Espreso, amerikietiška kava, kapučino, latte – gėrimų, ruošiamų naudojant kavos pupeles, sugalvota daugybė. Vis tik vertinant poveikį žmogaus nervų sistemai, esminis skirtumas yra ne kavos paruošimo būdas, o pati kava - vienokį poveikį turės įprastos sumaltos pupelės, ir visai kitokį - tirpi kava.
Kuo skiriasi įprasta ir tirpi kava?
Viskas prasideda nuo pupelės. Kavos pupelės struktūra nevienalytė. Išoriniame jos apvalkale yra visiems kuo puikiausiai žinomo budrumą skatinančio alkaloido – kofeino, pasižyminčio labai išreikštu tonizuojamuoju poveikiu. Pupelės viduje yra dar vienas alkaloidas – teobrominas.
Ruošiant tirpią kavą naudojama tik vidinė pupelės dalis, o išorinis apvalkalas atskiriamas ir naudojamas gaminant medicininius preparatus ir energetinius gėrimus. Jei vartojame iš pilnų kavos pupelių ruoštą kavą, turime žinoti, kad tokio gėrimo sudėtyje yra net du alkaloidai.
Kai geriame kavą, šie du alkaloidai patenka į mūsų organizmą tuo pačiu metu, o veikti pradeda paeiliui. Iš pradžių suveikia kofeinas – būtent su šia medžiaga susijęs budrumą didinantis poveikis. Po 25 minučių suveikia teobrominas - priešingą efektą turinti medžiaga.
Kofeinas pasižymi gebėjimu susiaurinti kraujagysles visuose organuose, išskyrus inkstus, kuriuose vos po poros espreso gurkšnių kraujagyslės kaip tik išsiplečia. Rezultatas – pašokęs spaudimas ir padidėjęs noras šlapintis. Šie du dalykai susiję su suaktyvėjančia inkstų kraujotaka.
Vis dėlto nepraėjus nė pusvalandžiui pasireiškia mieguistumas. Maža to, daugelis jaučia ne itin malonų tempimo jausmą inkstų srityje. Tokie pojūčiai – teobromino poveikio rezultatas: visuose organuose spaudimas padidėjo, o inkstuose – sumažėjo. Siekiant išvengti kraujotakos sutrikimų inkstuose, rekomenduojama po kiekvieno kavos gurkšnio gurkštelėti vandens.
30 kilometro efektas
Tirpios kavos atveju situacija dar įdomesnė. Kadangi tokia kava ruošiama iš vidinės kavos pupelės dalies, kurioje kofeino kiekis neviršija 10 proc., o teobromino ganėtinai daug, efektas kiek kitoks, nei vartojant kavą, ruošiamą naudojant visą kavos pupelę.
Budrioji fazė šiuo atveju ne tiek aiškiai išreikšta, kai kuriais atvejais jos iš viso nebūna, o štai mieguistumą keliantis poveikis itin ryškus. Taigi išgirdę iš pažįstamo asmens nusiskundimų dėl neva paradoksalios organizmo reakcijos į kavą (visai nesinori lakstyti ir šokinėti, o norisi saldžiai pamiegoti), galite daryti išvadą, kad toks žmogus turbūt geria ne įprastinę, o tirpią kavą.
Tolimųjų reisų vairuotojai, neretai degalinėse perkantys skardines su paruoštais kavos gėrimais, gaminamais tirpios kavos pagrindu, netgi turi atskirą terminą – 30 kilometro efektas. Tai reiškia, kad praėjus maždaug 20 minučių nuo tokio gėrimo suvartojimo, t. y. pasiekus 30 kilometrą, vairuotojo dažniausiai laukia mieguistumo periodas, trunkantis apie valandą. Tai yra ta pati teobromino fazė, kurios metu labai norisi miego. Taigi tirpią kavą taip pat geriau vartoti kartu su vandeniu – mieguistumas nebus toks stiprus. Norint padidinti budrumą, geriau gerti stiprią juodąją arbatą, kurioje kofeino kiekis gana didelis, o štai teobromino nėra visai.
Kitos priežastys
Kavos mylėtojams svarbu susipažinti ir su keliomis kitomis priežastimis, dėl kurių kavą geriau vartoti kartu su vandeniu.
Kalbant sąžiningai, tenka pripažinti: antras kavos gurkšnis nebebūna toks skanus kaip pirmas. Grynas vanduo šiuo atveju gali būti labai naudingas: jis nuskalaus likusį prieskonį, todėl bus galima mėgautis kiekvienu kavos gurkšniu, o spaudimas išliks normalus. Tiems, kurie baiminasi gerti kavą dėl padidėjusio spaudimo rizikos, paprasčiausias vanduo gali būti itin naudingas, nes yra pajėgus susilpninti kofeino poveikį. Kitaip tariant, jei kavą užgersite vandeniu, širdis neplaks kaip paklaikusi.
Taip pat nepamirškime ir grožio: kavoje yra pigmento, dažančio dantų emalį. Jei po kiekvieno kavos gurkšnio išgersite šiek tiek vandens, pigmentas nespės įsigerti į dantis, todėl jie išliks tokie pat balti, kokie ir buvo.