BEMIELIAI PURŪS BLYNAI
Šiuos blynus būtinai kepu kokosų aliejuje, jis suteikia naujo, ypatingo skonio. Kadangi prieskonių tešloje labai nedaug, valgyti galima ir su grietine ar grietinės-sviesto padažu, ir su įvairiais džemais, uogienėmis ar trintomis uogomis. O tešlą užmaišys net pirmokėlis.
12-15 blynų pasiruošiu:
1 st. kefyro
2 didesnius kiaušinius
žiupsnelį geriamosios sodos
0,5 a.š. druskos
1 a.š. cukraus (galima dėti ir tiek pat vanilinio cukraus)
1 st. kvietinių ar speltos miltų
Gaminame
* Jokios buitinės technikos neprireiks, viską lengvai sumaišau plakimo šluotele ar paprasta šakute.
* Pirmiausiai giliame inde sumaišau kefyrą, sodą, druską ir cukrų. Tuomet įmušu kiaušinius, jiems įsimaišius į kefyrą, šaukštą po šaukšto dedu miltus ir maišau, kol tešla tampa vienalyte.
* Įkaitinu keptuvę, dedu arbatinį šaukštelį kokosų aliejaus ir jam išsilydžius, kepu blynus. Pūstis jie pradeda tik apversti.
* Tiekiu karštus su pageidaujamais priedais. Atšalę blynai ne itin gardūs, mat kokosų aliejus grįžtą į kietą būseną, todėl ir blynai tampa kietoki.
BULVINIAI BLYNAI SU VARŠKE
Reikės:
500 g nuluptų bulvių,
1 kiaušinio,
1 šaukšto miltų,
1 svogūno galvutės,
2 česnakų skiltelių,
1 šaukšto avižinių dribsnių,
aliejaus (kepti),
žiupsnelio druskos (arba bulvių prieskonių) ir juodųjų pipirų.
Padažui paruošti:
300 g grūdėtos varškės,
350 g natūralaus jogurto,
1 šaukštelio kapotų šviežių krapų,
žiupsnelio druskos ir pipirų.
Kaip gaminti
* Bulves stambiai sutarkuokite. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite, sumaišykite su bulvėmis. Įmaišykite kiaušinį, avižinius dribsnius, miltus, pagardinkite druska ir pipirais. Iš tešlos suformuokite blynus ir iškepkite keptuvėje.
* Paruoškite padažą – grūdėtą varškę sumaišykite su natūraliu jogurtu. Pasūdykite ir įberkite šviežių krapų.
Patarimas. Prie bulvinių blynų itin tinka grūdėtos varškės padažas. Natūralų jogurtą galima pakeisti kefyru arba grietine (10 proc. riebumo). Dėl sudėtyje esančių avižinių dribsnių blynai yra akyti. Jeigu nedėsite avižinių dribsnių, skonis visiškai nepasikeis, tik reikės šiek tiek daugiau miltų. Blynus galima valgyti vienus arba kaip garnyrą prie kepsnio.
SALDŪS IR PLONI LIETINIAI
Tešla bus skysta, tokia ir turi būti. Į 15-20 cm keptuvę pilkite apie 30 ml tešlos vienam blyneliui. Jei keptuvė didesnė, pilkite apie 60 ml tešlos (3-4 šaukštai).Ingredientai
100 g miltų
2 šaukštai cukraus
Žiupsnelis druskos
2 kiaušiniai
300 ml pieno
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
Sviesto kepimui
Gaminimo eiga
* Į dubenį įsijokite miltus ir žiupsnelį druskos. Padarykite duobutę.
* Kiaušinius suplakite su vanile ir cukrumi. Supilkite į miltus.
* Po truputį pilkite pieną ir viską maišykite iki vientisos masės.
* Keptuvę įkaitinkite, patepkite sviestu ir kepkite lietinius po kelias minutes iš kiekvienos pusės.
* Prieš tiekiant apšlakstykite citrinų sultimis ir pabarstykite cukraus pudra.
ŽEMAIČIŲ BLYNAI
Blynams:
15 vidutinio dydžio bulvių;
2 kiaušinių;
3 v.š. miltų;
3 v.š. krakmolo;
1 a.š. druskos;
Įdarui:
300 g kalakutienos faršo;
1 svogūno;
druskos, juodųjų pipirų;
Padažui:
150 g grietinės;
150 g pieno;
1 v.š. sviesto;
1 a.š. miltų;
1 skiltelės česnako;
šv. krapų.
Kaip gaminti
1. Išvirkite bulves su lupena, kai atvės, nulupkite. Tuomet sumalkite ir sudėkite kiaušinius, miltus, krakmolą, druska bei gerai viską išminkykite.
2. Faršą pakepinkite keptuvėje, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Pabaigoje pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
3. Į bulvių masę dėkite įdaro ir formuokite paplotėlius. Apkepkite iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Sudėkite į dubenį su dangčiu, kad sušustų.
4. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką. Supilkite išplaktą grietinę ir pieną su miltais. Kaitinkite keletą minučių, kol padažas sutirštės ir tuomet sudėkite krapus.
Skanaus!
PLIKYTOS TEŠLOS BLYNAI
Ingredientai
6 kiaušinių
6 puodelių pasukų
6,5 puodelių kvietinių miltų
3 puodelių verdančio pieno
2 arbatinių šaukštelių sodos
2 šaukštų cukraus
Žiupsnelis druskos
0,5 puodelio aliejaus
PASTABA: šio recepto puodelis yra 225 ml
Gaminame
1. Kiaušinius, pasukas, cukrų ir miltus išplakite šluotele arba elektriniu plaktuvu, kad neliktų miltų gumuliukų
2. Užvirinkite pieną ir sudėkite sodą. Suputojusią dar karštą masę supilkite ant tešlos ir įmaišykite. Įberkite druskos ir įmaišykite aliejų.
3. Įkaitinkite keptuve (jos aliejumi tepti jau nebereikia, nes jo yra tešloje) ir kepkite lietinius blynus
4. Valgykite su įvairiais sūriais ar saldžiais priedais: sūria karamele ir šviežiomis braškėmis ar avietėmis; graikišku jogurtu ir medumi; šviežiomis kriaušėmis ir klevų sirupu.
Receptas: Laura Donelė. „Tie kepėjai“