Žuvies nauda moters grožiui ir sveikatai

Moteriai labai svarbu niekada nepamiršti savimi rūpintis, kad ir dėl kitų, ir dėl savęs būtų linksma, sveika ir graži. Jei svarstote, ką šiandien patiekti ant pietų stalo, siūlome pagalvoti apie žuvį. Juk tai grožio ir sveikatos šaltinis!

Kuo stebuklinga moters sveikatai ir grožiui yra žuvis? Tikriausiai daugelis žino, kad žuvis – lengvai pasisavinamų baltymų šaltinis, mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais lenkianti mėsą, taip jos sudėtyje yra vertingų organizmui polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, D, C, PP, E, B. Šios savybės garantuoja, kad gardžiai paruošta žuvis bus ne tik gurmaniška puota jūsų skrandžiui, tačiau ir leis džiaugtis gražiais plaukais, sveika oda, padės išvengti peršalimo bei širdies ligų.

Blizgantys plaukai ir stangresnė oda

Žuvis naudinga mūsų odos grožiui (ji padeda išsaugoti raumenų tonusą, saugo ją nuo ankstyvo suglebimo), plaukų grožiui (žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys, maitindamos plaukų folikulus, stabdo plaukų retėjimą, skatina jų augimą, padeda sustabdyti galiukų lūžinėjimą). Galite atkreipti dėmesį, kad daugelio vitaminų sudėtyje, kurie skirti palukų grožiui puoselėti, yra būtent omega-3 riebalų rūgščių.

Žuvies baltymai įsisavinami kelis kartus geriau, nei mėsos, virškinant beveik neišskiria toksinų, kas garantuoja puikią veido odos spalvą, mažina aknės susiformavimą.

Žuvų taukus galite naudoti ir išoriškai (vienoj brangių kosmetikos priemonių) – jais tepkite įskilusią ar išsausėjusią odą. Taip savo veido odą ir pamaitinsite, ir tinkamai drėkinsite (tai ypač aktualu žiemą).

Imuninės sistemos stiprinimui

Natūralu, kad žiemą mūsų organizmai nusilpsta ir dažnai šventinę nuotaiką sugadina prasidėjusi sloga, gerklės skausmas ar įkyrus gripas. Kaip stiprinate sveikatą? Juk pirmiausia reikėtų griebtis ne vaistų, o pradėti sveikai maitintis, rinktis tuos maisto produktus, kurie būtų naudingi.

Būtent žuvyje yra gausu imuninės sistemos veiklą gerinančių mikroelementų (kalio, seleno, cinko ir geležies). Mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad pakankamai šviežios žuvies valgantys žmonės rečiau serga ne tik peršalimo, bet ir daug sunkesnėmis ligomis.

Kiek kartų per savaitę reikėtų mėgautis žuvies patiekalais? Dietologai pataria, kad bent 3–4 kartus rekomenduojama savo pietų ar vakarienės stalą paįvairinti žuvies ar jūros gėrybių patiekalais.

Jei norite sulieknėti

Žuvies taukai didina organizme gerojo cholesterino lygį ir mažina trigliceridų koncentraciją, o tai padeda greičiau atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. Taip pat manoma, kad žuvyje esančios omega-3 riebiosios rūgštys spartina medžiagų apykaitą, o tai padeda sudeginti daugiau kalorijų. Aišku, norinčios sulieknėti moterys turėtų žinoti, kad be sporto gerų rezultatų nebus, tas reikėtų derinti šiuos du dalykus: aktyvią fizinę veiklą ir žuvies patiekalus.

Žuvis labai naudinga ir toms, kurios yra patenkintos savo kūno linijomis, nes ji padeda palaikyti esamą kūno svorį. Sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio kiekis joje yra mažesnis nei jautienoje, kiaulienoje ar vištienoje.

Geriausia tai, kad žuvis visai neprimena dietoms įprastų patiekalų, kurie dažniausiai būna labai neskanūs, be prieskonių ir kitų, skonį gerinančių, ingredientų. Galite rasti pačių įvairiausių žuvies patiekalų: nuo keptos orkaitėje su žolelėmis iki sočios žuvienės su daržovėmis.

Stabili nervų sistema

Kokius vitaminus geriate, kad žiemą turėtumėte daugiau energijos, mažiau imtų miegas, geriau susikoncentruotumėte, sustiprintumėte nervų sistemą? Aišku, žuvų taukus. Pirmiausia siūlome į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti kuo daugiau žuvies patiekalų, juk juose gausu medžiagų, kurios sustiprins jūsų vidinę savijautą.

Statistika rodo, kad šalyse, kuriose valgoma daugiau žuvies (Suomijoje, Viduržemio jūros regiono šalyse, Japonijoje), depresijos lygis yra kur kas mažesnis nei Europoje.

Sveika širdis

Širdies ligos (insultas, miokardo infarktas, išeminės širdies ligos ir kt.) kasmet kamuoja vis daugiau net ir labai jauno amžiaus moterų. Visame pasaulyje plačiai kalbama apie didėjantį moterų sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis. Kaip sumažinti šią riziką? Pirmiausia, aišku, sulėtinti gyvenimo tempą, tačiau taip pat būtina dažniau valgyti žuvies patiekalus.

Tyrimų duomenimis, per dieną suvalgantiems ne mažiau kaip 30 gramų žuvies, širdies ligų rizika yra bene perpus mažesnė, negu jos nevalgantiems. Omega-3 riebiosios rūgštys mažina blogojo cholesterolio kiekį, trombų susidarymo galimybę, gerina kraujotaką, todėl mažėja tikimybė susirgti minėtomis ligomis.

Mažesnė krūties vėžio tikimybė

Visos moterys puikiai žino apie krūties vėžio grėsmę ir kraupią statistiką. Sunku patikėti, tačiau japonės moterys krūties vėžiu serga net penkis kartus rečiau nei europietės ar amerikietės, kur žuvies valgoma mažai. Mokslininkai patvirtino, kad krūties vėžio plitimą stabdo žuvų taukai ir vitaminai A, B, C ir E. Gali būti, kad vartodamos pakankamai žuvies jūs sumažinsite krūties vėžio tikimybę.

Nuotr. - Shutterstock

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis