Naujausios iškylų mados: vasarosime aktyviai, valgysime sveikai

Piknikas prie Baltojo tilto – puikus pavyzdys, kaip sparčiai vystosi iškylavimo kultūra ne tik mūsų šalies sostinėje, bet ir kituose miestuose.

Septintą kartą organizuotame „Borjomi“ piknike prie Baltojo tilto vasarą kartu pasitiko daugiau nei 4 tūkst. vilniečių ir miesto svečių. Šiais metais tradicinio renginio dalyviai ne tik piknikavo, bet ir aktyviai leido laiką: virtualiai keliavo amerikietiškais kalneliais, šokinėjo stogais žmogaus voro rolėje, lipo į drąsos bokštą. Renginio metu VMG komanda pristatė naujausias piknikų madas bei dalino patarimus iškylų mėgėjams: karaliaus spalvoti ir sveiki pasirinkimai.

„Šių laikų modernus žmogus ir per iškylą nori išlaikyti sveiką požiūrį į save ir aplinką. Jam svarbu išlikti aktyviam, išbandyti naujas pramogas, sveikai maitintis, puoselėti maisto estetiką ir džiaugtis gyvenimu su bičiuliais“, – sako „IDS Borjomi Europe“ rinkodaros vadovė Tatjana Rudienė.

M.Morkevičiaus nuotr.

Pikniko organizatoriai šiemet atsižvelgė į vis populiarėnčią iškylautojų tendenciją ne tik užkandžiauti, bet ir aktyviai leisti laiką pikniko metu. Renginio dalyviai buvo kviečiami į virtualią kelionę amerikietiškais kalneliais, šokinėti stogais įsikūnijus į žmogaus voro rolę, įkopti į drąsos bokštą, apsidairyti aplink save iš kojūkų aukščio. Naujausias piknikų madas renginyje pristatė „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG), jas papildė ir dėl geriausio pikniko apdovanojimo rungęsi maisto tinklaraštininkai.

M.Morkevičiaus nuotr.

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos komanda visiems atėjusiems gamino mėsainius su sultinga „Kitchen me“ jautiena. Anot T. Rudienės, piknikas prie Baltojo tilto – puikus pavyzdys, kaip sparčiai vystosi iškylavimo kultūra ne tik mūsų šalies sostinėje, bet ir kituose miestuose.

M.Morkevičiaus nuotr.

TOP 6 VMG pasiūlymai moderniausiam šios vasaros pikniko kreipšeliui

VMG virtuvės šefas Paulius Janušas pristatė šios vasaros pasaulines piknikavimo kultūros tendencijas: nepersivalgyti, užkandžiauti sveikai ir piknike leisti laiką aktyviai. Šio sezono karalius – sultingasis arbūzas, kurio paskirtis – ne tik atgaivinti, bet ir sužadinti apetitą. Sezono indas – senas-naujas, ekologiškas ir visiems pažįstamas – stiklainis. Gastronomijos pasirinkimus diktuoja sevikatingumo mados.

1. Arbūzas, arba saugiai keliaujanti gaivuma. Pernai vasaros gėrimu išrinktos arbūzų sultys šiais metais atgimsta gaivinančio užkandžio pavidalu. Arbūzas geras tuo, kad nėra kaloringas, puikiai gaivina, lengvai transportuojamas, nes turi jo minkštimą apsaugančią storą žievę. Į pikniką jį reikėtų imti visą, nepjautą. Tai puikus pradžios patiekalas, kai atvykę į pikniko vietą esame šiek tiek ištroškę ir išalkę. Be kitų savybių, arbūzas sužadins apetitą kitiems pikniko patiekalams.

M.Morkevičiaus nuotr.

2. Stiklainiukai, arba „Budos dubenėliai“. Iškylos stiklainiai – ne tik Europos, bet ir viso pasaulio tendencija, kilusi iš vis labiau populiarėjančio judėjimo, kurio tikslas – apsaugoti gamtą nuo ją gožiančių plastiko atliekų. Stiklainiai šiandien yra ne tik daugkartinio naudojimo indai, bet ir galimybė patiekti pikniko maistą estetiškai – juk per stiklą puikiai matyti visas viliojantis užkandžio turinys. O dar pridurkime tai, kad mintys apie ekologišką maisto sąlytį su stiklo indu papildomai žadina apetitą.

M.Morkevičiaus nuotr.

Šefas parodė, kaip puikiai stiklainis tinka tiek rūkytos antienos salotoms, valgomoms su kiniškais pagaliukais, tiek desertui. Svarbu tik tinkamai suvynioti stiklainį – kitu atveju gali sudužti.

3. Spalvotas maistas. Jis ant stalų, įskaitant ir pikniko staltieses, karaliauja jau dveji metai. Spalvas skatina ir noras ant stalo matyti ką nors nauja ir išraiškinga, ir maisto fotografijų mada socialiniuose tinkluose – tai ypač demonstruoja „Instagram“ vartotojai. Sveiko maisto mada skatina spalvinti patiekalus įvairiu spalvingu supermaistu, tačiau tam tinka ir paprasti lietuviški burokėliai.

Pikniko metu buvo atskleista, kaip spalvotos šiandien gali tapti netgi atgimusios dešrelės, jeigu jas patieksi vasabio tešloje su karamelizuotu burokėlių padažu. Pasak P. Janušo, didžiųjų pasaulio sostinių gyventojai pamėgo ėrienos, kalakutienos, vištienos dešreles. Toks kokybiškos mėsos delikatesas šiandien populiarėja ne tik piknikų, bet ir restoranų meniu.

M.Morkevičiaus nuotr.

4. Ankštiniai vietoje mėsos. Įvairiuose, o ypač veganiškuose, valgiaraščiuose ilgai karaliavusį avinžirnių humusą keičia pupelių ir kitos ankštinių daržovių užtepėlės. Pasirodo, niekas dar neužmiršo, kad ne tik pupelės ar lęšiai, bet ir paprasčiausi skaldyti žirniai yra ypač maistingas patiekalas, pakeičiantis mėsą vis populiarėjančiomis „meat-free“ dienomis. Mėsos mėgėjams maisto ekspertas pasiūlė kompromisą: iš pupelių, keptos šoninės ir sviesto pagamintą užtepėlę. Veganiško meniu gerbėjams– pupelių ir špinatų užtepėlę.

5. Džiovinti vaisiai, vaisių ir daržovių traškučiai. Morkų, burokėlių, topionambų, batatų traškučiai, džiovinti svarainiai, mangai – šios vasaros desertas. Pikniko gamtoje metu šis desertas bus ne tik sveikas, bet ir labai praktiškas pasirinkimas. Pavyzdžiui, šviežios braškės gamtoje – puikus variantas, tačiau po keletos karštų valandų krepšyje ar atvirame ore gali prarasti savo patrauklumą, o džiovintas gėrybes, jei jų nesuvalgysite pikniko metu, dar ir namo parsivešite. Ant pikniko patiesalo jas galite pagražinti užbarstę spirulinos (melsvadumblių), acai uogų milteliais ar žiedadulkėmis.

M.Morkevičiaus nuotr.

6. Gamtos tema. Pikniko dekoracijų mada suka ta pačia kryptimi, kaip ir maistas: kuo natūraliau, kuo organiškiau. Kaip gausiai ir išradingai papuošite savo pikniko vietą, žinoma, labiausiai priklauso, kiek toli keliaujate ir kiek daug daiktų galite iki iškylos vietos nusinešti. Pagrindinių dekoro elementų – pledo ir pagalvėlės – vis dėlto greičiausiai neišvengsime, na, o jie turėtų būti natūralių žemės spalvų.

Nebent tai būtų teminis piknikas, pavyzdžiui, rožinė mergaičių iškyla ar languotas retro vakarėlis ant žolės. Tokiu atveju pikniko tema diktuos spalvas ir dekoro detales. Pikniko indai irgi turėtų prisidėti prie bendros harmonijos, derėti tarpusavyje: stiklainių nemaišykite su metaliniais ar keraminiais indais, ir atvirkščiai. O jei dar pasiimsite vazą su gėlėmis, jūsų piknikui išties nebus ko prikišti!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis