Orkaičių ir kaitlenčių atmintinė: kaip tinkamai prižiūrėti?

Virtuvėje mėgstančios triūsti šeimininkės neleis sumeluoti: ant maisto ruošimo prietaisų prikepusių nešvarumų ar jų paliktų dėmių valymas – viena nemaloniausių buities procedūrų. Kaip tinkamai prižiūrėti, kad darbo būtų mažiau, rezultatas džiugintų, o virtuvės įranga ilgiau išliktų nauja ir graži?

Electrolux“ buitinių prietaisų ekspertas Petras Gendvilis atkreipia dėmesį, kad kaitlenčių ir orkaičių priežiūra – nėra sudėtinga, tereikia valyti laiku ir, žinoma, atsižvelgti į prietaiso savybes. Ekspertas pateikia šių prietaisų priežiūros atmintinę, kuri palengvins kiekvienos šeimininkės buitį.

1. Šiurkščioms šluostėms – griežtas „ne“

Anot P. Gendvilio, tinkamai parinktos valymo priemonės – svarbiausias dalykas, siekiant, kad orkaitė ar kaitlentė ilgiau atrodytų švari, o prietaiso paviršius išliktų nepažeistas.

„Valant orkaitę ar kaitlentę, venkite šiurkščių šluosčių, kurios gali pažeisti paviršių. Nenaudokite šveitimo kempinių, tirpiklių, šveičiamųjų produktų ar metalinių grandiklių. Prietaisas ilgiau išliks gražus, jei rinksitės minkštas šluostes ir specialius buitiniams prietaisams skirtus valiklius, geriausia – be abrazyvinių priedų, – patarė P. Gendvilis. – Ant stiklo keramikos pridegusį cukrų taip pat rekomenduojama valyti su specialiais tam prietaisui pritaikytais valikliais.“

Atminkite, kad orkaitę reikėtų valyti reguliariai – joje kaupiasi nešvarumai, kurie gali sukelti nepageidaujamus kvapus ir, žinoma, pakenkti prietaisui.

2. Į kovą su prikepusiais maisto likučiais

Pasak P. Gendvilio, efektyviai kovoti su nešvarumais bus lengviau, jei atsižvelgsite į prietaiso savybes.

„Jeigu naudojate indukcinę kaitlentę, galite būti ramūs – išbėgę ar nukritę maisto likučiai neprisvyla, todėl juos galima paprastai ir greitai nuvalyti, – teigė P. Gendvilis. – Štai išsiliejus skysčiui ar nukritus maistui ant dujinės ar įprastos elektrinės kaitlentės, stenkitės jį kuo greičiau ir atsargiai pašalinti nuo paviršiaus, kad sumažintumėte prisvilimo riziką. Tačiau tai darykite itin atsargiai, kad nenusidegintumėte.“

O itin stipriai pridegusius nešvarumus nuo kaitlenčių su keramikos paviršiumi sėkmingai pašalinsite su specialia grandykle, bet įsitikinkite, kad ši priemonė – nebraižanti ir skirta būtent keramikos paviršiui valyti.

Orkaitėje prikepusiems maisto likučiams taip pat nereikėtų leisti užsibūti – valykite reguliariai ir nelaukite, kol dėmės įsisenės. Svarbiausia – valyti tik tada, kai prietaisas atvėsęs, naudojant tinkamas valymo priemones. Išbandykite ir liaudiškus metodus – po gaminimo nuo riebalų atsiradusias dėmes užpilkite sodos tirpalu, pagamintu iš sodos sumaišytos su vandeniu ir actu, palaukite ir nuvalykite švelnia šluoste.

3. Dėl naujausių technologijų – patogiau ir lengviau

Ekspertas pastebi, kad naujosios technologijos leidžia skirti dar mažiau dėmesio prietaiso priežiūrai.

„Pavyzdžiui, elektrinėje indukcinėje kaitlentėje išbėgęs maistas nepridega, nes puodas šildomas elektromagnetiniu principu, šiluma perduodama tiesiai į puodą ir likusi paviršiaus dalis įkaista mažiau“, – teigė P. Gendvilis. – Dujinės kaitlentės su stikliniais paviršiais prižiūrimos lengviau nei įprastinės su metaliniu ar nerūdijančio plieno pagrindu, nes turi lengviau valomą ir atsparesnę braižymams dangą.“

Anot P. Gendvilio, dėl inovatyvių sprendimų – patogiau galima išvalyti ir orkaitę. „Orkaičių valymą palengvina greitai nuimamos durelės ar durelių stiklai. Štai orkaitė, turinti katalitines sieneles, visus nešvarumus ant savo sienelių sudegina įkaitinus ją iki aukštos temperatūros“, – teigė ekspertas. O jeigu orkaitė turi savaiminio išsivalymo pirolizės funkciją, po programos pabaigos belieka drėgna šluoste nuvalyti tik pelenus, susidariusius iš nešvarumų.”

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis