Sunkiausia nuslėpti šventės vietą
„Kiekviena diena mums yra paruošusi siurprizą, kuris aplankys, jeigu jo lauksime“, – yra sakęs olandų rašytojas Henris Nouwenas. „Vakarienė baltai“ kasmet tampa vienu iš didžiausių ir laukiamiausių vasaros siurprizų daugiau nei 1000 lietuvių. Daugiausiai žavesio šventei teikianti paslaptis – jos vieta. Iki pat liepos 29-osios (šią dieną šiemet įvyks „Vakarienė baltai“) šventės organizatoriai apie veiksmo vietą atskleidžia ne daugiau kaip tik faktą, kad piknikas bus surengtas miesto centre. „Vakarienė baltai“ jau buvo surengta Vilniaus Rotušės aikštėje, taip pat Gedimino prospekte, apie tai, į kokią vietą renginio dalyviai rinksis šiemet organizatoriai neduoda nė menkiausių užuominų.
„Paslaptyje išsaugoti šventės vietą yra sunkiausia, nes iki prasidedant renginiui reikia nuveikti daug darbų: užsakyti įvairiausių paslaugų, pasirašyti daug sutarčių. Kartais net keičiame renginio pavadinimą ar jo visai neminime, norėdami, kad apie šventės organizavimą, tuo labiau jos vietą sužinotų kuo mažiau žmonių“, – atskleidė „Vakarienės baltai“ organizatorė Dovilė Butkienė.
Organizatorės patirtyje yra buvę įvairiausių atvejų, kai pagudrauti bandę dalyviai stengėsi anksčiau nei visi sužinoti slapčiausią „Baltosios vakarienės“ paslaptį. „Apie šventės vietą būna daug spėliojimų. Kartais žmonės yra tokie tikri dėl vietos, kad net siūlo lažintis. Yra pasitaikęs atvejis, kad likus savaitei iki renginio internete pasirodė straipsnis su tikslia renginio vieta. Nežinome, iš kur tiksliai buvo gauta informacija, bet skubiai reagavome ir paprašėme portalo išimti informaciją“, – pasakoja D. Butkienė.
„Vakarienės baltai“ dalyviai mėgaujasi daugybę šventės detalių sužinodami paskutinę minutę. Organizatoriai sako, kad net jų artimiausi draugai nežino, kur bus surengta šventė, o visi renginio partneriai pasirašo konfidencialumo sutartis ir kruopščiai saugo šventės paslaptis.
„Baltosios vakarienės“ šefo paslaptys
Tarp daugybės malonių slaptų detalių ir paslaptyje laikomos dalies renginio programos savita paslaptis yra „Baltosios vakarienės“ ir restorano „Brasserie de Verres en Vers“ vyriausiojo šefo Gedimino Andriuškevičiaus ruošiamas meniu. Beje, pats meniu, sudarytas iš tokių viliojančių patiekalų kaip prancūziškas kišas su voveraitėmis ir špinatais, ančių šlaunelių Confit ar keptų putpelių kulšelės su pomidorų čatniu ir šparagais, yra atviras ir dalyviai gali jį panagrinėti apsilankę „Vakarienės baltai“ internetiniame puslapyje. Paslaptimi apgaubtas šio meniu sukūrimo procesas ir tai, kaip maistą ruošiamasi patiekti dalyviams.
„Beveik pusantro mėnesio šefas Gediminas Andriuškevičius kartu su „Baltosios vakarienės“ organizatoriais ruošė šventės meniu. Analizavome pernai ir užpernai metų šventės meniu, gilinomės į tai, kas buvo sėkmės patiekalais, kas nustebino dalyvius ir kaip galime juos pradžiuginti šiemet. Šią vasarą dalyviams siūlomi trys vakaro meniu, kuriuos šefas apgalvojo iki detalių. Jo įkvėpimo šaltinis – poetiškoji Prancūzija. Beje, šiemet pirmą kartą pasiūlysime šventišką vegetarišką patiekalų komplektą, o tai, kaip sumanėme „Vakarienės baltai“ dalyviams patiekti maistą laikysime paslaptyje. Atskleisti galiu tik tiek, kad sieksime, jog tai atrodytų dailiai ir iškilmingai“, – intrigavo viešbučio „Radisson Blu Royal Astorija“ pardavimų ir marketingo vadovė Zinaida Karpičienė.
Šventės paslaptis skrupulingai išsaugoti stengiasi ne tik Vilniaus, bet ir kitų 70-ies pasaulio miestų, šiemet švenčiančių „Baltąją vakarienę“, organizatoriai. Dalyviams belieka su pasimėgavimu ruoštis magiškam vakarui, o išaušus šventės dienai džiaugtis jiems skirtais netikėtumais.
Registracija dalyvauti „Vakarienėje baltai“ Vilniuje 2016 vyksta iki liepos 18d. http://vilnius.dinerenblanc.info/register
Registruotis galima iki liepos 20 d. Rekomenduojame tai daryti anksčiau, nes vietų skaičius renginyje ribotas.