Viduramžiais šį desertą išpopuliarino ispanai – taip desertas pasiekė net Meksiką, kur jis mėgstamas iki šių dienų. Ispanai flaną pradėjo gaminti su karamelės sirupu, o meksikiečiai suteikė jam naujų skonių – kavos, kakavos, kokosų.
6 porcijoms reikės
240 g cukraus
4 šaukštų vandens
Flanui:
6 didelių kiaušinių
100 g cukraus
900 ml pieno
Gaminame
* Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros.
* Pagaminti karamelę: į nedidelį puodą suberti cukrų ir įpilti vandens. Kaitinti ant silpnos kaitros nuolat maišant, kol cukrus ištirps. Paskui padidinti kaitrą ir kaitinti, kol užvirs. Virti apie 6 minutes, kol sirupas sutirštės. Tada pagamintą karamelinį padažą supilti į apvalią keraminę kepimo formą (maždaug 20 cm skersmens) ir atidėti.
* Dideliame dubenyje gerai išplakti kiaušinius su cukrumi. Į puodą supilti pieną, užvirinti ir šiek tiek atvėsinti. Tada pieną pamažu supilti į kiaušinių masę nuolat ją plakant konditerine šluotele. Gautą plakinį atsargiai supilti į kepimo formą su padažu. Formą įstatyti į didelę skardą, į ją įpilti užvirinto vandens. Jis turi apsemti pusę kepimo formos.
* Tada dėti į orkaitę ir kepti maždaug 1 valandą, kol desertas sutvirtės. Kepimo formą su desertu išimti, atvėsinti, uždengti maistine plėvele ir pastatyti šaltai kelioms valandoms visiškai atvėsti. Paskui peiliu atskirti desertą nuo kepimo formos kraštų, uždėti ant viršaus lėkštę ir atsargiai išversti. Šį desertą galima kepti ir atskirose formelėse. Patiekti galima ir su šviežiais vaisiais ar uogomis.