Net nesusimąstėte: šie 6 netikėti patiekalai labai didina cholesterolio kiekį kraujyje

Cholesterolio kiekis kraujyje gali būti veikiamas ne tik akivaizdžių, cholesterolio kiekį didinančių maisto produktų, bet ir kai kurių netikėtų patiekalų, kuriuos galime laikyti sveikais ar neutraliais.

Štai šeši patiekalai, kurie gali netikėtai padidinti cholesterolio kiekį kraujyje:


Trintos sriubos. Nors jos gali atrodyti kaip sodrūs ir skanūs pasirinkimai, daugelyje kreminių sriubų yra daug grietinėlės arba sviesto, kurie prisideda prie sočiųjų riebalų kiekio. Tai gali užkelti cholesterolio lygį, ypač jei jas valgote reguliariai.



Trintos sriubos
Trintos sriubos
Vida Press



Patiekalai su kokosų pienu. Kokosų pienas kartais yra laikomas sveiku alternatyva, tačiau jis yra labai turtingas sočiaisiais riebalais. Per didelis jo vartojimas gali padidinti cholesterolio kiekį. Įvairūs patiekalai, pagaminti su kokosų pienu, gali būti viliojantys, tačiau verta atkreipti dėmesį į porcijų dydį.


Patiekalai be mėsos su kreminiais padažais: Daugelyje mėsos alternatyvų, tokių kaip sojos kotletukai, nėra cholesterolio, tačiau jei jie gaminami su kreminiais padažais ar riebiais priedais, gali atsirasti didelė sočiųjų riebalų koncentracija, todėl verta rinktis sveikesnius gaminimo būdus.


Saldžiosios bulvės, keptos riebaluose. Nors saldžiosios bulvės pačios savaime yra sveikos, jų paruošimas su daug sviesto arba kremu gali itin padidinti kalorijų ir sočiųjų riebalų kiekį, kas gali nelabai gerai atsiliepti cholesterolio lygiui.



Saldžiosios bulvės, keptos riebaluose.
Saldžiosios bulvės, keptos riebaluose.
Vida Press



Pakuoti salotų padažai. Net kai kurie salotų padažai, kurie atrodo sveiki ir gaivūs, gali turėti daug cukraus ir pridedamų riebalų. Tokie produktai gali padidinti cholesterolio kiekį nedideliais kiekiais, ypač jei dažnai vartojami.


Maistas, gausus neapdorotų riešutų ir sėklų. Nors riešutai ir sėklos turi daug sveikų riebalų, kai kurie, kaip pvz., anakardžiai, turi gana daug sočiųjų riebalų. Jei jų vartoti per daug, savyje jie gali turėti poveikį cholesterolio lygiui, ypač jei jie yra apkrauti druska arba prieskoniais.


Visuomet svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, kokius produktus naudojate, bet ir į tai, kaip jie yra paruošti. Pasirinkus sveikus gaminimo būdus ir laikantis balansą, galima sumažinti cholesterolio lygio didinimo riziką.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis