Nors duona yra maisto piramidės pagrindas, šiandien daugelis populiarių dietų ar svorio metimo atstovų rekomenduoja ją išbraukti iš savo kasdienio maisto raciono.
„Gajus mitas, kad duona – tai vienas pagrindinių dalykų, dėl kurių auga svoris. Tai netiesa – duona yra būtinas angliavandenių šaltinis, kurio nerekomenduočiau atsisakyti. Be to, pasirinkus tinkamą duoną, svorio tikrai nepriaugsite – atvirkščiai, padėsite savo organizmui su juo kovoti“, – teigia mitybos specialistas, VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas.
Jeigu kada nors laikėtės dietos, žinote, kad duona neretai atsiduria draudžiamų produktų sąrašo viršuje. Pavyzdžiui Atkinso dieta, žadanti greitus svorio pokyčius, siūlo valgyti daug baltymų ir riebalų, tačiau beveik atsisakyti angliavandenių. Anot profesoriaus R. Stuko, gali būti ir atvirkščiai.
„Kai sumažinamas angliavandenių suvartojimas, pirmasis dalykas, kurį pastebime, – kaip greitai krenta svoris. Tačiau krentantis svoris yra ne riebalai, o vanduo. Tai tikrai nėra naudinga žmogaus organizmui. Be to, yra moksliškai įrodyta, kad tie žmonės, kurie nuolat vartoja tokius grūdinius produktus kaip duona, turi net mažesnę riziką priaugti svorio. Galiausiai, atsisakius duonos, organizme mažėja angliavandenių ir skaidulinių medžiagų kiekis, tuo pat metu lėtėja virškinimas bei pasireiškia energijos trūkumas“, – teigia profesorius.
Kokią duoną rinktis?
Anot profesoriaus, palankiausia žmogaus sveikatai – ruginė duona su viso grūdo miltais. Skaidulinės medžiagos, esančios ruginėje duonoje, turi daug naudingų savybių.
„Ruginėje duonoje yra daug vitaminų B ir E, fosforo, cinko, magnio. Ši duona, dėl sudėtyje esančių skaidulų, padeda reguliuoti virškinimo trakto veiklą. Ruginė duona, kepama su raugu, turi daug naudingų ir gerųjų bakterijų, kurios padeda normalizuoti virškinimo sistemos veiklą ir užtikrina gerą medžiagų apykaitą“, – ruginės duonos savybes vardija R. Stukas.
Anot VU Medicinos fakulteto atstovo, grūdiniuose produktuose esančios skaidulinės medžiagos labai gerai jungiasi su vandens molekulėmis, kurios padeda užpildyti skrandį ir mes greičiau pajaučiame sotumo jausmą. Tai padeda apsisaugoti nuo persivalgymo ir nepageidaujamo svorio augimo.
„Tinkamai pasirinkus duonos rūšį ir vartojant ją optimaliais kiekiais, svorio nepriaugsite. Šiandien siūloma didelė gausa duonos produktų, skirtų sveiką gyvenseną propaguojantiems žmonėms. Pavyzdžiui, specialiai sportuojantiems skirta duona, kuri praturtinta rugių dribsniais, avižų skaidulomis ir moliūgų sėklomis. Visos šios sudedamosios dalys sukuria skaidulinių medžiagų, angliavandenių ir baltymų balansą“, – teigia dr. R. Stukas.
Duonos gamintojai teigia, kad besirūpinantys kūno linijomis ir kontroliuojantys savo svorį, šiandien parduotuvių lentynose gali surasti ne vieną tinkamą duonos rūšį.
„Šiandieniniame duonos asortimente didelę dalį produktų sudaro gaminiai su sveikatai palankiais priedais: riešutais, čija (šalavijo), moliūgų ir saulėgrąžų sėklomis ar pan. Duonos sudėtyje atsiranda ir tokie ingredientai kaip daržovės ar vaisiai, kurie suteikia natūralaus saldumo, praturtina duoną baltymais bei sumažina pridėtinio cukraus kiekį“, – teigia „Fazer Lietuva“ gamybos vadovas Tadas Aleknavičius.
Su kuo duoną valgyti?
Anot dr. R. Stuko, jeigu kontroliuojate savo svorį, vis tiek galite mėgautis duona su kiekvienu savo suvalgomu patiekalu, tačiau turite neperžengti savo nustatytos kalorijų ribos. Kadangi duona turi nuo 70 iki 100 kilokalorijų vienoje riekelėje – tai puikiai gali tilpti į jūsų suvartojamų kalorijų normą. Tačiau gabalėlis sviesto (50 kcal), tepamas ant jos, ar šaukštelis majonezo (100 kcal) padidina kalorijų kiekį.
„Duona neturėtų būti prastai vertinama vien todėl, kad tai yra duona. Dažnai ji yra poruojama su itin nesveikais produktais, tokiais kaip majonezas ar kiti riebūs padažai. Galbūt tuomet tie kaloringi maisto produktai, kurie yra dedami ant duonos, ir yra problema. Todėl svarbiausia mąstyti kūrybiškai: pakeiskite majonezą į humusą, jogurtą arba maltas pupeles. Tai ne tik sumažins kalorijų kiekį, bet ir suteiks jūsų sumuštiniui įvairesnių skonių“, – teigia dr. R. Stukas.
Duona – kad nepritrūktų energijos
Duona – tai puikus maistinių medžiagų šaltinis, tinkantis ir aktyviai ar net profesionaliai sportuojantiems. Joje esantys mažo glikeminio indekso angliavandeniai aprūpina kūną pakankamu energijos kiekiu visos treniruotės metu, bet kartu išlaiko baltymų kiekį, kuris yra būtinas raumenų augimui.
„Pilno grūdo duoną sudaro gerieji angliavandeniai, dėl kurių energija lėtai patenka į kraują ir leidžia ilgiau išlikti sotiems. Dažnam treniruočių metu, ypač jų pabaigoje, pritrūksta energijos. Bet jeigu prieš treniruotę pavalgai maisto su duona, jauti didesnį energijos kiekį ir gali tęsti treniruotę kur kas ilgiau“, – teigia dr. R. Stukas.
Profesorius pataria, kad renkantis duonos produktus prieš ir po treniruotės, vertėtų rinktis skirtingas sudedamąsias dalis.
„Prieš treniruotę ar kitą aktyvią fizinę veiklą rinkitės lengvai suvirškinamų angliavandenių kupiną maistą. Vienas iš geresnių užkandžių prieš sportą yra skrebutis su riešutų sviestu ir bananu. Jis aprūpins kūną dviejų rūšių angliavandeniais, kurie yra lengvai suvirškinami. Toks užkandis puikiai tiks ir bėgikams.
Rinkdamiesi užkandį po treniruotės, rinkitės maistą, kuriame yra ne tik angliavandenių, bet ir pakankamai baltymų, tapsiančių jūsų raumenų statybine medžiaga. Pavyzdžiui, vienas arba du apkepti kiaušiniai ant rupios kviečių duonos. Taip pat išeitis galėtų būti sumuštinis su liesa vištienos krūtinėle“, – teigia profesorius.
Anot dr. R. Stuko, duonos mylėtojams visai nebūtina jos atsisakyti, renkantis sveiką gyvenimo būdą ar metant svorį. Tinkamai pasirinkus duonos rūšį, jos sudėtį ar komponentus, su kuriais ši duona valgoma – ja galima drąsiai mėgautis kasdien.