Neįtikėtina? Apie tokius rezultatus kalba sriubos dietą išbandžiusieji. Forumuose galima rasti įvairių atsiliepimų, diskusijų ir receptų. Susidaro įspūdis, kad daugeliui pavyksta pasiekti norimą svorį vos kelias savaites valgant tik sriubas. Atskleisime šios dietos efektyvumo paslaptį, privalumus ir trūkumus ir pasidalinsime daržovių sriubos receptu.
Sriubos dietos kilmė ‒ ligoninė. Amerikiečių kardiologai pacientams prieš svarbias operacijas liepdavo numesti svorio ir rekomenduodavo mitybos planus, kuriuose dominuodavo daržovių sriuba. Per 14 d. pacientams pavykdavo atsikratyti iki 10 kg svorio, tad šis metodas netruko pasklisti ne tik tarp dietomis besižavinčių žmonių, bet ir lieknumo kultą propaguojančių Holivudo žvaigždžių.
Daržovių sriuboje mažai kalorijų (apie 35 kcal). Sriuba yra skysta, tad skystis, kaip ir vanduo, greitai pripildo skrandį, todėl greit pajuntamas sotumo jausmas. Sriubos dietos esmė – valgyti sriubos tiek, kiek norisi, t. y. nėra apribojimų, kiek lėkščių ar litrų sriubos turėtumėte suvalgyti. Taip pat nėra ribojamas valgymo laikas ‒ galite valgyti bet kuriuo paros metu. Vis dėlto rekomenduotina palaikyti normalų maitinimosi rėžimą: valgyti pusryčius, pietus ir vakarienę.
Skirtingose šalyse populiarios skirtingos daržovės, tad natūralu, kad ir sriubų receptai varijuoja. Visgi pagrindiniai kriterijai sriubai – mažai kaloringa ir skysta.
Pavyzdinis kopūstų sriubos receptas
Ko reikės?
6 didelių svogūnų;
1 saujelės salierų;
pusės vidutinio kopūsto;
1 didelės žaliosios paprikos;
1 skardinės konservuotų pomidorų;
žiupsnelio druskos;
žiupsnelio pipirų.
Kaip gaminti?
* Supjaustytas daržoves sudėkite į puodą. Vandens pilkite tiek, kad daržovės būtų pilnai apsemtos. Pirmas 10 min. virkite ant kaitrios ugnies, vėliau ugnį gerokai sumažinkite ir virkite tol, kol daržovės bus minkštos. Sriubą galite pagardinti prieskoniais, pavyzdžiui, druska ir pipirais.
* Atrodytų paprasta sriuba, tačiau efektyvios dietos paslaptis slypi kopūste. Ar žinojote, kad kopūstas yra sunkiai virškinama daržovė? Organizmui reikia daugiau energijos jam virškinti nei jos gaunama iš paties kopūsto. Dėl to kopūstas kartais vadinama „neigiamo“ kaloringumo daržove. Būtent dėl šios stebuklingos kopūsto savybės dieta dažnai pavadinama kopūstų sriubos dieta.
Sriubos dietos mitybos racionas
Laikantis sriubos dietos, be sriubos, dar galima valgyti ir gerti:
* virtas ir šviežias daržoves,
* vaisius (išskyrus bananus).
* vandenį,
* mineralinį vandenį,
* pomidorų ar kitų vaisių sultis be cukraus,
* žaliąją arbatą,
* kavą be cukraus ir pieno,
* kefyrą.
Dietos metu reikia visiškai atsisakyti alkoholio! Prieš pradedant laikytis dietos 24 val. negalima vartoti alkoholio. Taip pat teks atsisakyti ir duonos, gazuotų gėrimų, saldumynų.
Kadangi dieta mažai kaloringa ir leidžiamuose valgyti maisto produktuose mažai maistingųjų medžiagų, mineralų, primygtinai rekomenduojama jos laikytis ne ilgiau nei dvi savaites. Norint vėl laikytis sriubos dietos, reikia padaryti dviejų savaičių pertrauką. Nors daugelis pastebi, kad po kelių dienų jau nebegali pakęsti sriubos skonio ir kvapo, tačiau pripažįsta, kad tai veiksminga dieta. Visgi, kaip ir laikantis bet kurios kitos ekstremalios dietos, kurią sudaro tik vienas ar keli produktai, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.
Sriubos dietos privalumai ir trūkumai
Privalumai:
- nejaučiamas alkis;
- sriuba lengvai paruošiama ir pigi;
- efektyviai metamas svoris.
Trūkumai:
- gaunama mažai energijos, gali kamuoti silpnumas,
- sriuba greitai pabosta,
- suvartojama daug skysčių, tad tenka dažnai vaikščioti į tualetą;
- sugrįžus prie senų mitybos įpročių, svoris greitai atauga.
Ir visgi geriausias būdas sužinoti, ar sriubos dieta efektyvi, patiems ją išbandyti. Sėkmės!