5 riešutai, patys naudingiausi mūsų organizmui

(1)

Riešutai – natūralus grožiui ir sveikatai būtinų vitaminų bei mineralų šaltinis, nepamainoma gamtos dovana mūsų organizmui.

Nors visi riešutai žmogaus organizmui naudingi, parduotuvėlės „Karališki riešutai“ specialistai išskiria 5 pačius vertingiausius ir labiausiai nusipelniusius jūsų dėmesio. Lietuvių itin pamėgtus graikinius riešutus rekomenduojama rinktis tiems, kurie turi problemų su skydliauke, o norintieji išsaugoti jaunystę, turėtų atkreipti dėmesį į gurmanų pamėgtus ir itin vertinamus braziliškus riešutus.


Lazdyno riešutai


Šis kietas riešutėlis žinomas nuo senovės laikų. Mūsų protėviai tikėjo antgamtinėmis lazdyno savybėmis, o iš subrendusių riešutų gamindavo sėkmę nešančius ir saugančius amuletus. Lazdyno riešutai galių vis dar neprarado, tačiau jos nukreiptos į mūsų organizmo stiprinimą. Lazdyno riešutai, dėl juose esančio magnio ir B grupės vitaminų, efektyviai stiprina nervų sistemą ir itin tinka dirbantiems įtemptą protinį darbą. Taip pat padeda mažinti raumenų įtampą, skausmą, nuovargį ir spazmus, todėl lazdyno riešutus į savo racioną turėtų įtraukti visi dirbantys fizinį darbą ar intensyviai sportuojantys.


Graikiniai riešutai


Garsusis gydytojas Hipokratas graikinius riešutus ir jo lapus naudojo įvairių negalavimų gydymui, o šiuolaikiniai mokslininkai dėl itin turtingos šio riešuto sudėties vadina jį „sveikatos šaltiniu“. Ir iš tiesų, vargu ar kuris kitas riešutas galėtų prilygti tokiam galingam naudingųjų medžiagų užtaisui.


Beje, nors esame įpratę valgyti tik patį riešuto branduolį, savo sveikatai ir grožiui galite panaudoti kone visas graikinio riešuto dalis – iš tvirto, tačiau gausybę naudingųjų medžiagų turinčio kevalo gaminami odos šveitikliai, lapų nuoviras padės kovoti su akne, padidėjusiu prakaitavimu ir stiprins plaukus, o žalia riešutų žievė nuo senų senovės naudojama kaip natūrali priemonė plaukams dažyti. Pačiame riešuto branduolyje sukaupta itin didelis jodo kiekis, tad graikinius riešutus į savo kasdienės mitybos racioną patartina įtraukti tiems, kurie turi skydliaukės problemų.


Migdolai


Tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus žmonėms kiekvieną dieną rekomenduojama suvalgyti saujelę migdolų. Šiuose riešutuose gausu kalcio – vieno svarbiausių mineralų žmogaus organizme, būtino visoms gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Kalcio trūkumas turi didelę įtaką įvairių lėtinių ligų vystymuisi, tad rūpindamiesi savo sveikata, į kasdienės mitybos racioną būtinai įtraukite ir migdolo riešutus. Taip pat migdoluose gausu širdžiai ir kraujotakos sistemai itin svarbaus magnio bei kalio. Magnis padeda palengvinti kraujo pratekėjimą, o kalis teigiamai veikia širdies raumenis ir palaiko normalų kraujo spaudimą.


Braziliški riešutai


Braziliški (bertoletijų) riešutai labiausiai vertinami dėl itin gausaus juose esančio seleno kiekio. Selenas – visam mūsų organizmui būtinas mikroelementas, stiprus antioksidantas, padedantis organizmui apsiginti nuo laisvųjų radikalų ir virusų. Geriausiai selenas įsisavinamas kartu su vitaminu E, kurio braziliškuose riešutuose taip pat gausu. 100 gramų bertoletijų riešutų yra beveik 2000 mikrogramų seleno – kur kas daugiau, nei rekomenduojama paros norma. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad iš maisto organizmas įsisavina tik 5-10% šio naudingojo mikroelemento. 3-4 braziliški riešutai per dieną – ideali norma, norintiems gauti reikiamą seleno kiekį.


Kedro riešutai


Maistingieji kedro riešutai, kuriuose gausu antioksidantų, vitaminų bei mineralų, naudingiausi tiems, kurie nori užkirsti kelią širdies ligoms. Unikalaus ir itin švelnaus skonio kedro riešutai lengvai virškinami, tad tinka ir tiems, kurie dėl virškinimo problemų įprastai riešutų vengia. Be to, tiek patys riešutai, tiek šių riešutų aliejus nuo senų laikų liaudies medicinoje naudojamas virškinimo sistemos ligoms gydyti. Dėl didelio jodo kiekio, šiuos riešutus patartina valgyti norintiems sureguliuoti svorį ir pagreitinti medžiagų apykaitos procesus.


Kaip teisingai valgyti riešutus


Riešutai – itin naudingas, tačiau ganėtinai sunkiai virškinamas maistas, todėl prieš valgant visus riešutus patartina pamirkyti vandenyje. „Dėl riešutuose esančių fermentų inhibitorių, mūsų organizmas įsisavina tik apie 20% naudingųjų riešutuose esančių vitaminų ir mikroelementų. Mirkymo metu fermentų inhibitoriai suardomi, todėl riešutai tampa lengviau virškinami ir organizmas gali pasisavinti daugiau maistinių medžiagų, – pataria parduotuvėlės specialistai. – Migdolus ir lazdynų riešutus patartina palaikyti vandenyje per naktį, kitiems riešutams pakaks 6-8 valandų.“

Riešutus galima valgyti tiek sausus, tiek drėgnus. Tačiau jei išmirkytus riešutus namuose laikysite ilgesnį laiką, nepamirškite jų iš naujo gerai išdžiovinti. Taip užtikrinsite, kad riešutai nesupus.


Mitybos specialistai rekomenduoja riešutus įtraukti į savo mitybos racioną ir mėgautis jais reguliariai, tačiau nedideliais kiekiais – saujelės riešutų per dieną pakanka, kad gautumėte bene visų svarbiausių vitaminų bei mikroelementų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis