Blogiausias maistas ir gėrimai jūsų dantims

Visi žino, kad cukrus yra blogai mūsų dantims. Tačiau, rūgštus maistas gali pridaryti tiek pat žalos. Taip yra todėl, kad rūgštys maiste ir gėrimuose, tokiuose kaip apelsinų sultys, dantų emalį laikinai padaro minkštesnį.

Savaitės skaitomiausi straipsniai:
- Kodėl L. Brežnevas valgė šaltus kotletus? Kremliaus virėjų prisiminimai
- R. Vanagaitė: prie laisvų normalių vienišių eilutė stovi, o brandi moteriškė joje yra paskutinė
- Savaitės ikona. I. Stumbrienės atostogų garderobas: kiek maudymosi kostiumėlių ir suknelių ji turi?
- Alina Orlova: jaučiau, kad nesugebu susitvarkyti su tuo, kas vyksta
- Grožio dosjė. R. Martens: balta oda – pati gražiausia, nereikia skrudintis!
- Sparčiai populiarėjanti šiaurietiška dieta - ir kilogramų nelieka, ir sveikata stiprėja

Tiesa, po valgio, maždaug per pusę valandos, rūgštys neutralizuojasi ir emalis atsistato, bet jei Jūs visą dieną nuolat vartojate rūgščius maisto produktus, Jūsų burna neturi galimybių atsistatyti ir daugiau tikėtina, jog rūgštys sąlygos dantų ėduonies atsiradimą. Šiuo atžvilgiu kai kurie gėrimai ir maistas yra blogesni už kitus, nes turi žemesnį pH, tai reiškia, jie turi daugiau rūgščių. Suvalgius tokių maisto produktų, burnos ertmėje atsiranda ir gaminasi rūgštys.

Kurie gėrimai ir maistas turi daugiau rūgščių?

Sumažinus rūgčių produktų bei gėrimų vartojimą ir padidinus šarminių produktų vartojimą maisto racione, dantų ėduonies atsiradimo tikimybę Jūs galite sumažinti. Žemiau esančioje lentelėje pateikti kai kurie maisto produktai ir gėrimai bei jų rūgštingumo arba šarmingumo lygiai.

Maistas/gėrimai  –  Rgštingumo lygis

Abrikosai - Nežymiai šarminiai
Actas – Labai rūgštinis
Agurkai – Labai šarminiai
Alkoholiniai gėrimai – Labai rūgštiniai
Alyvuogių aliejus – Neutralus
Anakardžių riešutai – Vidutiniškai rūgštiniai
Ananasai – Nežymiai rūgštiniai
Apelsinų sultys – Labai rūgštinės
Arbata (žalioji) – Vidutiniškai šarminė
Arbūzas – Nežymiai rūgštinis
Avietės – Nežymiai rūgštinės
Avižos – Vidutiniškai rūgštinės
Avokadai – Vidutiniškai šarminiai
Austrės – Nežymiai rūgštinės
Bananai – Nežymiai šarminiai
Briuselio kopūstai – Labai šarminiai
Brokoliai – Labai šarminiai
Bulvės (be odelės) – Vidutiniškai rūgštinės
Bulvių odelės – Labai šarminės
Citrinų sultys – Labai rūgštinės
Cukinija – Vidutiniškai šarminė
Cukrus (baltas) – Vidutiniškai rūgštinis
Cukrus (rudas) – Vidutiniškai rūgštinis
Datulės – Nežymiai šarminės
Džiovintos slyvos – Labai rūgštinės
Gaivieji gėrimai – Labai rūgštiniai
Graikiniai riešutai – Labai rūgštiniai
Grybai – Nežymiai šarminiai
Jogurtas – Nežymiai rūgštinis
Kalakutiena – Vidutiniškai rūgštinė
Kava – Labai rūgštinė
Kepimo soda – Vidutiniškai šarminė
Kiaušiniai – Nežymiai rūgštiniai
Kola – Labai rūgštinė
Kopūstai – Labai šarminiai
Kukurūzai – Vidutiniškai rūgštiniai
Ledai – Labai rūgštiniai
Lęšiai – Nežymiai rūgštiniai
Majonezas – Vidutiniškai rūgštinis
Makaronai – Labai rūgštiniai
Mangai – Labai šarminiai
Marinuoti agurkėliai – Labai rūgštiniai
Medus – Nežymiai rūgštinis
Melionai – Nežymiai rūgštiniai
Mėlynės – Vidutiniškai šarminės
Migdolai – Nežymiai šarminiai
Miltai (balti) – Labai rūgštiniai
Morkos – Labai šarminės
Moliūgų sėklos – Nežymiai rūgštinės
Obuoliai – Nežymiai šarminiai
Persikai – Nežymiai rūgštiniai
Pyragaičiai – Labai rūgštiniai
Pomidorai – Nežymiai šarminiai
Pomidorai (termiškai apdoroti) – Vidutiniškai rūgštiniai
Pomidorų padažas – Vidutiniškai rūgštinis
Pupelės – Vidutiniškai rūgštinės
Ryžiai (baltieji) – Vidutiniškai rūgštiniai
Ryžiai (rudieji) – Nežymiai rūgštiniai
Saldžiosios bulvės – Vidutiniškai rūgštinės
Salierai – Vidutiniškai šarminiai
Salotos – Vidutiniškai šarminės
Slyvos – Nežymiai rūgštinės
Sojų pienas – Nežymiai šarminis
Spanguolės – Labai rūgštinės
Sūris (kietasis) – Labai rūgštinis
Sūris (minkštas) – Nežymiai rūgštinis
Sviestas (sūdytas) – Nežymiai rūgštinis
Sviestas (nesūdytas) – Neutralus
Svogūnai – Labai šarminiai
Šokoladas – Labai rūgštinis
Šparagai – Labai šarminiai
Špinatai – Labai šarminiai
Špinatai (termiškai apdoroti) – Nežymiai rūgštiniai
Vanduo – Neutralus
Vištiena – Vidutiniškai rūgštinė
Vynas – Labai rūgštinis
Vynuogės – Vidutiniškai šarminės
Vyšnios – Vidutiniškai rūgštinės
Žiediniai kopūstai – Labai šarminiai
Žemės riešutai – Labai rūgštiniai
Žirniai – Nežymiai šarminiai
Žuvis – Nežymiai rūgštinė

Jūs neturite vengti bet kokio rūgštaus maisto, tiesa sakant, daugelis maisto produktų, turinčių rūgščių, yra labai gerai Jūsų sveikatai ir turėtumėte reguliariai juos vartoti. Tiesiog reikia žinoti kaip teisingai maitintis, kad nekenktumėte savo dantims.

Rūgščių turinčiam maistui priešingas yra šarmo turintys produktai. Taigi, jei suvalgote ką nors rūgštaus, paskui suvalgykite ką nors turinčio šarmo, kad neutralizuotumėte rūgščių lygį burnos ertmėje. Pavyzdžiui, šokolado gabalėlį, kuris turi rūgščių, užgerkite žalios arbatos puodeliu, kuri yra šarminė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis