Bene geriausiai žinomas ir mokslininkų įrodytas „riebalų degintojas“ – čili pipiras. Tačiau, norint pajusti čili pipiro efektą svoriui, jo reikėtų nemažai suvalgyti ir rizikuojama sukelti tikrą gaisrą burnoje. Itin aštraus maisto nemėgstantiems ar negalintiems valgyti žmonėms kompanijos „Nestlé“ tyrimų centro mokslininkai siūlo kur kas saugesnį, bet nemažiau efektyvų prieskonį – cinamoną.
Svoris auga neišeikvojus pakankamai energijos, kai maisto medžiagos paverčiamos riebalais. Norint palaikyti normalų kūno svorį, su maistu gaunamos energijos kiekis neturi viršyti išeikvojamos energijos kiekio. Aktyvios veiklos metu riebalai oksiduojasi ir yra paverčiami energija, todėl nesikaupia papildomi kilogramai. Mokslininkai nustatė, kad cinamonas efektyviai skatina energijos išeikvojimą ir riebalų oksidaciją.
„Nestlé“ tyrimų centro mokslininkai atliko tyrimą, stebėdami, kokią įtaką išeikvojamai 15 vyrų energijai daro čili pipirų ir cinamono ekstraktas. Rezultatai patvirtino, jog cinamonas lygiai taip pat kaip ir čili pipirai skatina riebalų deginimo procesą.
Mokslininkai nustatė, kad antsvoriui paveikti reikalingas kapsaicino – čili pipirų ekstrakto – kiekis šiame produkte yra per didelis paprastiems skonio receptoriams ir eksperimente dalyvavusiems vyrams buvo pernelyg aštrus.
Cinamonas, priešingai, kur kas priimtinesnis skonio receptoriams, todėl jo galima suvartoti daugiau, kad gautume reikalingą riebalus deginančios medžiagos kiekį.
Cinamono galima rasti kone kiekvienoje virtuvėje, todėl mokslininkai sureguliuoti svorį norintiems žmonėms rekomenduoja savo gyvenimą šiuo rytietišku prieskoniu gardinti gausiau. Kalėdinis laikotarpis – puikus metas į savo racioną įtraukti ir pamėgti cinamoną. Juo įprasta gardinti kalėdinius sausainius, pyragus, kitus patiekalus. Daugiau cinamono ant šventinio stalo – mažiau galvos skausmo dėl priaugtų papildomų kilogramų po švenčių.