Būtent tai, ką mes valgome ryte, „užsuka“ medžiagų apykaitos procesus organizme. O ypač svarbu pusryčiauti tiems, kas rūpinasi savo kūno formomis.
Pusryčiai lieknėjantiems
Tyrimų rezultatai, kuriuos skelbia žurnalas „Annals of Nutrition & Metabolism“, skelbia, kad geriausias patiekalas pusryčiams – avižiniai dribsniai.
Dietologai parinko 36 vyrus ir moteris ir suskirstė juos į tris grupes. 1-oji grupė pusryčiams valgė avižų košę, 2-oji - kukurūzų dribsnius, o 3-ioji nevalgė išvis, tik gėrė vandenį. Mokslininkai vertino sotumą ir apetitą nuo pusryčių iki pietų. Taip pat tyrė cukraus kiekį kraujyje.
Tyrimų rezultatai nustebino: žmonės, pusryčiams valgę avižas, pietums suvartojo 50 proc. mažiau kalorijų nei 2-os grupės atstovai. Tie, kurie nepusryčiavo, tik gėrė vandenį, perpiet būdavo pasirengę suvalgyti trigubą maisto porciją.
Kukurūzų dribsniai greit panaikina alkį, pakelia gliukozės kiekį kraujyje, tačiau sotumas greit ir praeina. Avižos virškinamos ilgiau ir sotumo jausmas ilgesnis.
Faktai apie avižinių dribsnių naudą
* Avižos efektyviai sotina ir gerina virškinimą. Avižų grūduose yra daug baltymo lignano, kuris net 30 procentų sumažina aukštą kraujospūdį (jei avižos vartojamos reguliariai).
* Avižos mažina blogojo choresterolio kiekį kraujyje, o taip pat mažina širdies nepakankamumo išsivystymo ir insulto tikimybę.
* Paskutinis tyrimas įrodė, kad avižos yra puiki profilaktinė priemonė prieš prostatos, krūtų, kiaušidžių ir žarnyno onkologinius susirgimus.
* Reguliariai valgant avižas pusryčiams svoris kris lengvai ir greitai. Žinoma, pratimai, deginantys riebalus, tą naudą tik padidins.