Rinkitės lengvai virškinamą maistą, neskatinančio dujų kaupimosi. Siūlome jums 10 lengvų ir pilvui draugiškų patiekalų.
Plokščio pilvo pusryčiai
Išjudinkite lėtą virškinimą ir jauskitės sotūs visą rytą
1 Trintas mango ir kokosų vandens kokteilis
Į plaktuvą supilkite 1 stiklinę kokosų vandens, 1 stiklinę natūralaus probiotinio jogurto ir įdėkite vieną stiklinę supjaustyto prinokusio mango vaisiaus. Įpilkite šlakelį žaliosios citrinos sulčių. Skanaus!
Nauda pilvui
Kokosų vandens sudėtyje yra lengvai virškinamo natūralaus cukraus ir daugiau kalio negu sportiniame gėrime, padėsiančio pasikrauti energija ir sumažinti išsipūtimą. Tuo tarpu, jogurtas aprūpins organizmą virškinimą skatinančiomis bifidobakterijomis.
2 Avižinė košė su bananu ir uogomis
Pasigaminkite košę iš 50 g avižų ir 300 ml migdolų pieno. Ant viršaus uždėkite pusę smulkiai pjaustyto banano ir saujelę aviečių bei mėlynių.
Nauda pilvui
Avižos stiprina žarnyno peristaltiką, kadangi jų sudėtyje yra lengvai virškinamos tirpios ląstelienos. Be to, bananuose ir uogose gausu kalio, mažinančio vandens užsilaikymą organizme.
Liesi pietūs
Skirtingai negu majonezu sutepti sumuštiniai, šie pietų patiekalų variantai padidins draugiškų bakterijų kiekį žarnyne ir palieknins siluetą dar iki vakaro. Valgykite lėtai, kad nesikauptų dujos.
3 Lašiša su daržovėmis
Griliuje keptą lašišą patiekite ant blanširuotų špinatų su vyne keptais vyšniniais pomidoriukais (kepinkite juos tol, kol šie bus sultingi ir minkšti). Apšlakstykite patiekalą išlaikytu kokybišku balzaminiu actu. Skanumėlis!
Nauda pilvui
Šie lengvi pietūs yra lengvai virškinami, juose mažai angliavandenių ir druskos (pernelyg didelis druskos kiekis sukelia vidurių išsipūtimą). Puikus pasirinkimas.
4 Varškė, ananasas ir papaja su skrudinta rugine duona
Paskrudinkite keletą ruginės duonos riekelių ir sutepk jas varške. Ant viršaus uždėkite sluoksnį smulkiai pjaustyto šviežio ananaso ir papajos, galiausiai užberkite žiupsnelį šviežios kalendros.
Nauda pilvui
Ruginė duona – daug ląstelienos turintis, tačiau išpampimą mažinantis angliavandenių šaltinis, o ananaso ir papajos sudėtyje yra natūralių virškinimą skatinančių fermentų.
5 Keptos bulvės, įdarytos tunu ir jalapeno pipirais
Iškepkite orkaitėje gerai nuplautą, bet neskustą vidutinio dydžio bulvę, tada perpjaukite ją pusiau ir išskobkite minkštimą. Jį sumaišykite su 100 g tuno (savo sultyse, nusunkto) ir puse valg. š. jalapeno pipiriukų. Įdėkite smulkintų svogūno laiškų, kalendros lapelių ir pomidorų. Pagal skonį galite įdėti ir truputį neriebios grietinės. Gautą masę šaukštu atgal sudėkite į išskobtą bulvę ir kelioms minutėms pašaukite į orkaitę. Patiekite su rėžiukų salotomis.
Nauda pilvui
Vienoje vidutinio dydžio bulvėje yra pusė per dieną rekomenduojamos suvartoti normos kalio, kovojančio prieš skysčių užsilaikymą organizme, o jalapeno pipirų aštrumas trumpam pagreitins medžiagų apykaitą.
6 Šparagų omletas
Verdančiame vandenyje maždaug tris minutes nuplikykite 30 g šparagų stiebelių. Tada nusunkite vandenį ir smulkiai supjaustykite. Dubenėlyje išplakite du kiaušinius, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų bei 2 valg.š. smulkintų šviežių petražolių. Į nedidelę nesvylančią keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus arba įdėkite gabalėlį sviesto, supilkite kiaušinių masę ir kepkite. Kai kiaušiniai bus beveik iškepę, sudėkite šparagus ir žiupsnelį tarkuoto parmezano sūrio. Omletą perlenk ite per pusę ir patiekite.
Nauda pilvui
Šparaguose itin daug prebiotinių maistinių skaidulų, didinančių gerųjų žarnyno bakterijų kiekį organizme, kurios padeda virškinimo sistemai efektyviai dirbti.
7 Imbieru gardintos kiaulienos ir morkų bei žirnelių salotos
Vieną liesą kiaulienos pjausnelį įtrinkite 1 valg.š. smulkinto imbiero, puse valg.š. medaus ir trupučiu sezamų aliejaus. Palikite 10 min., tada iškepkite mėsą orkaitėje. Smulkiai supjaustykite morką, svogūnų laiškų ir keletą žirnių anksčių. Įberkite saujelę žemės riešutų ir pupelių daigų. Galiausiai salotas pagardinkite Azijietiškos virtuvės įkvėptu užpilu iš apelsinų sulčių, sezamo aliejaus ir smulkinto imbiero.
Nauda pilvui
Imbieras yra seniai žinomas dėl skrandį raminamųjų savybių, o daržovėse gausu prieš skysčių kaupimąsi kovojančio kalio. Be to, druskos kiekis šiame patiekale taip pat nėra didelis.
8 Artišoku įdarytos paprikos
Perpjaukite pusiau vieną didelę raudonąją papriką, išimkite sėklas, patepkite aliejumi ir perpjautomis puselėmis į viršų kepkite jas gerai įkaitintoje orkaitėje tol, kol šios suminkštės ir parusvės. Nedideliame dubenėlyje išmaišykite šiuos smulkintus ingredientus: pusę skiltelės česnako, 25 g alyvuogių, šakelę raudonėlio ir 1 valg.š. saulėjė džiovintų pomidorų tyrės. Tada į gautą masę įdėkite 70 g tofu kubelių ir dvi arba tris plonai pjaustytas artišokų šerdis. Padalinkite gautą masę į dvi vienodas dalis ir sudėkite į apkepintų paprikų puseles. Pašildykite jas orkaitėje.
Nauda pilvui
Šiame patiekale esanti sotumo jausmą suteikianti, tirpi ląsteliena pagreitins vangų virškinimą, be to artišokai jau nuo senų laikų yra žinomi kaip patikrinta ir veiksminga priemonė nuo vidurių išsipūtimo.
9 paprastojo pankolio ir laukinių ryžių salotos
Išvirkite pusę stiklinės laukinių ryžių pagal instrukciją, nurodytą ant pakuotės. Pankolio šaknį supjaustykite skiltelėmis, patepkite aliejumi ir kepkite grilyje, kol parusvės. Išvirtus ryžius sumaišyk su šiais smulkintais ingredientais: saujele alyvuogių, keliais ridikėliais, valgomuoju svogūnėliu ir petražolėmis. Šį mišinį patiekite kartu su grilyje keptu pankoliu. Ant viršaus užberkite skrudintų anakardžio riešutų ir apšlakstykite užpilu, pagamintu iš alyvuogių aliejaus ir apelsino žievelės bei jo sulčių.
Nauda pilvui
Pankolio sudėtyje yra aliejų, kurie pasižymi vidurių pūtimą mažinančiomis, diuretinėmis ir virškinimą gerinančiomis bei tonizuojančiomis savybėmis.
10 Lašiša su kmyniniu kuminu ir špinatais
Grilyje arba keptuvėje pakepinkite prieskoniais gardintą lašišos filė. Prikaistuvyje įkaitinkite 1 arb.š. vynuogių sėklų aliejaus, suberkite saujelę smulkintų špinatų ir žiupsnelį malto kumino. Nuolat maišydamos špinatus kepkite tol, kol šie suminkštės. Lašišą ir špinatus patiekite su šlakeliu aštraus pomidorų padažo.
Nauda pilvui
Omega-3 riebalų rūgštys gerina ląstelių sienelių laidumą pernešamoms maistinėms medžiagoms, o špinatai yra puikus magnio šaltinis, kuris padeda išlaikyti skysčių pusiausvyrą ir kovoja prieš PMS pilvo pūtimą.