Šių dienų geriausi straipsniai:
- Niekada nenorėjau vaikų ir be jų esu labai laiminga
- Ką turėtumėte žinoti apie priauginamas blakstienas
- V. Baublienė: ar besišypsantis žmogus - tikrai laimingesnis?
- Dalyvaukite projekte „Sveikesnė ir dailesnė per 6 savaites“
- Kovo mėn. grožio naujienos - kas naujo kosmetikos lentynose
- Virtas pyragas
Kai laiko nėra, o siekiai dideli, griebiamės įvairiausių dietų. Šiandien domimės greita ir efektyvia dviejų savaičių ryžių dieta, kurios laikantis galite netekti iki 7 kg svorio. Žinoma, egzistuoja ir kita medalio pusė, kurią itin svarbu paminėti, – ryžių dietos žala sveikatai.
Ryžių dieta gimė Vokietijoje
Daugelis išgirdę dietos pavadinimą greičiausiai ją sieja su Japonija, juk būtent čia ryžiai yra neatsiejama šalies virtuvės dalis. Tačiau tiesa ta, kad ryžių dietos gimtinė – Vokietija. XX a. ją sukūrė gydytojas Walteris Kempneris. Pasak jo, ši dieta puiki priemonė ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir išvengti hipertenzijos (aukšto kraujo spaudimo). Net atlikti tyrimai parodė, kad žmonės, dažnai valgantys ryžius, šia liga serga rečiau.
Dietos mitybos pagrindą sudaro ryžiai, vaisiai ir sultys. Tiesa, laikantis šios dietos organizmas negauna visų reikalingų maistingųjų medžiagų, todėl papildomai vertėtų vartoti vitaminus ir geležies papildus. Pačią ryžių dietą galima skirstyti į du etapus – dvi savaites. Pirmąjį etapą sudaro organizmą valanti ryžių dieta, o antrąjį – svorio stabilizavimas, kad nustojus laikytis dietos numesti kilogramai nesugrįžtų su kaupu.
Svorio metimas ir ryžių dietos valgiaraštis
Ši dieta turi kelias nesudėtingas, bet labai svarbias taisykles. Visų pirma, ryžiai turi būti nešlifuoti, kitaip tariant, su luobele, nes organizmui norint suvirškinti tokius ryžius reikia daugiau energijos. Be ryžių savo dienos racioną papildykite vaisias ir pilno grūdo produktais. Ryžių dieta griežtai draudžia vartoti druską, todėl gardindami ryžius prieskoniais atidžiai išnagrinėkite jų sudėtį, kad joje nebūtu druskos priemaišų. Beje, tai ne tik dieta, bet ir organizmo valymas, kuris padeda išvengti padidėjusio cukraus kiekio kraujyje, aukšto kraujospūdžio ir pan.
Antrojoje fazėje galima suvartoti daugiau kalorijų, todėl leidžiama į valgiaraštį įtraukti žuvį, jūros gėrybes, vištieną, pupeles, daržoves. Žinoma, nešlifuoti ryžiai vis tiek lieka dietos pagrindu. Kadangi ryžiai nekaloringi, jų suvartojamas kiekis nėra ribojamas. Taigi, jei jaučiatės alkani, galite be sąžinės graužimo suvalgyti ryžių košės. Svorio metimas – tai nuolatinis procesas, todėl jei turite didelį viršsvorį, prieš pradedant laikytis dietos būtina pasikonsultuoti su mitybos specialistu.
Praėjus dviems savaitėms nederėtų iš karto grįžti prie įprasto mitybos raciono. Perėjimas turėtų vykti lėtai, nesukeliant organizmui šoko. Mitybos specialistai rekomenduoja apriboti suvartojamų mėsos ir pieno produktų kiekį, o vakarienei valgyti daug skaidulų turinčio maisto, pavyzdžiui, sėlenų su jogurtu.
Ryžių dietos valgiaraščio pavyzdys
Pusryčiai
Stiklinė ryžių,
švieži vaisiai,
nesaldinta kava arba arbata.
Pietūs
Stiklinė ryžių su šviežiomis daržovėmis,
liesas varškės kremas su pomidorais,
nesaldinta kava arba arbata.
Vakarienė
Stiklinė ryžių,
pasirinktas vaisius,
gabalėlis vištienos krūtinėlės,
nesaldinta arbata.
Ryžių dietos receptai antrajai savaitei
I. Pavasariškas rizotas
Ko reikės 4 porcijoms?
Ryšulėlio šparaginių pupelių, susmulkintų į tris dalis;
160 g šviežių žalių žirnelių (galite naudoti ir šaldytus);
900 ml natūralaus daržovių sultinio;
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus;
1 smulkiai supjaustyto svogūno;
225 g Arborio ryžių (itališki trumpagrūdžiai arba apvaliagrūdžiai ryžiai);
1 taurės baltojo vyno;
4–5 valgomųjų šaukštų tarkuoto parmezano (tiks ir kitos rūšies sūris).
Kaip gaminti?
Šparaginės pupelės – jas galite valgyti laikantis ryžių dietosĮ verdantį vandenį sudėkite šparagines pupeles, pavirkite 3–5 min., kol ims minkštėti. Nusausinkite, perliekite šaltu vandeniu, vėl nusausinkite. Į verdantį vandenį sudėkite žirnelius, uždenkite dangčiu ir pavirkite 2 min. Nukoškite, perliekite šaltu vandeniu, vėl nusausinkite. Suberkite žirnelius į indą su šparagais.
Paruoškite sultinį puode ir palikite kaisti ant silpnos ugnies. Į didelę keptuvę įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir jį pašildykite. Sudėkite susmulkintą svogūną ir kepkite jį ant mažos ugnies tol, kol svogūnas taps skaidrus. Įpilkite šiek tiek sultinio. Suberkite ryžius ir sumaišykite su svogūnu. Supilkite vyną ir kaitinkite 2–3 min. Kai vynas išgaruos, įpilkite dar šiek tiek sultinio.
Nuolat papildykite ryžių su svogūnais keptuvę sultiniu. Vos tik ryžiai sugeria sultinį, įpilkite jo dar. Nuolat maišykite ir neleiskite ryžiams prisvilti. Taip kaitinkite ryžius apie 15–20 min. Likusias daržoves supilkite į ryžius su svogūnu. Pakaitinkite, kad daržovės sušiltų. Galiausiai įdėkite parmezano ir viską gerai išmaišykite.
II. Ispaniška paelija
Ko reikės 6 porcijoms?
30 ml alyvuogių aliejaus;
1 didelio supjaustyto svogūno;
2 susmulkintų ir sugrūstų česnako skiltelių;
4 vištienos filė gabaliukų, supjaustytų stambesniais kubeliais;
200 g ilgagrūdžių ryžių;
1 didesnio žiupsnelio šafrano;
600 ml karšto natūralaus vištienos sultinio;
200 ml balto vyno;
12 išvalytų midijų;
8 didelių negliaudytų krevečių;
75 g išvalytų, supjaustytų kalmarų;
1 citrinos sulčių;
1 supjaustytos skiltelėmis citrinos;
nedidelio stambiai supjaustytų, šviežių petražolių ryšulėlio;
maltų juodųjų pipirų;
folijos.
Kaip gaminti?
Didelėje, gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite susmulkintą svogūną ir česnaką. Kaitinkite 5 min. ant silpnos ugnies, kol suminkštės ir taps permatomi. Sudėkite vištienos gabalėlius ir kepkite po 5 min. iš kiekvienos pusės, kol mėsa paskrus.
Į tą pačią keptuvę suberkite ryžius ir šafraną, supilkite sultinį ir gerai išmaišykite. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir kaitinkite 15 min. Retkarčiais pamaišykite, kad produktai neprisviltų. Įpilkite daugiau sultinio.
Supilkite vyną, sudėkite midijas, krevetes ir kalmarus, pabarstykite maltais juodaisiais pipirais. Uždenkite keptuvę folija ir kepkite viską dar 8–10 min. Atidengę supilkite citrinos sultis ir pabarstykite petražolėmis. Paeliją patiekite su citrinos skiltelėmis.
Ir pabaigai... už ir prieš
Ryžiai – skanus ir maistingas maistas, juose daug B grupės vitaminų, turint fantazijos juos galima pagardinti įvairiais prieskoniais, todėl tokia dieta greitai nenusibosta. Be to, ryžiai šalina organizme susikaupusias druskas, todėl pagerėja savijauta, o karštomis dienomis ar dirbant stovimą darbą ne taip greitai tinsta kojos.
Kita vertus, ryžiai kartu su druskomis iš organizmo šalina ir kalį, kuris labai svarbus širdies darbui, todėl laikantis dietos būtina papildomai vartoti preparatų, praturtintų kaliu. Be to, ryžiai, kaip ir daugelis grūdinės kultūros produktų, gali sukelti vidurių užkietėjimą, todėl kartais išsiversti be laisvinamųjų vaistų ar klizmos paprasčiausiai neįmanoma.
Po ryžių dietos kyla nemaža persivalgymo tikimybė, todėl nustojus laikytis ryžių dietos psichologiškai sunku riboti savo mitybą. Ir, žinoma, po dviejų savaičių dietos į ryžius galite nebenorėti pasižiūrėti ilgą laiką. Vis dėlto sąmoningas ir atsakingas svorio metimas – tai kelias į sveikesnį gyvenimą. Sėkmės!„iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!