Druskininkuose vyks jau tradicinis devintas „Sūrių festivalis“

Gausų būrį miesto svečių ir vietinių gyventojų sutraukiantis „Sūrių festivalis“ Druskininkuose jau tapo laukiamu ir ypatingu vasaros pabaigos akcentu. Įprastai kelis tūkstančius smalsuolių pritraukiančiame renginyje sūrininkai bei sūrio mylėtojai gauna progą pabendrauti, padegustuoti įdomiausių skonių ir įsigyti itin kruopščiai pagamintų produktų. Rugpjūčio 12 d., šeštadienį, tradiciškai Druskininkų Pramogų aikštėje jau devintą kartą vyksiantis renginys šiemet ir vėl žada daug pramogų bei originalių skonių.

Ypatinga šventė lankytojams ir sūrininkams

 

„Sūrių festivalis“ juokais vadinamas neformaliu sūrininkų forumu, tapusiu puikiu būdu populiarinti ir viešinti šią ypatingą profesiją. Renginys nuo pat pirmųjų gyvavimo metų suburia daug smulkiųjų sūrininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių šalių. Čia sūrininkai visus entuziastus supažindina su gamybos ypatumais, iššūkiais ir įdomybėmis. Susirinkusieji lieka nustebinti itin didele sūrių gausa, jų įvairove bei gurmaniškais skoniais.


„Sūrių festivalis itin svarbus smulkiems sūrininkams, čia jie gali visuomenę supažindinti su savo gaminiais, ūkiais. Deja, valgytojai dar mažai pažįsta smulkiuosius sūrininkus, apsiperka prekybos centruose netekdami galimybės įsigyti gaminių, kurie unikalūs ne tik skoniais, bet ir istorija. Šio festivalio metu mes prisistatome ir vieni kitiems – atrandame bendraminčius, naujas pažintis, pasidaliname gerąja praktika ar atradimais. Tai tikra šventė, kupina malonių emocijų tiek sūrių gamintojams, tiek lankytojams ir ragautojams“ – pasakoja ūkio „Laimingi sūriai“ sūrininkė, viena iš festivalio organizatorių, Laima Stankeviča.


Išskirtiniai potyriai gurmanams ir Audriaus Jokubausko atminimo pagerbimas


Šio festivalio išskirtinumas – tai, jog čia su valgytojais susitinka patys sūrininkai, kurie sūrio gamybos procese dalyvauja nuo pirmo žingsnio – patys gyvuliais rūpinasi ir juos melžia, sūrius ruošia, brandina bei pardavinėja. Renginio lankytojai gauna progą ne tik paragauti unikalių skonių, bet ir geriau pažinti „sūrio kelią“ – taip ima labiau vertinti ūkininkų su didžiule meile savo amatui pagamintus sūrius.


„Renginyje visų lauks itin populiari mugė – čia susirinkusieji galės ne tik paragauti pačių įvairių sūrių, bet ir jų įsigyti. Norintieji galės sudalyvauti aklose degustacijose, sūrio varžytuvėse ir kartu išrinkti publikos mėgstamiausią sūrį. Prof. Rimvydas Laužikas paskaitoje pristatys sūrius Lietuvos gastronomijos istorijoje, o po jos lauks gurmaniškos degustacijos – lankytojai ragaus prancūziškus bei itališkus sūrius, išmoks kaip derinti skirtingų regionų kavą su Lietuvos ūkininkų sūriais. Renginio metu veiks kūrybinės dirbtuvės vaikams, apie mus supančio pasaulio linksmybes ir jo pažinimą, o nuotaiką užtikrins Linos Štalytės koncertas. Netoliese festivalio vietos įsikūrusiame restorane „Velvetti“ dienos pabaigoje vyks ypatingas atminimo renginys, skirtas neseniai žuvusiam sūrininkui, „Sūrių festivalio“ iniciatoriui ir sielai, Audriui Jokubauskui. Kviečiame visus susitikti ir drauge pagerbti šį ypatingą žmogų, reikšmingai prisidėjusį prie sūrininko amato garsinimo ir tradicijų puoselėjimo“ – renginio programą pristato L. Stankeviča.


Kiekvienais metais vis didesnio susidomėjimo sulaukiantis renginys išsiskiria ir organizuojamu „Sūrių konkursu“, kur įvairiose kategorijose kompetentinga komisija atsakingai renka tų metų geriausius sūrius. Jis ne tik padeda išskirti ypatingiausius gaminius, bet ir yra puiki proga patiems sūrininkams pasitikrinti savo sūrius, tobulėti ir net mokytis iš klaidų.


Visi sūrio mėgėjai ir entuziastai laukiami rugpjūčio 13 d., šeštadienį, Druskininkų Pramogų aikštėje kartą metuose vyksiančiame originaliame „Sūrių festivalyje“. Detali renginio programa ir daugiau informacijos festivalio feisbuke.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis