Persimonas - ir seksualumą gerina, ir figūrą lieknina

Jau nuo lapkričio parduotuvėse mus vilioja gražūs geltonai oranžiniai vaisiai – persimonai (anksčiau vadinti churma). Jie ne tik skanūs, bet ir labai naudingi.

Persimonų tėvynė yra Kinija, iš ten ji paplito po Rytų Aziją, po to juos imta auginti Japonijoje. Ir tik XIX–o amžiaus pabaigoje apie šiuos puikius vaisius sužinojo visas pasaulis.

Persimonai turi apie 500 atmainų. Dauguma iš jų auga tropiniame klimate. Pagrindinės mums žinomos rūšys – aitrus Kaukazo, neaitrus japoniškas ir saldus šokoladinis.

Persimonų gydomosios savybės

Persimonuose yra du kartus daugiau maistinių skaidulų ir naudingų mikroelementų nei obuoliuose. Juose taip pat daug antioksidantų. Vaisiuose gausu vandens, baltymų, angliavandenių, organinių rūgščių, rūgimo medžiagų. Jie turtingi kaliu, kalciu, magniu, fosfotu ir geležimi, o taip pat vitaminais A, C, P. Persimonai yra dietinis produktas, dėka vaisiaus sudėtyje esančio pektino jį tinka vartoti, kai vargina virškinimo sutrikimai.

Vaisius naudojamas liaudies medicinoje gydant skrandžio ligas. Didelė cukraus (beveik 18 proc.), kurį sudaro gliukozė ir fruktozė, koncentracija palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, maitina širdies raumenį, bet gliukozės lygis kraujyje pavojingai nepakyla. Vienok, diabetikams persimonų geriau nevartoti.

Persimonuose esantis magnis sumažina akmenų inkstuose susidarymo tikimybę, o vitaminas A saugo nuo vėžio. Vitaminai C ir P stiprina kraujagysles. Vaisius turi šlapimą varantį poveikį bei tonizuojančių savybių. Ramina nervų sistemą, padidina darbingumą, mažina galvos skausmą. Yra veiksmingas savo antibakteriniu poveikiu prieš šieninę žarnyno lazdelę, auksinį stafilokoką.

Ne tik sveikatai, bet ir grožiui

Persišaldžius ir kosint patariama skalauti gerklę vieno prinokusio vaisiaus sultimis, sumaišytomis su 3,5 valgomojo šaukšto vandens.

Persimoną galima naudoti ir kosmetiniams tikslams. Kaukė iš vaisiaus minkštimo ir kaušinio baltymo sutraukia poras ir naikina spuogus. Kaukaze šviežiais persimonų vaisiais be sėklų liaudis gydo šunvotes (dedama ant žaizdų). Persimonai, kaip ir kiti oranžiniai vaisiai (abrikosai, persikai, moliūgai, apelsinai, mandarinai, morkos) padidina seksualumą.

Teisingai rinkimės ir laikykime

Ir apskritai, persimonas – visur ponas! Svarbiausia – mokėti teisingai išsirinkti vaisių, kad nenusiviltumėm aitriu skoniu. Pirkti reikia visai prinokusius vaisius, tik tada jų minkštimas bus iš tikrųjų sultingas ir skanus. Jie valgomi švieži, o iš džiovintų vaisių galima virti sirupus, uogienes, džemus, želė, gaminti likerius, vynus ir girą. Laikyti vaisius reikia labai atsargiai, stengiantis nepažeisti odelės. Geriausiai išsisaugo užšaldyti vaisiai. Be to, šaldymas – vienas iš būdų, kaip atsikratyti aitrumo.

Dar vienas pasiūlymas – palaikyti persimonus 12 valandų šiltame vandenyje. Taigi, persimonai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai, pagerina virškinimą ir turi daug mikroelementų. Suvalgę po 1 – 2 persimonus per dieną (tai gali būti puiki vakarienė ar pusryčiai), mes ne tik patirsim malonumą, bet ir papildysim savo maisto racioną naudingomis medžiagomis. Be to, saldusis vaisius turi ne taip jau daug kalorijų – 100 gramų yra 60 kcal.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis