Kaip naujienų agentūrai ELTA sakė LSMU Medicinos akademijos Slaugos fakulteto Geriatrijos klinikos vadovė prof. hab. dr. Vita Lesauskaitė, šio produkto veiksmingumas – įspūdingas: vos per 10 jo vartojimo dienų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Geriatrijos klinikos vyresnio amžiaus pacientų mitybos būklė ir sveikatos rodikliai žymiai pagerėjo.
„Šiame mokslo projekte dirbame kartu su Kauno technologijos universitetu. Kol kas vyksta tos naujovės patentavimo procedūros. Būtų labai gerai, jei ja susidomėję Lietuvos verslininkai pradėtų tokį produktą gaminti“, – aiškino profesorė.
Pasak gydytojos geriatrės docentės Gytės Damulevičienės, vadovaujančios Kauno klinikinės ligoninės Geriatrijos skyriui, mokslo projektu „Geras maistas: geriatriniams pacientams adaptuotų, mikronutrientais praturtintų maisto produktų sukūrimas“ kaip tik siekta sukurti inovatyvius maisto produktus, kurie padėtų senyvo amžiaus žmonėms išvengti mitybos nepakankamumo sukeliamų sveikatos sutrikimų.
„Čia – tikrai neeilinis produktas, sudarytas pagal sveikatos specialistų rekomendacijas. Ligoninės sąlygomis jo gamyba būtų per sudėtinga, tačiau jei tuo susidomėtų kokia maisto pramonės įmonė, produkto pirkėjų netrūktų. Naudinga būtų, jei parduotuvės prekiautų ne tik kūdikiams skirtais maisto produktais, bet ir garbaus amžiaus žmonėms. Juk visuomenė sensta ir Lietuvoje, ir kitose Europos valstybėse. Senyvo amžiaus žmonėms kasdien maitinantis reikalingas kitoks nei jaunesniems medžiagų kiekis bei kitokia jų sudėtis. Kuriant produktą, atsižvelgta į tokio amžiaus žmonių skonio suvokimą, rijimo bei kitokias problemas. Naujas, specialus maisto produktas iš tiesų kitoks – inovatyvus, praturtintas garbaus amžiaus žmonėms būtinomis medžiagomis“, – sakė viena iš šio produkto kūrėjų.
Pasak šešerius metus Kauno klinikinėje ligoninėje veikiančiam Geriatrijos skyriui – pirmajam Lietuvoje – vadovaujančios dr. G. Damulevičienės, čia gydomi 60 metų bei vyresni ligoniai. Šio skyriaus medikai kasdien susiduria su sunkiai sergančiais ligoniais. Pagrindinis gydymo tikslas – pagerinti paciento biopsichosocialines funkcijas ir grąžinti jį į bendruomenę. Skyriuje dirba gydytojai geriatrai, vidaus ligų gydytojai, slaugytojai, kineziterapeutai, ergoterapeutai, gydytojas psichiatras, medicinos psichologas ir socialinis darbuotojas. Kas savaitę pacientus konsultuoja LSMU Geriatrijos klinikos specialistai. Kasmet skyriuje gydosi apie pusantro tūkstančio pacientų.
„Ko labiausiai tokiems žmonėms reikia, kas jiems tinka ir patinka, geriatrijos srityje dirbantiems medikams tikrai nesunku išsiaiškinti. Tai padaryti padeda ir moksliniai darbai, konferencijos, ne vienas projektas. Žinoma, svarbi ir kasdienė praktika.
Mūsų sukurtas kreminės konsistencijos, praturtintas baltymais, omega3 nesočiųjų riebalų rūgštimis, vitaminais ir mineralais maistas vyresnio amžiaus žmonėms jau išbandytas. Džiaugiamės, kad produktas, kurį sukūrėme, ligoniams labai patiko. Jis yra skanus, patraukliai atrodo. Produkto veiksmingumas įrodytas objektyviais klinikiniais tyrimais. Visi tiriamieji puikiai toleravo šį naująjį produktą. Reikšminga tai, kad nustatyti teigiami tiriamosios grupės pacientų sveikatos pokyčiai“, – Eltai pasakojo ilgametę patirtį, besirūpindama senyvo amžiaus žmonių sveikata, sukaupusi LSMU docentė dr. G. Damulevičienė.