Norėdama išvengti nemalonaus kvapo, atsisakykite pomidorų. Tai jums siūlo chemikas ir gydytojas, kuris dėl asmeninių priežasčių pradėjo tyrimą. Šis Didžiosios Britanijos dezodorantų pramonei gali padaryti apie 640 milijonų svarų sterlingų nuostolių.
Žurnale „Medical Hypotheses“ publikuotame straipsnyje Dr. Charles Stewartas teigia, kad kūno skleidžiamą kvapą iš dalies sąlygoja genetika, kuri kontroliuoja pažastų liaukų prakaitavimo laipsnį bei išsiskiriantį prakaito kiekį, bei ant odos gyvenančios bakterijos, pavyzdžiui, Corynebacterium.
Štai ką Ch. Stewartas pasakoja dailymail.co.uk: „Mes senai žinojome, kad šios bakterijos verčia prakaitą blogu kvapu, nes jos suskaido prakaite esančius baltymus į dvokiančius junginius“.
Kai kuriems žmonėms pasisekė, nes jų genai taip veikia pažastų liaukų darbą, kad jos nedvokia. „Tai būdinga Tolimųjų Rytų, ypač Korėjos gyventojams. Tačiau dauguma vakariečių prakaituoja ir gali dvokti“.
Vis dėlto daktaras mano, kad kaltinti reikia ne tik genetiką ir prastą higieną. Kalti ir pomidorai.
Dr. Ch. Stewartas daugiau nei du dešimtmečius dirbo farmacinėse kompanijose, kuriančiose medikamentus nuo odos ligų: nuo egzemos iki vėžio. Jo atradimą apie pomidorus paskatino 2007 metų karščio banga – kai kolegoms tekdavo plačiai atverti langus, jei Stewartas būdavo šalia.
Gydytojas drovėjosi, nes žinojo, kad problema - jo kūno skleidžiamas kvapas, tačiau nieko negalėjo pakeisti, nepaisant to, kad skrupulingai laikėsi higienos.
Tada jis pastebėjo, kad pomidorų stiebuose yra gausu aliejų, dvokiančių kaip prakaitas, ir jam toptelėjo, ar tik jie negali būti prasto kvapo kaltininkai. Aliejuose yra terpenų - medžiagų, kurios vaisiams ir daržovėms, pavyzdžiui, apelsinams, citrinoms ir apyniams, suteikia jų kvapą ir skonį. Kai Dr. Ch. Stewartas atsisakė pomidorų, problema dingo. 2013 metais jis į savo racioną vėl įtraukė pomidorus ir kitus produktus, kuriuose yra gausu terpenų.
Vieno eksperimento metu jis suvalgė keturis didelius pomidorus ir pastebėjo, kad blogas pažastų kvapas vėl atsirado, nepaisant to, kad asmeninės higienos režimas nepakito. Kvapas laikėsi net septynias dienas.
„Neįtikėtina, kad kvapas laikosi taip ilgai, nors suvalgai tik vieną patiekalą, - sako Dr. Ch. Stewartas. - Tačiau tai rodo, jog pomidorus ir jų produktus valgantys žmonės rizikuoja, nes jų prakaitas gali dvokti“.
Nors nėra tiksliai žinoma, kiek pomidorų reikia suvalgyti per dieną, tačiau pakaktų ir 50–100 g. Gydytojas ruošiasi tirti, ar pomidorus apdorojant termiškai, situacija pasikeistų.
Chemikas mano, kad terpenų turintys junginiai gali keisti kūno kvapą dėl to, kad juos skaidydami fermentai pagamina chemikalus, kurie veikia pomidoruose esantį antioksidanto likopeno junginį. Taip pagaminamas kitas chemikalas, kuris prisideda prie blogo kūno kvapo.
2012 metais žurnale „Experimental Dermatology“ paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad tam tikri su kūno kvapu susiję chemikalai atsiranda dėl tam tikro maisto. Ataskaitoje analizuojami ankstesni tyrimai, rodantys, kad tam tikri žuvų taukuose esantys junginiai yra susiję su kūno kvapu.
Dr. Ch. Stewart daro išvadą, kad atsisakius pomidorų ir kreipiant dėmesį į asmeninę higieną, jums gali nebereikėti dezodorantų.