Šių dienų populiariausi straipsniai:
- Nuo kokių moterų vyrai bėga
- 50 pilkų atspalvių tavo spintoje
- Ricinos aliejus – natūrali pagalba plaukams, odai, nagams
- Frankas Sinatra – auksinio balso mergišius, draugavęs su mafija
- Medis ar metalas - kas energetiškai virtuvėje geriau?
- Pyragėliai su sūrio, varškės, špinatų bei česnakų įdaru
Vaisiai, kurie patenka ant mūsų stalo žiemą, dažniausiai yra renkami rugsėjį. Maksimalus jų laikymo laikas – pusė metų, tai yra iki kovo. Iki pavasario daugumoje vaisių vitaminų sumažėja du kartus.
OBUOLIAI turi daug vitaminų – C, P, PP, E, K, ir B grupės vitaminų bei karotino. Be to obuoliai turtingi mikroelementais, tokiais kaip, geležis, kalis, magnis, kalcis, fosforas, natris. Visą tai vainikuoja obuoliuose esantis pektinas, kuris iš mūsų organizmo šalina cholesterolį ir sunkiųjų metalų druskas.
KRIAUŠĖS turtingos kaliu, geležimi, karotinu ir B grupės vitaminais. Jos stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, tai puiki profilaktinė priemonė prieš galvos svaigimą ir pervargimą, ir kas labai vertinga žiemą, slopina organizmo jautrumą šalčiui. Be to, kriaušės mažina cukraus lygį kraujyje ir normalizuoja žarnyno funkcijas.
GRANATAS – tikras mikroelementų (kalcis, magnis, kalis, kalio permanganatas, natris) ir vitaminų C, B1, B6, PP lobynas. Norint šaltuoju metu stiprinti imuninę sistemą pakanka per savaitę suvalgyti vieną granato vaisių, ir hemoglobino rodikliai bus geri.
BANANAI visų pirma žinomi savo sudėtyje esančiais kalio, būtino normaliai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, ištekliais. Bananai labai naudingi sergant aritmija, ateroskleroze ir patartini vyrams, turintiems seksualinių problemų. Ir žinoma, bananai stimuliuoja endorfinų – laimės hormonų, gamybą, o tai labai svarbu, kai už lango niūrus žiemos peizažas.
PERSIMONAI – nepakeičiamas geležies, folio rūgšties, jodo, bei vitaminų C, B, P, karotino ir pektino šaltinis. Tai puikiausia anemijos profilaktikos priemonė, idealus žiemos desertas!
KIVIAI – absoliutus čempionas vitamino C kiekio grupėje (viename vaisiuje yra paros norma). Be to, kivio vaisiai turtingi vitaminais PP, E, K, B, kaliu, magniu, geležimi ir pektinu. Puiki peršalimo, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos priemonė.
Dar vienas visiems žinomas vitamino C šaltinis, tai citrusiniai vaisiai. APELSINAI, CITRINOS, LAIMO vaisiai tiesiog nepamainomi peršalus ir karščiuojant, sergant hipertonija, sutrikus medžiagų apykaitai.
GREIPFRUTAI, kaip ir citrinos, efektyviai mažina cukraus ir cholesterolio lygį kraujyje ir pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Be to, unikalus gamtos komponentas inozitolas trukdo kauptis riebalams ir įtakoja toksinų pasišalinimą iš organizmo.
MANDARINAI, turėdami daug kalio, magnio, kalcio ir vitaminų P, B1, B2, D, gerina virškinimo procesą, medžiagų apykaitą ir rūpinasi kraujagyslių elastingumu.
Ir galų gale, POMELO, dėl jame esančio didelio kiekio B grupės vitaminų, kalcio, fosforo ir geležies tvarko virškinamojo trakto funkcijas, užkerta kelią aterosklerozei ir padeda kovoti su virusinėmis ligomis.
Rinkdamiesi vaisius žiemą, atsiminkite, kad kuo vaisiaus odelė standesnė, sandaresnė, tuo daugiau jame liko vitaminų. Rinkitės tik nepažeistus vaisius, nes įtrūkimai odelėje ar patamsėję vaisiaus šonai gali reikšti, kad jau susidarė pavojingos kancerogeninės medžiagos. Prieš valgydami vaisius nepamirškite kruopščiai juos nuplauti karštu vandeniu (jei jie padengti vašku, būtinai reikia nuvalyti šepetėliu). Lupti odelę ir pjaustyti reiktų tik prieš valgant, taip išsaugosite jų neįkainojamą vitamininę vertę.