„Kasmet organizuojamu renginiu atliepiame dabartines gastronomines tendencijas, spalvas, skonius, tvarumo tendencijas. Po kelerius metus pasaulį kausčiusios pandemijos pastebėjome, kad lietuviai į restoranų patirtis žiūri ne tik kaip į progą skaniai pavalgyti ar pabendrauti, bet ir atrasti kažką nauja. Išsiilgusiems kelionių svečiose šalyse, „Gastronomijos savaitės“ restoranų lankytojams šiemet suteikiame galimybę leistis į keliones ne tik po skirtingas šalis, bet ir skirtingus laikotarpius. Taip pat siekiame supažindinti juos su skirtingų Lietuvos regionų virtuvių išskirtinumais, atrasti įvairius receptus – istorinė, tradicinė Lietuvos virtuvė ne mažiau įspūdinga nei svečių šalių“, – pasakoja vienos iš „Gastronomijos savaitę“ organizuojančių asociacijų, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos direktorė Eglė Ližaitytė.
Apie išskirtinai didelį lietuvių norą pažinti naujus, dar neragautus skonius kalba ir Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ Rinkodaros bei komunikacijos skyriaus vadovė Dovilė Seliukė. Ji išskiria, kad siekiant atliepti naujų patirčių poreikį Lietuvoje taip pat stengiamasi siūlyti įvairias neregėtas tradicinių patiekalų formas, interpretacijas.
„Vietinio turizmo Lietuvoje tendencijos rodo, kad lietuviams klasikiniai šalies patiekalai yra mažiau įdomūs nei užsienio turistams, kurie su nuostaba skanauja šaltibarščius ar cepelinus. Lietuviai – dažniau ieško gurmaniškesnių skonių. Atliepiant šiuos poreikius kuriame teminius žemėlapius, dalijamės ekskursijų galimybėmis taip padėdami atrasti netradicines klasikinių patiekalų interpretacijas: netikėtų skonių ledus, įdomių formų ar netradiciniais ingredientais pagardintus šaltibarščius, cepelinus ar kitus patiekalus“, – dalijasi D. Seliukė.
Lietuvoje slypinčius gastronomijos perlus lapkričio 7–13 d. „Gastronomijos savaitės“ organizatoriai ir informacinis partneris „Keliauk Lietuvoje“ kviečia atrasti ne tik lankantis daugiau nei 50-yje Lietuvos restoranų, bet ir leidžiantis į išskirtines patirtis ekskursijose, edukacijose, paskaitose, pasakojančiose Lietuvos gastronomijos istorijas.
Valdovų virtuvė – tarp kasdienybės ir prabangos
Norintieji sužinoti apie XVI–XVII a. maisto gaminimo ypatumus, virtuvės rakandus bei valdovo stalo etiketo taisykles „Gastronomijos savaitės“ ekskursijų metu gali apsilankyti Vilniuje, Valdovų rūmų ekskursijoje. Čia kartu su ekskursijos dalyviais taip pat bus pažvelgiama į valdovo virtuvės prieskonių lentyną, sužinoma, kokie prieskoniai buvo saugomi valdovo iždinėje. Kiekvienas lankytojas turės progą sužinoti, ar tuo laikotarpiu būtų galėjęs tarnauti valdovo virtuvėje – ekskursijos lankytojų uoslės lauks išbandymas.
Prezidento rūmų skoniai
Rūmų, kuriuose 1919–1940 m. laikinojoje sostinėje rezidavo Lietuvos Respublikos prezidentai, gastronominis pasaulis nuolat sukosi tarp privačios namų virtuvės ir viešų priėmimų ar net maitinimo įstaigų. Tarpukariu prezidentūros valgomajame prezidentams ir jų šeimoms buvo patiekiami kasdieniai pusryčiai, pietūs ir vakarienė, kuriuos, esant poreikiui, pakeisdavo kviestinių svečių vaišės. Ekskursijos Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune metu lankytojai sužinos, kokie buvo mėgstamiausi prezidentų ir jų šeimų patiekalai, kuo buvo vaišinami svečiai, kokios buvo užsienio pasiuntinių priėmimo tradicijos, kokia muzika skambėdavo rūmuose, taip pat išgirs ir kitų istorijų bei prisiminimų apie to metų rūmų gyventojų kasdienybę.
Kredensas arba dvaro blogio lizdas
Smalsaujantieji apie kilmingųjų valgymo tradicijas taip pat kviečiami apsilankyti Jurbarko rajone įsikūrusioje Panemunės pilyje. Joje ekskursijos-paskaitos metu lankytojai sužinos, kodėl XIX a. namų ponios neretai skundėsi kredense – patalpoje tarp valgomojo ir virtuvės – vykstančia veikla ir šią patalpą vadino „blogio lizdu“. Taip pat bus atskleidžiama, kas buvo laikoma kredenso patalpoje ir koks buvo svarbiausias šios patalpos funkcionalumas.
Kavos, kavinės, cukrus ir desertai senajame Vilniuje
Ieškantieji netikėtų atradimų Vilniaus kavinėse, gali apsilankyti ekskursijoje, kurioje bus pasakojama apie XIX–XX a. pradžioje sostinėje buvusias seniausias ir garsiausias kavines. Ekskursijos metu jos kūrėja, gastronomijos puoselėtoja Anželika Laužikienė papasakos kavos atsiradimo Lietuvoje istorijas, pasidalys faktais apie keisčiausias kavos rūšis ir didžiausius jos mėgėjus. Ekskursijos dalyviai kartu galės pasmalsauti, kur anksčiau vilniečiai galėjo įsigyti kavos, sužinoti, kur buvo perkamas ir kiek kainuodavo cukrus bei kur galima buvo gauti skaniausių desertų, šokolado ir meduolių.
Meduolių kepimas pagal senuosius receptus
Po naujų atradimų keliaujant kavinių keliu, Andželika Laužikienė smaližius „Gastronomijos savaitės“ dalyvius taip pat kvies įsitraukti į meduolių kepimo edukaciją. Jos metu dalyviai sužinos meduolių atsiradimo, kepimo ir paplitimo istorijas, išgirs apie skirtingas jų rūšis, gaminimo būdus ir receptus. Edukacijos metu lankytojai su medinėmis figūrinėmis formelėmis gamins meduolius pagal XVII a. Radvilų virėjo knygelės receptą, panaudodami 5 rūšių prieskonius ir medų, be to, sužinos, kodėl meduolius anksčiau vadindavo pipirnykais ir kodėl jie buvo laikomi geriausia kalėdine dovana.
Stiklo kvartalo vakarienė
Tai unikali, pažintinė, gastronominė kelionė po Vilniaus Stiklo kvartalą – paslaptingą senąjį lotynų ir žydų miestelį. Turo metu dalyviai aplankys net 4 Vilniaus senamiesčio kavines ir restoranus – Senatorių pasažo „Taurės ir dešros“, „Bistro 18“, „Lokys“ ir „Augustas & Barbora love story café“. Ragaujant skirtingų virtuvių – baltiškos, airiškos, Vilniaus karališkos ir žydų – patiekalus, atsiskleis negirdėtos šeimų, namų, kaimynų istorijos bei legendos. Kelios turo valandos prabėgs nepastebimai mėgaujantis gastronominiais kūriniais.
Obuoliais kvepianti popietė muziejuje
Laikinosios sostinės lankytojai taip pat turi progą apsilankyti vaizdingame gamtos kampelyje Palemone, šalia Kauno marių įsikūrusiame Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo name-muziejuje. Ekskursijos dalyviai galės išgirsti gastronominių pasakojimų apie S. Nėries ir jos vyro gyvenimą, pasivaikščioti po jų namus, taip pat bus pavaišinami obuolių pyragu, pagamintu pagal S. Nėries autentišką receptą ir panaudojant jos sode sunokusius obuolius.
Norintieji apsilankyti „Gastronomijos savaitės“ ekskursijose, edukacijose ir paskaitose, gali registruotis oficialioje savaitės interneto svetainėje nurodytais kontaktais. Visus šių metų „Gastronomijos savaitės“ restoranus taip pat galima rasti interneto svetainėje http://skonis.lt/.