Festivalis buvo surengtas jau tris kartus – pernai rugsėjį įvyko rudeninė, gruodį – kalėdinė mugės, o šių metų birželį – vasaros festivalis. „Šie renginiai buvo itin sėkmingi – tai padrąsino pagalvoti ir apie kitus miestus“, – sakė festivalio organizatorė, Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė.
Idėją organizuoti augalinio maisto šventę ji atsivežė iš užsienio – panašūs renginiai Vakaruose organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir yra itin populiarūs. „Norėjau skleisti veganizmo idėjas bei padrąsinti veganiškus verslus, padėti jiems pasiekti pirkėją“, – pasakojo mergina.
Atėjusieji į renginį galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, mėsos ir pieno pakaitalų, ekologiškų produktų, receptų knygų, virtuvės įrangos, natūralios kosmetikos, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Pasak renginio iniciatorės, bus galima paragauti įvairių „keistenybių“, tokių kaip seitanas (iš kviečių pagamintas mėsos pakaitalas), tempė (suslėgtos fermentuotos sojos pupelės) ar pelėsinis riešutų sūris.
„Didelį dėmesį skiriame vietiniams verslams – beveik pusė dalyvių yra iš Kauno, – sakė V.Viteikaitė. Iš viso renginyje stendus turės beveik 70 įmonių, lankytojus viliosiančių ne tik įvairiais skanumynais, bet ir nemažomis nuolaidomis. – Kai kurių produktų bus galima įsigyti net triskart pigiau, nei parduotuvėse“.
Renginyje taip pat veiks infostaliukas, prie kurio bus galima nemokamai gauti įvairių lankstinukų, žurnalų, kortelių su receptais ar pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.
„Tikiuosi, kad kauniečiai mus sutiks taip pat šiltai, kaip ir vilniečiai. Žinau, kad ir čia – didelė žmonių, besidominčių veganizmu, sveika gyvensena, augaline mityba, ekologija bei gyvūnų teisėmis, bendruomenė“, – kalbėjo Ventė.
Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti gyvūnų, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, ir netgi medaus, nevartoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, vengia kailio ir odos dirbinių, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Toks gyvenimo būdas yra sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.
Į šią augančią bendruomenę jau atkreipė dėmesį ir verslas – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Nors pasirinkimo dar trūksta, padėtis sparčiai gerėja, – tvirtino Ventė. – Dar prieš keletą metų grįžus į Lietuvą bei paklausus apie veganiškus pasirinkimus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai jau siūlo veganiškus meniu.“
„Vis daugiau verslų ima siūlyti veganams tinkamų produktų. Visame pasaulyje mėsos bei pieno gaminių vartojimas mažėja, o augalinė mityba populiarėja. Spėjama, kad ateityje būtent taip maitinsis didžioji dalis žmonijos, – svarstė V.Viteikaitė. – Daug kam atrodo, kad veganiškas maistas – blankus, tačiau tai – visiška netiesa. Ateikite į renginį ir patys tuo įsitikinsite.“
„Vegfest LT Kaunas“ vyks rugsėjo 16 d. viešbutyje „Park Inn“. Įėjimas – nemokamas.