Už sėkmę sūrių versle Lilė dėkoja anytai: „Tikriausiai net mano pačios mama nebūtų to leidusi“

Geram sūriui negali atsispirti nei italai, nei lietuviai. Tiesa, nuo senų laikų ragaujame skirtingus. Todėl šįkart, kartu su TV3 laida „La maistas“, virtuvės šefas Gian Luca Demarco keliaus į Kėdainius, kur susipažins su Lile – eilę metų įvairiausius lietuviškus sūrius gaminančia moterimi. Anksčiau apie tai ji tik svajojo, o šiandien šalies gyventojams pristato pačių įvairiausių skonių gaminius.

Viskas prasidėjo dar tada, kai Lilei tebuvo 19 metų – su vyru persikėlusi į vienkiemį, ji ėmė svarstyti, kuo galėtų užsiimti.


„Kai su vyru padėjome čia gyventi, neturėjome nei darbo, nei mašinos, nei teisių, o išgyventi kažkaip reikėjo. Todėl mes įsigijome 5 karves“, – pradės pasakojimą ji.


O šiandien Lilė šypsosi, jog jau 23 metus turi patį geriausią darbą, kokį tik galėtų įsivaizduoti – dirba sūrių ceche. „Iš pradžių gaminome saldaus pieno sūrį ir paprastą baltą. Vėliau ėmėme gaminti sūrį su kmynais, o atsiradus poreikiui – ir desertinius, rūkytus bei keptus sūrius“, – pasakos ji.


Dabar tai – šeimos verslas, kuriame kiekvienas narys turi savas pareigas. „Aistrą jaučiame net ir po tiek metų“, – atviraus moteris.


Tiesa, įgyvendinti svajonę – įkurti sūrių cechą – nebuvo taip paprasta. Tai verslas, reikalaujantis daugybės pinigų. Dėl to netgi prireikė įkeisti anytos turtą! „Mane palaikė ir vyras, ir sūnus, ir anyta. Tikriausiai net mano pačios mama nebūtų to leidusi. O anyta labai tikėjo tuo, ką darėme“, – pasakos Lilė bei pridės, kad santykiai su anyta iki šios dienos yra patys šilčiausi.


Be šeimos sūrių ceche šiandien keliomis pamainomis dirba dar 9 žmonės. „Tiek metų svajojau turėti tokį cechą, todėl man tai – labai daug. Kiekvieną rytą pati sveriu sūrius, juos išdalinu prekyvietėms ir restoranams, ir paėmusi juos į rankas jaučiu kokybę. Žiūriu, kiek sūriuose uogų, česnako, ar tai matosi“, – kalbės Lilė.


Šiuo metu ceche gaminami 9 rūšių sūriai. Gian Luca paragaus pačių įvairiausių – natūralių, su kmynais, ciberžole, paprika ir saulėje džiovintais pomidorais bei dar galybę desertinių. „Nustebtumėte, kas desertinius sūrius valgo labiausiai. Vyrai!“ – iš tiesų netikėtą faktą atskleis Lilė.


Įkvėptas įvairiausių skonių, savu patiekalu nuspręs nustebinti ir Gian Luca. Padedamas Lilės, šįkart jis gamins grilyje keptą varškės sūrį su jautiena.


Norėdami paruošti šį patiekalą patys, pirmiausiai jautienos pjausnius po kelias minutes pakepkite grilyje iš abiejų pusių. Tuomet varškės sūryje kas kelis centimetrus padarykite savotiškas „kišenes“ – įpjovas – ir į jas įdėkite smulkintą citriną, laimą ir rozmariną.


Pagardinę sūrį čili pipirais, apklokite jį grilyje kepta mėsa. Tuomet užberkite druskos, pipirų ir apšlakstykite jį alyvuogių aliejumi. Suvynioję patiekalą į foliją, pakepkite jį grilyje apie 10 minučių. Patiekalui iškepus, papuoškite jį žalumynais ir pagardinkite balzaminiu actu. Skanaus!


Lilės sūrių paslaptys – laidoje „La maistas“, sekmadienį, 9.30 val. per TV3!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis