Kodėl norite „kažko saldaus“?
Labai dažnai cukraus troškimas kyla tuomet, kai kūnui reikia greitai gauti energijos. Taip gali nutikti, jei per dieną suvartojate nepakankamai kalorijų, jūsų mityba yra nevisavertė ir nesubalansuota arba jei per naktį nepailsėjote.
Ekspertai sako, kad dažnai saldumynų poreikis reiškia, kad trūksta pagrindinių maistinių medžiagų, tokių kaip chromas, magnis, cinkas, B grupės vitaminai, baltymai ir sveikieji riebalai. Baltymai ir riebalai yra pastovus, tolygus ir ilgalaikis energijos šaltinis, skirtingai nei cukrus, kuris primena amerikietiškus (šiuo atveju, gliukozės) kalnelius. Persivalgius daug cukraus turinčių produktų žmonės dažnai jaučiasi sotūs labai trumpą laiką.
Tad į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir kaip pastebėti, kokių medžiagų jūsų organizmui trūksta?
Magnio trūkumas
Dažniausiai, kai organizmui trūksta magnio, jūs esate linkę privalgyti daugiau šokolado. Yra atliktų tyrimų, kurių metu nustatyta, kad net 30 proc. žmonių, kuriems trūksta magnio, trokšta šokolado.
B grupės vitaminai
Tiaminas (B1), biotinas (B7) ir kobalaminas (B12) yra būtini vitaminai gliukozės metabolizmui. Jei jums trūksta šių B grupės vitaminų, tuomet dažniausiai jūsų kūnas patiria sunkumų, kad suskaidytų gliukozę ir gamintų energiją. Būtent todėl kyla greitos energijos poreikis, kurią suteikia saldumynai.
Cinko trūkumas
Cinkas yra nepaprastai svarbi maistinė medžiaga, kuri atlieka daugybę vaidmenų mūsų organizme, įskaitant virškinimą, nervų funkcijų užtikrinimą ir energijos apykaitą. Kai cinko kiekis organizme yra mažas, tai gali sukelti medžiagų apykaitos sutrikimus, kurie paskatina potraukį saldumynams. Į savo racioną įtraukę daugiau cinko turinčių maisto produktų, tokių kaip avinžirniai, špinatai, austrės , moliūgų sėklos ar anakardžiai, galite padėti efektyviai valdyti cukraus potraukį.
Chromo trūkumas
Tai yra esminis mikroelementas, kuris vaidina svarbų vaidmenį gliukozės metabolizme ir energijos gamyboje. Kai organizme nepakanka chromo, tuomet sutrinka organizmo gebėjimas efektyviai panaudoti su maistu gaunamą gliukozę, o tai gali sukelti cukraus kiekio kraujyje svyravimus. O tai, kaip jau supratote, sukelia cukraus troškimą, kai jūsų kūnas bando kompensuoti energijos trūkumą ieškodamas greito sprendimo.
Užuot griebę daug cukraus turintį produktą, geriau paieškokite maisto, turinčio daug chromo, pavyzdžiui, burokėlių, vynuogių sulčių, česnako, bulvių, šparaginių pupelių ir pan. Tai padės išlaikyti tinkamą chromo kiekį organizme.
Geležies trūkumas
Jei negaunate pakankamai geležies iš baltymų šaltinių, tokių kaip mėsa, jūros gėrybės ir paukštiena, tuomet tai gali būti priežastis, kodėl jaučiate cukraus poreikį. Geležies trūkumas dažniausiai siejamas su mažu energijos lygiu, o kai jūsų organizmas pakankamai ilgai kenčia nuo mažo energijos lygio, tuomet trokštate cukraus, kad galėtumėte greitai gauti energijos. Be mėsos, geležies taip pat galite rasti pupelėse, razinose, abrikosuose ir špinatuose.
Omega-3 trūkumas
Įrodyta, kad omega-3 riebalų rūgštys, kaip ir cukrus, prisideda prie padidėjusio dopamino kiekio. Tyrimai rodo, kad didėjantis omega-3 suvartojimas gali padėti sumažinti potraukį cukrui, kuris kyla dėl to, kad jūsų smegenys nori daugiau dopamino. Vienas iš greičiausių būdų gauti sveiką omega-3 dozę? Valgyti daugiau žuvies, tokios kaip lašiša.
Kaip pažaboti potraukį cukrui
Jei troškimas cukrui jus dažniausiai užklumpa po pietų, tuomet reikėtų įvertinti, ar valgėte subalansuotą, pakankamai maistinių medžiagų turintį maistą. Pasistenkite, kad jūsų lėkštėje būtų baltymų, riebalų ir sudėtinių angliavandenių turinčių produktų. Tokie pietūs ilgiau suteiks energijos jūsų organizmui.
Jei cukraus poreikis aplanko vėlai vakare arba naktį, tuomet išsiaiškinkite, ar visą dieną valgėte pakankamai, ir ar nesate pervargęs.
Nelabai smagus faktas: kuo daugiau pridėtinio cukraus suvartojate, tuo labiau jo trokštate, todėl geriausia būtų apriboti šių rūšių maistą savo racione. Kad išvengtumėte cukraus potraukio, visą dieną valgykite subalansuotą maistą. Kiekvieno valgio metu vartokite baltymų, daržovių, sveikų riebalų ir viso grūdo angliavandenių arba krakmolingų daržovių, kad būtų optimalus sotumas ir cukraus kiekis kraujyje.
Taip pat labai svarbu gerti pakankamai vandens, nes kartais troškulys gali būti klaidingai suprantamas kaip alkis, dėl kurio atsiranda potraukis valgyti.