolat maišant į šokolado masę iš lėto supilti kambario temperatūros kiaušinių masę. Tada suberti birius produktus ir viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Tešlą supilti į kepimo formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
* Karamelei cukrų suberti į puodą ir pastatyti ant kaitros. Sukamaisiais judesiais judinti puodą, kol visas cukrus karamelizuosis. Tada supilti į jį užvirusią grietinėlę ir šluotele gerai išmaišyti. Gautą masę užpilti ant šokolado ir maišyti, kol ištirps šokoladas. Įdėti du šaukštelius druskos ir išmaišyti.
* Suberti kepintus žemės riešutus be odelių ir vėl viską gerai išmaišyti. Gautą masę užpilti ant karšto iškepusio pyrago ir palikti nakčiai šaldytuve. Atšalusį išimti iš kepimo formos ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Skanaus!