Architektė Edita Stankevičiūtė–Righetto: kad namų virtuvė virstų restoranu

„Penas akims, maistas skrandžiui“, - tokios vakaro temos suvilioti į „Righetto Design“ galeriją, įsikūrusią buvusioje Garliavos evangelikų liuteronų bažnyčioje, rinkosi garbūs svečiai. Čia jų laukė net 12-kos metrų ilgio stalas, nuklotas vienų garsiausių italų dizaino namų stalo įrankiais ir taurėmis.


Renginio sumanytoja, architektė ir „Righetto Design“ galerijos savininkė Edita Stankevičiūtė–Righetto pastebi, kad žmonėms vis labiau rūpi, kaip savo namuose susikurti restoraną. Ką tik iš Milano dizaino parodos „Salone dei mobile 2022“, kur po ketverių metų pertraukos buvo pristatytos virtuvės naujienos, sugrįžusi architektė pasakoja, kad visos tendencijos veda link to, kad savo namų virtuvėse žmonės galėtų gaminti ir patiekti maistą taip pat, kaip tai daroma restorane. „Namų virtuvė vis labiau turi atitikti šiuolaikinius tvarumo, ergonomikos ir patogių technologijų reikalavimus, - pastebi. – Tam kūrėjai nuolat tobulina virtuvės techniką – orkaites, kaitlentes, buities prietaisus. Jie jau dabar gali pasiūlyti įvairiausius gaminimo būdus, kurie seniau buvo prieinami tik profesionalioje virtuvėje. Todėl namus, butus ir virtuves projektuojantis architektas turi suprasti bei žinoti labai daug išties svarbių dalykų. Architektas turi būti meistras ir virtuvėje, kad išmaniai išplanuotų namus klientui.“


Būtent todėl tą vakarą gaminti vakarienę ėmėsi ne profesionalūs virtuvės šefai, o vakaro sumanytojai – „Righetto studijos“ architektai. Dešimt metų Italijoje gyvenusi, dabar neretai Italijos kultūros ir architektūros ambasadore Lietuvoje pristatoma Edita puikiai išmano italų virtuvę. „Kai italai kviečia pas save į svečius draugus ar pažįstamus, aperityvas ir užkandžiai yra tiesiog būtina preliudija prieš vakarienę. Tai laikas, skirtas susipažinti, nes vakarienės stalai Italijoje dažnai būna labai ilgi, dideli – neįmanoma su visais pabendrauti, - pasakoja. – Taigi, mūsų svečiai taip pat galėjo bendrauti ir stebėti, kaip mes, šeimininkai, baigiame ruošti vakarienės patiekalus. Taip visi smagiai įsijungia į virtuvės žaidimus.“


Itališka dvasia alsuojantį vakarą papildė iš Italijos, specialiai į šį renginį atskridęs dizaineris Nino Leonesas. Vakaro svečiams jis pasakojo apie naujausias stalo estetikos tendencijas – jos ypatingai priklauso nuo indų, kuriuose maistas gaminamas ir kuriuose jis patiekiamas. Nuo gražių, kokybiškų įrankių, taurių ir stalo aksesuarų. Viskas tam, kad kasdienė maisto ruoša virstų tikra gurmaniška švente, o namai – restoranu.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis