„Kalėdos – tai metas, kai žmonės apmąsto nueitą kelią bei norimus pokyčius. Ši mugė – ne tik puiki proga įsigyti dovanų artimiesiams, bet ir pasisemti įkvėpimo, rasti bendraminčių“, - sakė „Vegfest LT“ sumanytoja Ventė Viteikaitė.
Atėjusieji į mugę galės paskanauti įvairių veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų, gėrimų, paragauti mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų produktų, įvairių pusfabrikačių, natūralios kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Iš viso dalyvaus beveik pusšimtis įmonių.
Veiks ir infostaliukas, prie kurio visi norintys galės nemokamai gauti informacijos, įvairių leidinukų, bukletų.
Idėja organizuoti „Vegfest LT“ Ventei kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. Jie itin populiarūs JAV, Kanadoje, Vakarų Europos šalyse, Izraelyje, Rusijoje, taip pat – Tailande. Namažai veganams skirtų renginių organizuojama ir kaimyninėje Lenkijoje, o Varšuva netgi laikoma Rytų Europos veganų rojumi, mat veganams skirtų maitinimo įstaigų ten – itin daug.
„Veganizmas sparčiai plinta visame pasaulyje, o kai kuriose šalyse veganų skaičius per keletą metų šoktelėjo daugiau nei dešimtį kartų“, - sakė Ventė. Juntinėje Karalystėje šiuo metu yra daugiau nei pusė milijono veganų, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas – didžiausias gyventojų skaičiui, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia daugiau nei 13.000 narių. Tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.
Į augantį veganų skaičių jau atkreipė dėmesį verslas – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skitos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Vien Vilniuje jau veikia trys veganiškos užkandinės, netrukus duris atvers prabangus restoranas, turime keletą veganiškų kepyklėlių, vienintelį pasaulyje veganiškų varškės sūrelių cechą“, - vardijo Ventė. Tačiau pasak merginos, gamybos srityje dar atsiliekame – Lietuvoje gaminamų veganams tinkamų produktų dar trūksta – dauguma, kuriais šiuo metu prekiauja parduotuvės – importuoti.
„Plėstis dar tikrai yra kur, tačiau pažanga aiškiai matoma – dar prieš keletą metų restoranuose, kavinėse paklausus apie veganiškus pasirinkimus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai jau turi veganiškus meniu“, - džiaugėsi Ventė. Anot jos, būti veganu tampa vis lengviau.
Nors veganizmas kilo iš gyvūnų teisių, tokį gyvenimo būdą žmones skatina rinktis ir daugiau priežasčių – jis pigesnis, sveikesnis, mažiau kenksmingas aplinkai. Gyvūninių produktų vartojimas siejamas su daugybe sveikatos sutrikimų, o gyvulininkystės daroma žala gamtai – itin didelė.
Augalinės mitybos privalumų – daug, tačiau daug ką stabdo įsitikinimas, kad toks maistas – blankus. „Tai – visiška netiesa. Daug kas tapę veganais, tvirtina, jog valgo gerokai skaniau ir įvairiau nei iki tol, atrado produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję. Veganiškas maistas skoniu nenusileidžia įprastam – ateikite į mugę ir patys tuo įsitikinsite“, - kvietė organizatorė.
„Vegfest LT“ kalėdine mugė vyks gruodžio 3 d. Vilniaus viešbutyje „Novotel“ nuo 10 iki 16 val. Įėjimas nemokamas.