Austrės – tai ne tik patiekalas, tai – ištisa istorija, vartojimo kultūra

„Taip, kaip besimėgaudamas austrėmis aš nuskalauju jų stiprų jūros skonį ir silpną metalo prieskonį šaltutėliu baltuoju vynu, palikdamas tik jūros kvapą ir sultingą tekstūrą burnoje, taip, kaip aš geriu gardų skystį iš kiekvienos geldelės ir vėl ir vėl nuplaunu jį gurkšniu vėsaus vyno, taip pat lėtai ir besimėgaudamas aš prarandu tuštumo jausmą ir įsileidžiu džiaugsmą į savo gyvenimą tam, kad vėl galėčiau siekti savo tikslų“, – rašė Ernestas Hemingway'us.



Jau nuo seno austrės laikomos didžiausiu delikatesu, apie jas sklando daug legendų. Pavyzdžiui, kad graikų meilės deivė Afroditė, iškilusi iš jūros gelmių ant austrės kriauklės, pagimdė sūnų Erosą ir padovanojo pasauliui naują sąvoką „afrodiziakas“. Kad suprastume, kodėl šie dvigeldžiai jūrų moliuskai taip vertinami, anot interneto svetainės austres.lt įkūrėjo Roberto Reklaičio, turėtume pažvelgti į istoriją. Tyrimais įrodyta, kad žmogus protiškai evoliucionavo būtent dėl teisingo maisto, o valgė mūsų protėviai daug žuvų ir jūrų gėrybių. Ypač mėgo austres. Antikinėje Graikijoje ir Romoje austrės laikytos didžiausiu delikatesu. Imperatoriai už šiuos moliuskus paklodavo atitinkamą jų svoriui aukso kiekį. Ir vėliau prancūzų monarchai bei dvariškiai buvo didžiausi šių moliuskų vartotojai.


Austrės – tai ne tik gurmaniškas patiekalas, bet ir tikras organizmui naudingų medžiagų šaltinis. Jose yra cinko, geležies, magnio, vario, kalcio, natrio, jodo, fluoro, fosforo, gliukozės, vitaminų A B1, B2, B6, C, PP, B12. Gausu angliavandenių, o riebalų nedaug, todėl austrės laikomos itin vertingu dietiniu produktu. Šie dvigeldžiai jūrų moliuskai ypatingi dar ir tuo, kad juos galima valgyti termiškai neapdorotus, – taip išsaugomi visi vitaminai. O užšaldyti antrą kartą negalima.


austres
austres
Shutterstock nuotr.



Austrių sezonas tęsiasi nuo rugsėjo iki balandžio. Mat gegužė, birželis, liepa ir rugpjūtis – karšti mėnesiai, o austrės – itin greitai gendantis produktas. Šaldytuvų anksčiau nebuvo, greitai pristatyti produktų taip pat nebuvo įmanoma. Dabar yra ir šaldytuvų, ir lėktuvų, bet vasarą valgyti austrių vis tiek nepradėta. Šiuo metų laiku moliuskai pradeda daugintis ir tampa drumstai baltos spalvos bei specifinio skonio. Bet tai būdinga tik „laukinėms“ austrėms. Fermose auginamos yra skanios bet kuriuo metų laiku. Beje, dabar dauguma restoranuose ir parduotuvėse patiekiamų austrių veisiamos fermose, t. y. jūrų įlankose, lagūnose, jau nebeveikiančiose jūrų druskos kasyklose įrengtose auginimo įmonėse. Ten jos ne tik auginamos, bet ir apginamos nuo kenkėjų.


Anot R. Reklaičio, mūsų šalyje siūlomos austrės (daugiausia jų atvežama iš Prancūzijos) yra kokybiškos, tačiau gali pasitaikyti visko. Todėl prieš pradėdami atidarinėti, įsitikinkite, ar jos gyvos. Jei geldelė pravira, austrės vartoti negalima. Pabelskite į pravertą geldelę. Jei ji iškart užsidarys, gerai. O jei liks pravira, meskite lauk, nes valgydami mirusius moliuskus galite rimtai apsinuodyti. Be to, austrės, kaip ir kitos jūrų gėrybės, turi kvepėti jūros gaiva, vandenynu, o ne kitokiais žuvų kvapais. Tai – svarbiausia austrių šviežumo sąlyga. Sugedusi atsiduoda supuvusiais lapais, sieros rūgštimi.


austres
austres
Asmeninio albumo nuotr.



Austrėms atidaryti skirti specialūs peiliukai – tvirtais ir trumpais ašmenimis. Valgoma ant moliusko užspaudus šiek tiek citrinos sulčių, galima ir kepti, patiekti vietoj deserto. Daug subtilybių reikia žinoti norint pajusti tikrą mėgavimosi šiuo išskirtiniu delikatesu palaimą. Juk „austrės – tai ne tik patiekalas, tai – ištisa istorija, vartojimo, mėgavimosi kultūra, – teigia austres.lt įkūrėjas savo rengiamoje knygoje apie šias jūrų gėrybes. – Stengiuosi sugriauti mitą, kad austrės – tik išrinktiesiems skirtas maistas. Noriu, kad kiekvienas iš mūsų pajustų tą jūros gaivumą burnoj, kad atsikratytų sukurtų stereotipų, jog valgyti austres bjauru, neskanu.“


O interneto svetainės austres.lt kolektyvas siūlo kartu smagiai praleisti laiką ir sužinoti daugiau naudingų dalykų apie šias dvigeldes jūrų gėrybes. Išmoksite jas atidaryti ir patiekti ne prasčiau nei profesionalai. Kursus baigę asmenys apdovanojami austrių paruošimo meistro kvalifikacijos sertifikatu.


www.austres.lt

El. paštas: info@austres.lt

Mob. tel. +370 698 25 166

Užsakymo nr.: PT_50051

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis