Kalabrijoje sulėtėja net italai

Jau kurį laiką netyla kalbos apie magišką grynuolį pačioje itališko ilgaaulio bato nosyje – Kalabriją.

Ir išsiilgusieji estetiškosios Italijos, į kurią vis grįžta bent kartą per metus, ir juolab vykstantieji atostogauti į šią šalį pirmą kartą šiame Pietų Italijos regione ras viską ir dar daugiau. Prieš kelerius metus leidinys „The New York Times“ įtraukė Kalabriją į būtinų aplankyti vietų pasaulyje sąrašą, – matyt, tai padaryti tikrai buvo dėl ko.



Shutterstock nuotr.



Sveiki atvykę į atskirą respubliką


Ši frazė tiesiog idealiai tinka kalbant apie Italijos dalį Kalabriją. Net patys italai sako, kad pastaroji yra kitokia daugeliu aspektų: pradedant menkiau apmokamu darbu ir baigiant tobulais paplūdimiais bei maistu. Tuo mėgautis atvyksta daugybė šiaurės italų.


Kalabrija – tai ta Italija, kokią regime filmuose: kur verda meilės aistros, karaliauja gardus maistas, kur mėgaujamasi puodeliu espreso siauros gatvelės kavinukėje, rojaus vaizdais ir architektūros stebuklais. Tiesą sakant, visapusis autentiškumas – vienas iš aspektų, kodėl labiausiai ekonomiškai atsilikęs šalies pietuose esantis regionas taip traukia žmones iš viso pasaulio.


Kad Kalabrija ir jos kultūra tokia savita, įtakos turėjo tai, kad regioną valdė skirtingą kultūrinį ir socialinį modelį diktavusios imperijos: nuo Romos, Bizantijos iki Ispanijos ir Austrijos, taip pat Prancūzijos. Visos jos paliko įspaudus regiono kalboje, architektūroje, virtuvėje, religijoje, mene, tradicijose ir net vietinių charakteryje. Sakoma, kad vietiniai čia tvirčiau nei bet kur kitur šalyje gina savo nuomonę bet kokiu klausimu. Stereotipas? Gali būti, tačiau dėl kai ko nė su vienu vietos gyventoju tikrai nelaimėsite diskusijos: jei pasakysite, kad kur nors pasaulyje ragavote gardesnio maisto nei pas juos.



Organizatorių nuotr.



Palaima gomuriui


Greičiausiai dėl to nekils nė mažiausias noras ginčytis. Puikus Kalabrijoje ruošiamas maistas – dar viena priežastis, viliojanti į šį kraštą turistus.


Įvairių rūšių makaronų patiekalų ir picų čia tikrai rasite, tačiau būtų nuodėmė neparagauti, pavyzdžiui, tradicinės aštrios kiaulienos dešros arba pašteto, vadinamų nduja. Delikatesinę dešrą ar greičiau paštetą įprasta tepti ant skrebučio, bet šiuo patiekalu gardinami ir tie patys makaronai ar picos. Tiesą sakant, viskas ir bet kas. Turbūt nenuostabu, kad šio tradicinio produkto sudėtyje yra aitriųjų paprikų – šių prieskoninių daržovių Kalabrijoje dedama beveik į visur.


Dar keli išskirtiniai patiekalų ingredientai – baklažanai ir violetiniai svogūnai, iš šių gaminama net uogienė. Žuvis Kalabrijoje ragausite visiškai šviežias, ką tik pagautas. Mėgstantiesiems mėsą bus pagaminta kas nors iš kiaulienos, jautienos ar avienos. Prieš pagrindinį patiekalą galima paskanauti vietos sūrių, o lauktuvių parvežti itin kokybiško pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus.



Organizatorių nuotr.



Įstabi gamta diktuoja gyvenimo tempą


Kalabrija – tobulas kraštas romantiško poilsio išsiilgusioms įvairaus amžiaus poroms, vertinančioms kultūrą ir meną, apipintus trijų tūkstantmečių istorijos, bei ramesnį poilsį prabangiuose viešbučiuose (tiesa, kiek mažesniuose nei, pavyzdžiui, Turkijoje). Tačiau šeimos neabejotinai ras ir kitokių apgyvendinimo įstaigų – vasarnamių ar vilų (holiday village).


Viešbutį patariame rinktis pagal atostogų pobūdį. Tingaus poilsio mylėtojus svetingai pasitiks žalumos supami viešbučiai netoli jūros, o tiems, kuriems atostogos reiškia įspūdžius tyrinėjant kraštą ir apgyvendinimo įstaigos dydis ar nepriekaištingai išpuoselėta teritorija nėra būtinybė, patogiau apsistoti miesteliuose. Ir vienu, ir kitu atveju pajusite, ką reiškia iš tikrųjų neskubėti – neįtikėtina, bet gyvenimo tempas čia visiškai priešingas, nei esate įpratę girdėti apie italus – jokio perdėto ekspresyvumo.


Maži ir jaukūs miesteliai Kalabrijoje gerokai įdomesni už didžiuosius miestus kituose regionuose, o kai kurie jų pulsuoja ta anksčiau minėtąja Italija iš filmų. Tropėja (Tropea) – turbūt lankomiausias pajūrio miestelis, nes jo katedroje yra garsi ikona (Madonna di Romania). Ne mažiau dėmesio verti Gerasas (Gerace), Stilas (Stilo) ar Pico Kalabrija (Pizzo Calabro) kalnų prieigose, į kuriuos kelionių organizatorius „Tez Tour“ rengia ekskursijas.


Beje, iš Kalabrijos lengvai pasiekiamas ir įspūdingas viduramžių miestas Matera Bazilikatos regione. Tai viena iš šių metų Europos kultūros sostinių, garsėjanti į UNESCO pasaulio paveldą įtrauktais unikaliais priešistoriniais uolų urvais-namais, požeminėmis bažnyčiomis, XIII amžiaus katedra ir nuostabiu kraštovaizdžiu.


Visgi tam, kad įsitikintumėte, jog Kalabrija iš tikrųjų išskirtinė, reikėtų patyrinėti ne tik žemyninę jos dalį. Tai padaryti padės dar viena „Tez Tour“ ekskursija: susipažinę su Kasteloso (Le Castellos) miesteliu ir paklaidžioję garsiojoje Aragonesės pilyje, leiskitės į krištolo skaidrumo jūrą valtimi permatomu dugnu. Tolstant nuo baltų glotnių paplūdimių, galiausiai iš vandens atsivers kvapą gniaužiantis kraštovaizdis: kalnų grandinės, kurių apsupti vos įžiūrimi miestelių stogai, ir kerinti, kone laukinė gamta, į kuriuos žvelgiant sustoja laikas.


Keliones į Kalabriją „Tez Tour“ organizuoja 2019 m. rugsėjo 5–19 d.

Užsakymo nr.: PT_56312

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis