Kiaušinių maistinė vertė
Vienas vidutinio dydžio kiaušinis (apie 50 g) yra maistingas ir sveikas maisto produktas, turintis apie 70 kalorijų, 6 g baltymų, 5 g riebalų. Kiaušiniuose visai nėra angliavandenių. Kiaušiniai taip pat yra geras vitamino A, D, E, K, B6, B12, folato, geležies, fosforo ir cinko šaltinis.
Kiaušinių ir cholesterolio mitai
Kiaušiniai yra gausus cholesterolio šaltinis. Vidutinio dydžio kiaušinyje yra maždaug 186 mg cholesterolio, iš kurių didžioji dalis randama kiaušinio trynyje. Ankstesnės rekomendacijos mitybai teigė, kad žmonės turėtų suvartoti ne daugiau kaip 300 mg cholesterolio per dieną, dėl to kiaušiniai buvo laikomi blogu pasirinkimu.
Vis dėlto, naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad cholesterolis, gaunamas iš maisto, neturi didelės įtakos bendram cholesterolio kiekiui kraujyje daugumai žmonių. Kiekvienas organizmas gamina cholesterolį savaime, o kai su maistu gauname daugiau cholesterolio, kūnas tiesiog sumažina jo gamybą.
Be to, cholesterolis yra gyvybiškai svarbus mūsų organizmui – jis reikalingas hormonų, vitamino D ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų gamybai.
Taigi, nors kiaušiniuose yra daug cholesterolio, jie neturėtų turėti didelės įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje, todėl juos valgyti yra sveika. Vis dėlto, žmonėms, turintiems tam tikrų sveikatos problemų, pavyzdžiui, diabetą, gali reikėti riboti kiaušinių vartojimą. Tai turėtų būti aptarta su sveikatos specialistu.
Kiek kiaušinių per dieną sveika suvalgyti?
Nors nėra konkretaus skaičiaus, kiek kiaušinių yra sveika suvalgyti per dieną, dauguma sveikatos specialistų rekomenduoja laikytis vieno kiaušinio per dieną politikos. Tačiau sveikiems žmonėms gali būti saugu valgyti ir iki 3 kiaušinių per dieną (tai ypatingai aktualu per Velykas, kai norisi suvalgyti kuo daugiau kiaušinių).
Kiaušinių vartojimas skiriasi priklausomai nuo asmens sveikatos būklės ir gyvenimo būdo. Pavyzdžiui, žmonės, sergantys diabetu, gali turėti didesnę riziką susirgti širdies ligomis, todėl jiems reikėtų riboti kiaušinių vartojimą. Be to, būtina atsižvelgti į tai, kaip jūs ruošiate kiaušinius. Kiaušiniai, kepti su daug riebalų ir druskos, gali būti ne tokie sveiki, kaip virti ar kepti be papildomų riebalų.