Televizijos laidos „Virtuvės istorijos“ vedėjas, virtuvės šefas Robertas Svetlauskas žiemą pradeda itin atidžiai laikytis sveikos mitybos plano, tačiau tai ne visada padeda išvengti peršalimo ligų.
Sveikatos ir sveikos gyvensenos laidoje „Sveikas rytojus“ virtuvės šefas Robertas papasakojo, kaip jo šeimoje yra stengiamasi apsisaugoti nuo žiemą užklupusių peršalimų ir kokie metodai padeda jiems greičiau pasveikti.
Televizijos laidų vedėjo teigimu, šį žiemos sezoną, nuo virusų jam ir jo šeimai išsisukti, deja, nepavyko.
„Šeimoje visą laiką stengiamės prisižiūrėti savo mitybą, kad ji būtų kiek įmanoma sveikesnė, tačiau tai šįkart nepadėjo išvengti kasmetinių sezoninių ligų. Susirgus vaikui, galvojau, kad greitai pasveiksime, tačiau vėliau teko gydytis ir visai šeimai. Sirgome labai stipriai. Pandemijos metu, kai visi privalėdavome likti namuose, mažiau kontaktuoti su kitais, tada ir susirgimų būdavo mažiau, bet atlaisvėjus apribojimams, peršalimo ligos namuose padažnėjo“, – pasakojo R. Svetlauskas.
Norėdami išvengti peršalimo ligų, turime gerinti savo imuninę sistemą ir organizmą. Prie šio imuniteto stiprinimo labai prisideda ir sveika mityba. Šaltuoju sezonu žmonės dažnai ieško specialių maisto produktų, kurie, kaip įmanoma, labiau stiprintų mūsų sveikatą.
Pasak virtuvės šefo R. Svetlausko, jo šeimoje yra stengiamasi vartoti sveikus ir ekologiškus maisto produktus.
„Mano manymu, labai reikia atkreipti dėmesį į tai, ką valgome. Mūsų šeimoje pagrindinis garnyras prie pagrindinio patiekalo visada yra daržovės. Kaip puikų pavyzdį galiu įvardinti saldžiąją papriką, kurią naudoju beveik visuose patiekaluose. Šiose paprikose yra labai daug vitamino C, netgi daugiau nei citrusiniuose vaisiuose“ , – pasakojo Robertas.
Be sveikų maisto produktų, virtuvės šefas organizmo stiprinimui vartoja ir kitas papildomas mineralines medžiagas.
„Svarbu suvokti, kad kasdien mes nesuvalgome tiek daug vaisių ir daržovių, kiek reikia mūsų organizmui. Nors šiuose maisto produktuose yra gausu vitaminų ir mineralų, tam, kad jų būtų dar daugiau, aš visada vartoju ir maisto papildus. Subalansavus savo mitybą ir vartojamus maisto preparatus, tikiu, jog mano organizmas išliks sveikas, stiprus ir sugebės atsilaikyti prieš virusines ligas“ , – apie organizmo stiprinimą kalbėjo televizijos laidų vedėjas.
Virtuvės šefas Robertas yra ragavęs daug išskirtinių patiekalų, tokių kaip banginio ar krokodilo mėsos, egzotiškų daržovių ir vaisių. Tačiau, anot vyro, nuo netikėtai užklupusių peršalimų labiausiai padeda laiko patikrinti lietuvių liaudies produktai.
„Manau, kad visi žino seną, bet patikrintą geros sveikatos receptą – vištienos sultinį. Šis patiekalas yra neatsiejamas dalykas susirgus peršalimo ligomis. Pasak specialistų, vištienos sultinys turi priešuždegiminių savybių, o jį pasigaminti yra labai paprasta. Šiam patiekalui reikia geros kokybiškos vištienos. Įprastai aš naudoju nugaros kaulus, sparnelius – tas dalis, kuriose yra mažiau mėsos. Taip pat įdedu vieną svogūną, morką, porą lauro lapų ir žiupsnelį juodųjų pipirų. Tam, kad sultinys būtų dar skanesnis, rekomenduočiau jį kuo ilgiau pavirti, jog daržovės galėtų išskirti didesnį skonį ir aromatą“ , – sultinio receptu dalinosi televizijos laidų vedėjas R. Svetlauskas.
Įsivažiavus žiemos sezonui ir didėjant sergamumui, didžiausias žmonių antplūdis pradedamas jausti vaistinėse. ,,MANO vaistinės“ vaistininkas Tautvydas Endriukaitis laidoje pasakojo, kad prasidėjus virusams išaugo ne tik klientų skaičius, bet padidėjo ir pavienių vaistų, skirtų peršalimo ligoms gydyti, perkamumas.
„Dažnai pastebime, kad norėdami apsisaugoti ir sustiprinti savo imunitetą, vieni žmonės dažnai pradeda pirkti didelius vitamino C kiekius, kiti pradeda ekstremaliai grūdintis, pavyzdžiui, maudytis šaltame vandenyje. Tačiau šie dalykai padeda ne visada. Svarbu suprasti, kad organizmo sargas – imunitetas – yra kompleksinė, sudėtinga sistema ir viena vartojama medžiaga, kaip vitaminas C arba maudynės lediniame vandenyje, tikrai negali užtikrinti sklandaus visos imuninės sistemos veikimo“, – pasakojo vaistininkas.
Tam, kad organizmas būtų stiprus ir gebėtų atsilaikyti prieš žiemos sezonu suaktyvėjusias ligas, vaistininkas T. Endriukaitis rekomendavo nepamiršti pasirūpinti organizmui reikalingais vitaminais ir mineralais.
„Pirmiausia, reikėtų atkreipti dėmesį į savo mitybą. Jei nepavyksta laikytis taisyklingos mitybos rėžimo ir reikalavimų, naivu tikėtis, kad organizmui trūksta tik vieno vitamino. Dažniausiai žmogaus organizmui trūksta įvairių mineralų: vario, seleno, magnio arba tokių vitaminų, kaip C, D, bei B grupės.“, – apie vitaminų ir mineralų trūkumą kalbėjo specialistas.
Vaistininkas T. Endriukaitis taip pat atskleidė, kas gali efektyviai padėti palaikyti mūsų organizmą bei imunitetą.
„Aš, kaip vaistininkas, patariu atkreipti dėmesį į plataus poveikio sinerginį derinį, tokį, kaip Immunace, kurio užtenka vos vienos tabletės per dieną. Jis yra subalansuotas su ežiuolių, antioksidantų, vitaminų ir mineralų kompleksais“, – pasakojo vaistininkas.
Apie imuniteto ir organizmo stiprinimą žiemos sezonu pasakojo ir biochemijos mokslų daktarė, molekulinės biologijos ekspertė, kanalo ,,Imuniteto formulė“ kūrėja Indrė Aleknavičienė.
Pasak specialistės, COVID-19 pandemijos metu atsiradę įpročiai dabar kelia didžiulius iššūkius mūsų imuninei sistemai ir jos veiklai.
„Kai Lietuvoje buvo pandemija, mes buvome išsiugdę įprotį viską dezinfekuoti. Negalėdami turėti didelių susibūrimų, nuolat nešiodami veido kaukes, dezinfekuodami rankas ir įvairius paviršius, o dabar galime matyti to pasekmes. Šiandien mes esame apsupti žmonių, dalijamės mikroorganizmais, liečiame nešvarius paviršius ir taip mūsų imuninė sistema kasdien treniruojasi, kad galėtų prisitaikyti prie naujos aplinkos, kuri karantino metu buvo ypač sterili. Mano akimis, toks aplinkos pasikeitimas imuninei sistemai galėjo būti lyg šokas, kuris sumažino mūsų atsparumą peršalimo ligoms“, – kalbėjo biochemijos mokslų daktarė I. Aleknavičienė.
Reikėtų nepamiršti, kad kiekvienas žmogus yra individualus ir kiekvieno imuninė sistema veikia skirtingai. Anot molekulinės biologijos ekspertės I. Aleknavičienės, visų žmonių mikrobiomos yra specifinės, tačiau didžioji dalis imuninės sistemos slypi vienoje mūsų organizmo sistemoje.
„Mūsų organizme gyvenančių mikroorganizmų visuma yra unikali ir skirtinga. Galvodami apie imunitetą ir virškinimo sistemą, mes pamirštame, kad 70 procentų mūsų imuninės sistemos yra žarnyne. Ši didžiulė dinaminė sistema, gyvenanti mūsų žarnynuose, nuolat sąveikauja su mūsų visu organizmu. Šie mikroorganizmai gamina mums reikalingas medžiagas, kurios vėliau patenka į mūsų kraujotaką ir siunčia signalus į kiekvieną ląstelę“, – pasakojo I. Aleknavičienė.
Gydytoja taip pat įvardino pagrindinę žmonių klaidą – dažniausiai imunitetu susirūpinama tik pajutus pirmuosius peršalimo simptomus.
„Dažnas žmogus apie savo imunitetą pradeda galvoti tik tada, kai suserga. Tuomet jis pradeda svarstyti, kaip sustiprinti imunitetą, kokių priemonių reikėtų imtis. Svarbu tai, kad šia organizmo sistema reikėtų rūpintis nuolat, nes ji yra atsakinga ir už daugelį kitų ligų. Imuninė sistema kovoja ne tik su virusais ar bakterijomis, ji padeda išvengti uždegimų, susijusių su žmogaus gyvenimo būdu, mityba ar žalingais įpročiais. Taigi, jei imunitetas yra stiprus, jis gebės susidoroti su ligomis ir mes didelių negalavimų nepajausime, tačiau jei juo nepasirūpinsime, tie uždegiminiai procesai gali išsivystyti į baisias ir ilgai trunkančias ligas“, – kalbėjo specialistė.
Sveikatos aktualijų laida „Sveikas rytojus“ – sekmadieniais, 12 val. per TV8 televiziją!