Brokoliai
Šias daržovėms vadina supermaistu. Manoma, kad jos užkerta kelią daugeliui ligų, saugo nuo organizmą rūgštinančio streso. Dietologai vertina brokolius, nes juose daug vitaminų ir mineralų, be to, jie mažai kaloringi – tik 30 kalorijų 100 g brokolių. Geriausia brokolius valgyti žalius, galima patroškinti garuose. Kad būtų skaniau apšlakstykite juos citrina.
Šokoladas
Skamba per gerai, kad būtų tiesa? Ir visgi tyrimai rodo, kad kasdien šokoladą valgantys žmonės yra lieknesni už tuos, kurie suvalgo saldumynų tik per dideles šventes. Mokslininkai tai aiškina šitaip – jeigu pastoviai neleidžiate sau suvalgyti skanėsto, pasąmoningai ima ieškoti būdų tai kompensuoti. Galiausiai banaliai persivalgote: suvalgote daugiau vaisių, duonos, garnyro ir suvartojate daugiau kalorijų negu jums reikia. Geriau tiesiog kasdien suvalgykite trečdalį plytelės tikro šokolado, žinoma, be priedų – be riešutų, be razinų ir be aromatizatorių.
Špinatai
Kadangi špinatai šalina iš organizmo šlakus ir toksinus, prancūzai vadina juos organizmo šluota. Špinatuose gausu geležies, kuri būtina, kad ląstelės pasisavintų deguonį. Dietologai pataria apšlakstyti špinatus citrinos sultimis, kad geriau įsisavintų geležis.
Kiaušiniai
Mitybos specialistai tvirtina, jog virtas kiaušinis pusryčiams – geriausia dienos pradžia. Sporto treneriai priduria, kad kiaušinis – tinkamiausias produktas, kurį galite sau leisti suvalgyti po treniruotės. Juk baltymai, kurių yra vištienos kiaušiniuose, puikiai įsisavinami, savo kokybe nenusileidžia nei mėsai, nei pieno produktams. Svarbiausia – nevalgyti daugiau nei dviejų kiaušinių per dieną, jeigu nenorite padidinti cholesterolio lygio kraujyje.
Marinuoti agurkėliai
Maži marinuoti agurkėliai – tikras išsigelbėjimas tiems, kam norisi ką nors sukrimsti iki vakarienės ar po. Rauginti agurkėliai kur kas naudingesni už riešutus, bulvių traškučius, sūrius sausainius ir kitokius užkandžius, nes daržovėse kur kas mažiau kalorijų.
Šis vaisius – gamtinis aminorūgšties – L karintino šaltinis. Ji degina riebalus, spartina medžiagų apykaitą, taip pat stimuliuoja energijos gamybą raumenų ląstelėse.
Avietės
Geriausia deserto alternatyva. Priešingai nei kitose uogose ar vaisiuose, avietėse visai nedaug cukraus, užtai 85 proc. sudaro vanduo ir ląsteliena.Raudonoji žuvis 10 produktų, kuriuos valgo liekni žmonės © Shutterstock nuotr. Lyginant su mėsa, žuvyje kur kas daugiau aminorūgščių ir vitaminų. Be to, ji įsisavinama kur kas lengviau ir greičiau virškinama. Taigi jeigu galite rinktis, ką valgyt vakarienei – jautienos kepsnį ar gabalėlį lašišos, pirmenybę teikite pastarajai.
Tai, žinoma, ne visai produktas. Ir vis tik priminsime, kad per dieną reikia išgerti 1,5 – 2 litrus vandens. Dietologai taip pat tvirtina, kad žmonės dažnai painioja troškulį su alkiu. Taigi kitą kartą, kai skrandyje pajusite tuštumą, pabandykite iš pradžių išgerti stiklinę vandens.
Artišokai
„Daug kalbėta apie probiotikų – jogurte ir kituose produktuose esančių gerųjų bakterijų naudą. Jos reguliuoja medžiagų apykaitą, virškinimą. Tačiau ne mažiau svarbūs ir prebiotikai, kurių yra daug artišokuose“, – aiškina dietologė, vaikų mitybos specialistė Melissa Halas-Liang. Prebiotikai – maisto komponentai, kurie skrandyje nesuvirškinami ir neįsisavinami, tačiau fermentuojasi žarnyne ir gerina jo veiklą. Be to, prebiotikai – gerųjų bakterijų probiotikų maistas, jos palaiko optimalią žarnyno mikrofloros būklę.